Ajatuspaja kysyi nuorilta, mitä puoluetta nämä äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. 15—29-vuotiaiden nuorten suosikkipuolueeksi nousi ylivoimaisesti perussuomalaiset. Miehistä jopa 29 prosenttia kannattaa perussuomalaisia. Kaukana perässä kakkosena hiihtää kokoomus 14 prosentin osuudella.

Puolueen vahvuuksina pidettiin erityisesti rehellisyyttä omien tavoitteiden kertomisessa sekä rohkeutta tehdä vaikeita ja epäsuosittuja asioita ja päätöksiä.

Vihreät nousi naisten suosikiksi.

53 % vastaajista sanoo, että vihreiden arvot ovat lähellä omia arvoja. 40 % miehistä sanoo samaa perussuomalaisista.

Kyselyn tulokset voikin summata siten, että perussuomalaiset on vahvasti miesten suosiossa, vihreät naisten.

Keskusta jää selvästi alakynteen. Uutisena voidaan pitää SDP:n ja vasemmistoliiton alhaista suosiota nuorten keskuudessa.

Tuloksia

Kyselyssä kysyttiin: ”Mitä puoluetta äänestäisin, jos eduskuntavaalit olisivat nyt?” Tulokset jakautuivat seuraavasti:

– perussuomalaiset 19 %
– vihreät 15 %
– SDP 12 %
– kokoomus 11 %
– keskusta 6%
– vasemmistoliitto 5%
– ei osaa sanoa, mitä puoluetta äänestäisi 22 %
– ei äänestäisi 5%

Reaktioita

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen myhäilee (ps.): ”Uutispommia pukkaa. PS:n kannatus nuorten keskuudessa on noussut ihan omalle tasolleen. Laskin, miltä kannatus näyttää, kun vain kantansa ilmoittaneet lasketaan. Näinhän tulos lasketaan gallupeissa ja vaaliuurnilla. Isänmaallisuus tekee selvästi paluuta”

”Näin se maailma muuttuu”, summaa kansanedustaja Veikko Vallin (ps.)

”On ymmärrettävää, että nuoret kannattavat perussuomalaisia. He kun joutuvat elämään nykyisen konsensuspuolueiden katastrofipolitiikan seurauksien keskellä”, huomauttaa kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.).

Nuorissa on tulevaisuus, twiittaa kansanedustaja Mari Rantanen (ps.).


Ajatuspaja Alkion teettämässä kyselytutkimuksesta tutkittiin 15—29-vuotiaiden nuorten puoluenäkemyksiä, arvoja ja kansalaistoimijuutta. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisellä kyselyllä 18.8.2020 – 4.9.2020. Tutkimuksen toteutti Aula Research ja siihen vastasi yhteensä 1028 iältään 15 – 29-vuotiasta suomalaista. Ajatuspaja Alkio on 2020 toimintansa käynnistänyt, keskustalaisen Maaseudun Sivistysliiton yksikkö, joka toimii uusien ajatusten ja toimintatapojen kehittämönä yhteistyössä jäsenjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.

SUOMEN UUTISET