Ruotsin syyskuun vaaleihin pyrittiin vaikuttamaan ulkomailta ja asialla olivat arabiankieliset tahot, kertoo Dagens Nyheter. Vaikuttajien välineenä toimi sosiaalinen media ja aseena muslimipuolue Nyans. Puolue menestyikin vaaleissa, erityisesti ongelmalähiöissä.

”Kaikki ruotsalaispuolueet – sosialidemokraatit mukaan lukien – kilvoittelevat viedäkseen muslimeilta oikeuden harjoittaa uskontoaan. Olemme ainoa demokraattinen puolue, joka voi pysäyttää painostuksen”, sanoo Nyans-puolueen naisedustaja arabiaksi.

Video on julkaistu juuri valtiopäivävaalien alla YouTube-kanavalla, jolla on 15 miljoonaa seuraajaa. Kanavan johdossa on turkkilaisia yksityishenkilöitä ja se kuuluu turkkilaiselle rakennusliikkeelle, jonka pääkonttori on Arabiemiraateissa.

Nyans on ongelmalähiöiden puolue

Muslimipuolue Nyans menestyi kunnallisvaaleissa alueilla, joita viranomaiset kutsuvat erittäin haavoittuviksi alueiksi tai ongelmalähiöiksi. Niillä 30 alueella, joissa Nyans sai Göteborgissa eniten ääniä, ulkomaalaistaustaisten asukkaiden osuus on 86 prosenttia.

Nyansin kokonaisäänisaalis ei kuitenkaan riittänyt paikkoihin Göteborgin valtuustossa, sillä puolue jäi 2 prosentin äänikynnyksen alle. Nyt Nyans vaatii uusia kunnallisvaaleja kaupunkiin. Syyksi puolue kertoo väitetyt epäselvyydet äänestyslipukkeiden saatavuudessa.

Nyans-puolueen valtiopäiväehdokkaista joka seitsemäs oli tuomittu jostakin rikoksesta.

Nyans tavoitteli äänestäjiä demareilta

Ruotsin kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun matematiikan professori Svante Linusson arvioi, että jos sosialidemokraatit olisivat saaneet 26 000 ääntä lisää, puolue olisi vienyt yhden valtiopäiväpaikan sekä moderaateilta että ruotsidemokraateilta. Tämä olisi riittänyt vihervasemmiston vaalivoittoon.

”Valitse Nyans ja taistele oikeuksiesi puolesta demokraattisin. Laillisin ja sivistynein keinoin. Valitse moniarvoinen yhteiskunta ilman rasismia, diskriminointia ja vihaa”, luki Norjasta ja Turkista päivitettävällä 200 000 seuraajan Facebook-sivulla. Sivulta löytyivät myös arabiankieliset ohjeet Nyans-puolueen äänestämiseksi.

Vaalipäivänä samalle sivulle ilmestyi postaus, jossa muun muassa väitettiin sosialidemokraattien haluavan tehdä Ruotsista pakolaisten ja maahanmuuttajien vankilan.

Nyans lietsoi pääsiäismellakoita

Valtiota ja yhteiskuntajärjestystä horjuttavat vaikuttajat ovat toimineet Ruotsin maahanmuuttajaväestön parissa jo ennen vaaleja. Vuoden alussa maan sosiaaliviranomaisia vastaan masinoitiin hyökkäys, jossa väitettiin, että kunnat kidnappaavat muslimivanhempien lapsia.

Kampanjan vetovastuu oli Ruotsissa, mutta siihen osallistuivat myös sosiaaliset mediat merkittävissä arabimaissa.

Seuraavaksi vaikuttajaviestijät iskivät pääsiäisenä, jolloin äärioikeistolainen Rasmus Paludan poltti tai suunnitteli polttavansa Koraaneja eri puolilla Ruotsia. Väkivaltaiset levottomuudet levisivät koko maahan.

Dagens Nyheter on osoittanut, että samat ulkomaiset tahot, jotka kampanjoivat sosiaaliviranomaisia vastaan, lietsoivat levottomuuksia myös pääsiäisenä.

SUOMEN UUTISET