Uusi muslimipuolue Nyans menestyi ihan mukavasti ensimmäisissä eduskuntavaaleissaan. Äänet olivat kuitenkin muilta vasemmistopuolueilta pois. Matematiikan professori laskeskelee, että jos muslimipuoluetta ei olisi ollut olemassa, vasemmistoblokki olisi todennäköisesti saanut enemmistön eduskunnassa.

Sosialidemokraateille tuli takapakkia kaikissa ongelmalähiöissä keskimäärin 11 prosenttiyksikköä, kertoo Ruotsin yleisradio SVT. Sen sijaan vasemmistopuolue ja vastaperustettu muslimipuolue Nyans saivat erityisen hyvän äänisaaliin näillä maahanmuuttajavaltaisilla alueilla.

SVT kävi läpi vaalitulokset 19 sellaisella alueella, joita poliisi pitää ongelmalähiöinä. Kaikilla näillä alueilla asuu paljon maahanmuuttajia.

– Osaksi se [demarien kannatuksen laskeminen] johtuu siitä, että elämästä on tullut kovempaa näillä alueilla. Ihmisiltä puuttuu luottamusta yhteiskuntaan, arvelee Tukholman alueen sosiaalidemokraattien Catharina Piazzolla.

Demareiden kannatus lähes puolittui joissakin lähiöissä

Rinkeby-Tenstan alueella Tukholmassa demarien kannatus tippui 62,5 prosentista noin 33 prosenttiin, kertoo SVT. Äänet menivät Nyans-puolueelle ja vasemmistolle. Sosialidemokraatit menettivät reilusti kannatustaan myös Malmön Rosengårdissa ja Örebron Vivallassa.

Esimerkiksi Vivallan itäinen äänestysalue oli vuoden 2018 eduskuntavaaleissa todella vankkaa demarien kannatusaluetta. Sosialidemokraatit saivat lähes 70 prosenttia äänistä. Näissä vaaleissa demarien kannatus oli laskenut 43 prosenttiin. Ensi kertaa vaaleihin osallistunut Nyans-puolue sai 17 prosenttia äänistä. Myös vasemmisto lisäsi kannatustaan hieman.

Muslimipuolueen äänet veivät vasemmistoblokilta enemmistön

Dagens Nyheter -lehden haastattelema Ruotsin kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun matematiikan professori Svante Linusson arvioi, että jos sosialidemokraatit olisivat saaneet 26 000 ääntä lisää, puolue olisi vienyt yhden kansanedustajapaikan sekä kokoomukselta että ruotsidemokraateilta. Tämä olisi riittänyt vasemmistoblokin vaalivoittoon.

Uusi muslimipuolue Nyans sai kaikkiaan 28 352 ääntä. Puolue jäi kuitenkin Ruotsin äänikynnyksen alle, joten se ei saanut yhtään kansanedustajaa. Nyansin saamat äänet menivät siis tavallaan ”hukkaan” ja olivat todennäköisesti pois vasemmistoblokin puolueilta.

Professori Linusson korostaa, että tietenkään ei voida olla varmoja, että kaikki nämä äänet olisivat menneet demareille, jos Nyans-puoluetta ei olisi ollut olemassa. Joka tapauksessa Nyans keräsi paljon ääniä niissä maahanmuuttajalähiöissä, jotka ovat aiemmin olleet demareiden vankkaa kannatusaluetta.

Nyans haluaa kieltää Koraanin polttamisen

Nyans keskittyy ajamaan muslimien etua ja haluaa muun muassa kieltää Koraanin polttamisen. Puolue vastustaa myös huivikieltoa.

Kaikkea esineiden polttamista muslimipuolue Nyans ei vastusta. Turkkilaistaustaisen Mikail Yükselin johtama puolue nimittäin haluaa polttaa Lars Vilksin pystyttämän Nimis-tilataideteoksen, koska pitää sitä islamofobisena.

SUOMEN UUTISET