Jo yli 30 vuotta äärimuslimien tappolistalla ollut kirjailija yritettiin murhata puhetilaisuudessa Yhdysvalloissa perjantaina. Rushdie näyttää selviävän hengissä, mutta islamistien viha häntä kohtaan jatkuu. Hänen kimppuunsa hyökännyttä muslimia ylistetään ”islamin sankariksi”. Suomen älymystöllä sen sijaan on suuria vaikeuksia mainita sana ”islam” tässä yhteydessä.

Viimeisimpien lehtitietojen mukaan Salman Rushdie, 75, on toipumassa haavoistaan: hänet on otettu pois hengityskoneesta ja hän kykenee jo puhumaan. Rushdielle tulee kuitenkin jäämään pysyviä vammoja hyökkäyksestä. Hän menettänee toisen silmänsä. Lisäksi maksassa ja käden hermoradoissa on vaurioita.

Rushdien murhan yrityksestä epäiltynä pidätetty mies on 24-vuotias Hadi Matar. Hän on Kaliforniassa syntynyt Yhdysvaltain kansalainen, jonka vanhemmat ovat tulleet Libanonista. Matar on harras muslimi.

Hyökkääjä kiistää syyllistyneensä rikokseen

Hadi Matar on someviesteissään osoittanut sympatiaa Iranin islamilaista vallankumouskaartia ja islamistisia äärijärjestöjä kohtaan. Hän ei ole kuitenkaan myöntänyt, että Rushdielle langetettu tappomääräys eli fatwa olisi ollut hänen tekonsa motiivina. Itse asiassa hän on vangitsemisoikeudenkäynnissä kiistänyt syyllistyneensä murhan yritykseen.

Äitinsä mukaan Hadi Matar radikalisoitui vuonna 2018 matkustettuaan Libanoniin tapaamaan isäänsä. Vain kuukauden kestänyt reissu riitti muuttamaan pojan äärimuslimiksi.

Iran: ”Suudelkaamme hänen käsiään, joka katkaisi vihollisemme kaulan”

Iranin valtion virallista linjaa edustavat lehdet ovat ylistäneet hyökkääjää. Esimerkiksi sanomalehti Kayhan kutsui häntä urheaksi ja vastuuntuntoiseksi.

– Suudelkaamme hänen käsiään, joka katkaisi vihollisemme kaulan, lehdessä kirjoitettiin.

Iranin ulkoministeriön virallinen näkemys on, että Salman Rushdie suorastaan kerjäsi tulla puukotetuksi ja että murhayritys on täysin hänen oma vikansa.

– Salman Rushdie ja hänen kannattajansa ovat vastuussa siitä, mitä hänelle tapahtui.

– Sananvapaus ei anna Salman Rushdielle oikeutta loukata uskontoa ja sen pyhiä asioita, Iranin ulkoministeriö korostaa.

Trump seuraavana tappolistalla

Virallisesti Iranin ulkoministeriö on kiistänyt, että sillä olisi mitään yhteyksiä puukottajaan tai tähän terroritekoon. Samaan aikaan Kayhan-lehti – Iranin valtion virallinen äänitorvi – toteaa, että ex-presidentti Donald Trump ja ex-ulkoministeri Mike Pompeo ovat seuraavina tappolistalla. Ei siis ole ihme, että Iran on laitettu Yhdysvaltain pitämälle terroristivaltioiden listalle.

Rushdien murhayrityksestä epäilty Hadi Matar saa tukea muualtakin kuin Iranin valtiollisilta tahoilta. Sosiaalisesta mediasta löytyy viestejä, joissa hyökkääjää ylistetään ”todelliseksi islamin sankariksi”. Teolla näyttää siis olevan kannatusta laajemminkin islamistien piireissä.

Suomen älymystö unohti sanat ”islam” ja ”muslimi”

Murhayritys on tietenkin laajalti tuomittu kirjailija- ja taiteilijapiireissä kaikkialla maailmassa. Suomessa monilla älymystön edustajilla tuntuu kuitenkin olleen valtavia vaikeuksia sanoa suoraan, mistä tässä oikein on kyse.

Kirjailijoiden murhaaminen tuomitaan ja sananvapautta korostetaan, mutta monien tuomitsijoiden kannanotoissa jää hämäräksi, kuka tai mikä Rushdien murhayrityksen takana oli. Puhutaan vain epämääräisesti ääriliikkeistä tai ääriajattelusta.

Salehzadeh: ”Islamia on kritisoitava asiallisesti”

Lähi-idän geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut ”uusisuomalainen tutkija” Alan Salehzadeh on huolissaan siitä, että ”kriitikkojen tappaminen tai pahoinpitely synnyttää lisää vihaa islamia vastaan”.

Salehzadehin mielestä islamia saa kritisoida, mutta se on tehtävä asiallisesti. ”Solvaukset, yleistäminen tai uskovaisten halveksuminen ei ole kritisointia”, Salehzadeh kirjoittaa. Hänen blogikirjoituksestaan ei käy ilmi, ajatteleeko hän Rushdien syyllistyneen muslimien solvaamiseen tai halveksumiseen.

Tutkija Salehzadeh korostaa, että monille lännessä asuville muslimeille islam ei ole pelkästään uskonto vaan identiteetti.

– Siksi kun haukutaan islamia, heistä se tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta, ja he saattavat reagoida tavalla joka valtaväestöstä tuntuu herkältä ylireagoinnilta.

Kirkon johtava asiantuntija: ”Islamin kokonaisuudessa leimaava populismi on vastuutonta”

Salehzadehia komppaa Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikön johtava asiantuntija Jyri Komulainen. Hän on uskonnontutkijana sitä mieltä, että ”islamin kokonaisuudessa leimaava populismi on vastuutonta – ja lopultakin osa itse ongelmaa”.

– Salman Rushdien puukotus järkyttää ja surullisemmaksi asian tekee, että populistiset poliitikot hyödyntävän heti tapausta islam-vastaisuuteen.

– Samalla hyökätään ”länsimaalaisia suvaitsevaisia” vastaan – niitä, jotka osaavat tietopohjalta tuoda esiin islamin monitahoisuuden, tutkija Komulainen kirjoittaa.

Komulainen esittää esimerkkejä ”kristillisestä väkivallasta” ja vertaa Khomeinin fatwaa Rushdien tappamiseksi siihen, että paavi Leo X julisti vuonna 1520 Lutherin kirkonkiroukseen.

Rowlingille tappouhkaus – tällä kertaa Rushdien tukemisen takia

Yhdysvaltalainen kirjailija Sam Harris syyttää länsimaista älymystöä raukkamaisuudesta. Hänen mielestään jokaisen kirjailija ja taiteilijan olisi pitänyt jo vuonna 1989 asettua julkisesti tukemaan Salman Rushdieta jakaakseen hänen taakkansa. Vain harvat tekivät niin.

Eikä Rushdien tukeminen ole vieläkään riskitöntä. Harry Potter -sarjasta tunnettu kirjailija J. K. Rowling twiittasi voivansa tapauksen takia pahoin ja toivovansa Rushdielle pikaista toipumista.

Rowling sai twiittiinsä vastauksen, jossa Meer Asif Aziz -niminen henkilö toteaa: ”Älä huoli, sinä olet seuraava”. Poliisi tutkii tätä uhkausta.

SUOMEN UUTISET