

LEHTIKUVA
Talous ratkaissee Yhdysvaltain välivaalit republikaanien eduksi
Kuinka aborttioikeuden kumoaminen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen? Saavatko demokraatit torjuntavoiton, vai tekevätkö republikaanit paluun valtaan? Millainen on Trumpin rooli? Näistä asioista keskusteltiin eduskunnan kansalaisinfossa, kun Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila esitti vaalianalyysin. Hän tarkasteli vaalipiirikohtaisia tilanteita ja tulokseen vaikuttavia tekijöitä.
Etyj tarkkailee useissa osavaltioissa vaaleja, jotka siis lähestyvät demokraattien hallitsemassa Yhdysvalloissa. Marraskuussa USA:n kongressin edustajainhuoneeseen valitaan kaikki edustajat, kolmannes senaatista sekä osavaltioiden ja paikallistason päättäjiä.
Mitä äänestäjät haluavat?
Entä mikä äänestäjiä nyt kiinnostaa? Median mukaan esimerkiksi aborttioikeus, Capitolin valtaus, eriarvoisuus, ilmastonmuutos, rasismi, vaalikieltäjät ja Donald J. Trump.
Näin siis kertoo media. Mutta tutkimukset kertovat aivan erilaisista kiinnostuksenkohteista.
– Tutkitusti äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %), Vilhelm Junnila kertoo.
Hän siteeraa tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).
– Se, mitä äänestäjät haluavat, ei aivan synkkaa yhteen sen kanssa, mitä media kirjoittaa ja mitä kolumneissa lukee, Junnila kiteyttää.
– Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta, Junnila jatkaa ja ennustaa tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.
Trump on suosituin amerikkalainen
Myös Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsilan mukaan Yhdysvaltain vaalien ratkaisevat kysymykset ovat talous ja inflaatio, joka on nyt korkeimmillaan 40 vuoteen. Junnilan tavoin myös Ruotsila toteaa, ettei aborttikysymys ole vaalien keskeinen asia, vaikka media siitä paljon puhuukin.
Amerikkalaisten oikeista mielialoista kertoo erityisesti se, että entinen presidentti Donald Trump on selvästi suositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden, eikä Trumpilla pelottelu ole muuttanut tilannetta.
– Trump on kaikkein suosituin amerikkalainen. Ette ole kuulleet tätä suomalaisesta mediasta, mutta näin se on, Ruotsila sanoo.
Tutkimusten mukaan enemmän kuin kaksi kolmesta amerikkalaisesta (69 %) ei halua Bidenia uudestaan valkoiseen taloon. Pääosin kansalaiset (70 %) ovat tyytymättömiä siihen, miten asiat ovat kehittyneet Yhdysvalloissa.
Syylliset löytyvät hallituksesta ja korruptiosta
Demokratia ja siihen kohdistuvat uhat ovat vakava ilmiö. Yhdysvalloissa selvä enemmistö rekisteröityneistä äänestäjistä (71 %) uskoo, että demokratiaan kohdistuu uhkia. Puolet (50 %) uskoo, että maa on jo liian jakaantunut ja alle puolet (43 %) kokee, että demokratian ongelmat voidaan ratkaista. Vain viidennes (21 %) äänestäjistä uskoo, ettei demokratiaa uhkaa mikään.
Tutkimusten mukaan syylliset demokratian uhkaan ovat hallitus, hallinnon korruptio ja tietyt johtajat. Polarisoituneessa valtiossa syytöksiä esitetään melko tasaisesti kahteen suuntaan: toiset syyttävät Trumpia ja nationalismia, toiset Bideniä ja woke-kulttuuria.
Ruotsilan esityksen mukaan alle joka neljäs amerikkalainen (23 %) luottaa presidentti-instituutioon. Kongressiin luottaa hyvin harva (7 %). Eikä lehdistölläkään mene hyvin, sillä vain harva kansalainen luottaa mediaan (16 %). Markku Ruotsilan mukaan luvut voivat tosiasiassa olla alhaisemmatkin. Vertailun vuoksi todettakoon, että valtaosin amerikkalaiset luottavat armeijaan (64 %) ja yksityisyrittäjiin (70 %). Noin puolet luottaa myös poliisiin huolimatta poliisia kohdanneista kohuista ja poliisiin liitetystä rasisminarratiivista.
Vilhelm Junnilan mukaan presidentin puolue on hävinnyt paikkoja edustajainhuoneessa lähes jokaisessa välivaalissa vuodesta 1862 alkaen. Tämä tarkoittaa, että on äärimmäisen harvinaista pärjätä välivaaleissa silloin, kun presidentti on samasta puolueesta ja varsinkin, kun presidentin suosio on alhainen.
Tämänkin mukaan vaalitulos tulisi olemaan demokraattien tappio.
Katso lähetys uudelleen oheisesta videoklipistä. Vilhelm Junnilan alustamaan keskusteluun osallistuivat Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila (noin 45:00) ja UPI:n tutkija Maria Lindén (os. Annala), josta Trump teki kuuluisan.
Maria Asunta
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aborttioikeus Maria Lindén woke-kulttuuri välivaalit demokraatit Joe Biden Republikaanit Nationalismi Markku Ruotsila Donald Trump Etyj Vilhelm Junnila Yhdysvallat korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ajoi nuoren miehen kuoliaaksi – perusteli yliajoa uhrin “äärioikeistolaisuudella”

Konservatiivijuontaja: Demokraatit tulevat hylkäämään Bidenin ja Harrisin – syrjään heittäminen ollut suunnitelmissa alusta asti

USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan

Biden demonisoi Trumpin kannattajia “ääriaineksiksi” ja “vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä

Joe Bidenin suosio romahtanut – Junnila: Yhdysvaltain vaaleissa viisi osavaltiota ratkaisee senaatin kohtalon

Kansanedustaja seuraa Yhdysvaltain vaaleja paikan päältä – “Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää