Kuinka aborttioikeuden kumoaminen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen? Saavatko demokraatit torjuntavoiton, vai tekevätkö republikaanit paluun valtaan? Millainen on Trumpin rooli? Näistä asioista keskusteltiin eduskunnan kansalaisinfossa, kun Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila esitti vaalianalyysin. Hän tarkasteli vaalipiirikohtaisia tilanteita ja tulokseen vaikuttavia tekijöitä.

Etyj tarkkailee useissa osavaltioissa vaaleja, jotka siis lähestyvät demokraattien hallitsemassa Yhdysvalloissa. Marraskuussa USA:n kongressin edustajainhuoneeseen valitaan kaikki edustajat, kolmannes senaatista sekä osavaltioiden ja paikallistason päättäjiä.

Mitä äänestäjät haluavat?

Entä mikä äänestäjiä nyt kiinnostaa? Median mukaan esimerkiksi aborttioikeus, Capitolin valtaus, eriarvoisuus, ilmastonmuutos, rasismi, vaalikieltäjät ja Donald J. Trump.

Näin siis kertoo media. Mutta tutkimukset kertovat aivan erilaisista kiinnostuksenkohteista.

– Tutkitusti äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %), Vilhelm Junnila kertoo.

Hän siteeraa tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).

– Se, mitä äänestäjät haluavat, ei aivan synkkaa yhteen sen kanssa, mitä media kirjoittaa ja mitä kolumneissa lukee, Junnila kiteyttää.

– Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta, Junnila jatkaa ja ennustaa tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.

Trump on suosituin amerikkalainen

Myös Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsilan mukaan Yhdysvaltain vaalien ratkaisevat kysymykset ovat talous ja inflaatio, joka on nyt korkeimmillaan 40 vuoteen. Junnilan tavoin myös Ruotsila toteaa, ettei aborttikysymys ole vaalien keskeinen asia, vaikka media siitä paljon puhuukin.

Amerikkalaisten oikeista mielialoista kertoo erityisesti se, että entinen presidentti Donald Trump on selvästi suositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden, eikä Trumpilla pelottelu ole muuttanut tilannetta.

– Trump on kaikkein suosituin amerikkalainen. Ette ole kuulleet tätä suomalaisesta mediasta, mutta näin se on, Ruotsila sanoo.

Tutkimusten mukaan enemmän kuin kaksi kolmesta amerikkalaisesta (69 %) ei halua Bidenia uudestaan valkoiseen taloon. Pääosin kansalaiset (70 %) ovat tyytymättömiä siihen, miten asiat ovat kehittyneet Yhdysvalloissa.

Syylliset löytyvät hallituksesta ja korruptiosta

Demokratia ja siihen kohdistuvat uhat ovat vakava ilmiö. Yhdysvalloissa selvä enemmistö rekisteröityneistä äänestäjistä (71 %) uskoo, että demokratiaan kohdistuu uhkia. Puolet (50 %) uskoo, että maa on jo liian jakaantunut ja alle puolet (43 %) kokee, että demokratian ongelmat voidaan ratkaista. Vain viidennes (21 %) äänestäjistä uskoo, ettei demokratiaa uhkaa mikään.

Tutkimusten mukaan syylliset demokratian uhkaan ovat hallitus, hallinnon korruptio ja tietyt johtajat. Polarisoituneessa valtiossa syytöksiä esitetään melko tasaisesti kahteen suuntaan: toiset syyttävät Trumpia ja nationalismia, toiset Bideniä ja woke-kulttuuria.

Ruotsilan esityksen mukaan alle joka neljäs amerikkalainen (23 %) luottaa presidentti-instituutioon. Kongressiin luottaa hyvin harva (7 %). Eikä lehdistölläkään mene hyvin, sillä vain harva kansalainen luottaa mediaan (16 %). Markku Ruotsilan mukaan luvut voivat tosiasiassa olla alhaisemmatkin. Vertailun vuoksi todettakoon, että valtaosin amerikkalaiset luottavat armeijaan (64 %) ja yksityisyrittäjiin (70 %). Noin puolet luottaa myös poliisiin huolimatta poliisia kohdanneista kohuista ja poliisiin liitetystä rasisminarratiivista.

Vilhelm Junnilan mukaan presidentin puolue on hävinnyt paikkoja edustajainhuoneessa lähes jokaisessa välivaalissa vuodesta 1862 alkaen. Tämä tarkoittaa, että on äärimmäisen harvinaista pärjätä välivaaleissa silloin, kun presidentti on samasta puolueesta ja varsinkin, kun presidentin suosio on alhainen.

Tämänkin mukaan vaalitulos tulisi olemaan demokraattien tappio.

Katso lähetys uudelleen oheisesta videoklipistä. Vilhelm Junnilan alustamaan keskusteluun osallistuivat Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila (noin 45:00) ja UPI:n tutkija Maria Lindén (os. Annala), josta Trump teki kuuluisan.

Maria Asunta