

LEHTIKUVA
Talous ratkaissee Yhdysvaltain välivaalit republikaanien eduksi
Kuinka aborttioikeuden kumoaminen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen? Saavatko demokraatit torjuntavoiton, vai tekevätkö republikaanit paluun valtaan? Millainen on Trumpin rooli? Näistä asioista keskusteltiin eduskunnan kansalaisinfossa, kun Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila esitti vaalianalyysin. Hän tarkasteli vaalipiirikohtaisia tilanteita ja tulokseen vaikuttavia tekijöitä.
Etyj tarkkailee useissa osavaltioissa vaaleja, jotka siis lähestyvät demokraattien hallitsemassa Yhdysvalloissa. Marraskuussa USA:n kongressin edustajainhuoneeseen valitaan kaikki edustajat, kolmannes senaatista sekä osavaltioiden ja paikallistason päättäjiä.
Mitä äänestäjät haluavat?
Entä mikä äänestäjiä nyt kiinnostaa? Median mukaan esimerkiksi aborttioikeus, Capitolin valtaus, eriarvoisuus, ilmastonmuutos, rasismi, vaalikieltäjät ja Donald J. Trump.
Näin siis kertoo media. Mutta tutkimukset kertovat aivan erilaisista kiinnostuksenkohteista.
– Tutkitusti äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %), Vilhelm Junnila kertoo.
Hän siteeraa tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).
– Se, mitä äänestäjät haluavat, ei aivan synkkaa yhteen sen kanssa, mitä media kirjoittaa ja mitä kolumneissa lukee, Junnila kiteyttää.
– Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta, Junnila jatkaa ja ennustaa tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.
Trump on suosituin amerikkalainen
Myös Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsilan mukaan Yhdysvaltain vaalien ratkaisevat kysymykset ovat talous ja inflaatio, joka on nyt korkeimmillaan 40 vuoteen. Junnilan tavoin myös Ruotsila toteaa, ettei aborttikysymys ole vaalien keskeinen asia, vaikka media siitä paljon puhuukin.
Amerikkalaisten oikeista mielialoista kertoo erityisesti se, että entinen presidentti Donald Trump on selvästi suositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden, eikä Trumpilla pelottelu ole muuttanut tilannetta.
– Trump on kaikkein suosituin amerikkalainen. Ette ole kuulleet tätä suomalaisesta mediasta, mutta näin se on, Ruotsila sanoo.
Tutkimusten mukaan enemmän kuin kaksi kolmesta amerikkalaisesta (69 %) ei halua Bidenia uudestaan valkoiseen taloon. Pääosin kansalaiset (70 %) ovat tyytymättömiä siihen, miten asiat ovat kehittyneet Yhdysvalloissa.
Syylliset löytyvät hallituksesta ja korruptiosta
Demokratia ja siihen kohdistuvat uhat ovat vakava ilmiö. Yhdysvalloissa selvä enemmistö rekisteröityneistä äänestäjistä (71 %) uskoo, että demokratiaan kohdistuu uhkia. Puolet (50 %) uskoo, että maa on jo liian jakaantunut ja alle puolet (43 %) kokee, että demokratian ongelmat voidaan ratkaista. Vain viidennes (21 %) äänestäjistä uskoo, ettei demokratiaa uhkaa mikään.
Tutkimusten mukaan syylliset demokratian uhkaan ovat hallitus, hallinnon korruptio ja tietyt johtajat. Polarisoituneessa valtiossa syytöksiä esitetään melko tasaisesti kahteen suuntaan: toiset syyttävät Trumpia ja nationalismia, toiset Bideniä ja woke-kulttuuria.
Ruotsilan esityksen mukaan alle joka neljäs amerikkalainen (23 %) luottaa presidentti-instituutioon. Kongressiin luottaa hyvin harva (7 %). Eikä lehdistölläkään mene hyvin, sillä vain harva kansalainen luottaa mediaan (16 %). Markku Ruotsilan mukaan luvut voivat tosiasiassa olla alhaisemmatkin. Vertailun vuoksi todettakoon, että valtaosin amerikkalaiset luottavat armeijaan (64 %) ja yksityisyrittäjiin (70 %). Noin puolet luottaa myös poliisiin huolimatta poliisia kohdanneista kohuista ja poliisiin liitetystä rasisminarratiivista.
Vilhelm Junnilan mukaan presidentin puolue on hävinnyt paikkoja edustajainhuoneessa lähes jokaisessa välivaalissa vuodesta 1862 alkaen. Tämä tarkoittaa, että on äärimmäisen harvinaista pärjätä välivaaleissa silloin, kun presidentti on samasta puolueesta ja varsinkin, kun presidentin suosio on alhainen.
Tämänkin mukaan vaalitulos tulisi olemaan demokraattien tappio.
Katso lähetys uudelleen oheisesta videoklipistä. Vilhelm Junnilan alustamaan keskusteluun osallistuivat Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila (noin 45:00) ja UPI:n tutkija Maria Lindén (os. Annala), josta Trump teki kuuluisan.
Maria Asunta
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aborttioikeus Maria Lindén woke-kulttuuri välivaalit demokraatit Joe Biden Republikaanit Nationalismi Markku Ruotsila Donald Trump Etyj Vilhelm Junnila Yhdysvallat korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ajoi nuoren miehen kuoliaaksi – perusteli yliajoa uhrin ”äärioikeistolaisuudella”

Konservatiivijuontaja: Demokraatit tulevat hylkäämään Bidenin ja Harrisin – syrjään heittäminen ollut suunnitelmissa alusta asti

USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan

Biden demonisoi Trumpin kannattajia ”ääriaineksiksi” ja ”vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä

Joe Bidenin suosio romahtanut – Junnila: Yhdysvaltain vaaleissa viisi osavaltiota ratkaisee senaatin kohtalon

Kansanedustaja seuraa Yhdysvaltain vaaleja paikan päältä – ”Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää