Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa edustajainhuoneen tilanne näyttää kyselytutkimusten perusteella jo ratkenneen. Huomio kiinnittyykin nyt kongressin ylähuoneeseen senaattiin. Vaaleja Yhdysvalloissa tarkkaileva Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) katsoo, että vaalit ratkeavat viidessä osavaltiossa.

– Georgia ja Pennsylvania ovat saaneet paljon huomiota, mutta demokraattien hallitsemissa Arizonassa, Nevadassa ja New Hampshiressa tilanne näyttää nyt äärimmäisen tiukalta. Kyllä ratkaisu tulee näissä osavaltioissa, perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila kertoo.

New Hampshiren tulos voi ennakoida vaalitulosta

New Hampshiressa vaaleja tarkkailevan Junnilan mukaan on mahdollista, että Georgiassa kumpikaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä, joten ne menisivät uusintavaaliin joulukuun 6. päivänä.

– Vaalitulosta voi ennakoida New Hampshiren tulos, joka todennäköisesti valmistuu muita osavaltioita aikaisemmin. Jos republikaanien Don Bolduc voittaa istuvan senaattorin Maggie Hassanin, on todennäköistä, että senaatti ei tällä kertaa jää tasatilanteeseen, jolloin varapresidentin ääni ratkaisee, Junnila katsoo.

Bidenin suosio paikoin alle 30 prosenttia

Molemmat puolueet ja puolueiden taustajärjestöt ovat viime viikkojen aikana pumpanneet rahaa Arizonaan ja Nevadaan yliotteen saamiseksi.

– Sielläkin lompakko näyttää kiinnostavan kaikkein eniten. Talous ja elinkustannusten nousu puhuttavat ihmisiä. Jos äänestyskäyttäytyminen menee sen mukaisesti, republikaanit saavat kongressin hallintaansa. Tällä hetkellä molemmat huoneet ovat demokraattien hallinnassa, Junnila päättää.

Demokraattipresidentti Joe Bidenin suosio on romahtanut paikoin jopa alle 30 prosentin.

Katso myös: Kansanedustaja Vilhelm Junnila, UPI:n Maria Linden ja dosentti Markku Ruotsila analysoivat välivaalien asetelmia. Seminaari kuvattu 27.10.2022 Eduskunnan kansalaisinfossa:

Suomen Uutiset