Presidentti Bidenin suosio on tasaisessa laskussa. Kaksi kolmasosaa äänestäjistä ei halua hänen asettuvan enää ehdolle kakkoskaudelle. Peräti 88 prosenttia amerikkalaisia on sitä mieltä, että maa on menossa aivan väärään suuntaan. Konservatiivijuontaja ennustelee, että demokraatit tulevat heittämään Bidenin ja hänen varapresidenttinsä ”bussin alle”.

Äskettäin tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 71 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, että Joe Bidenin ei pitäisi enää asettua uudelleen presidenttiehdokkaaksi. Vain 29 prosenttia haluaisi nähdä Bidenin ehdolla kakkoskaudelle.

Konservatiivisen Fox News -kanavan juontaja Tomi Lahren ennustelee, että demokraattipuolue tulee heittämään Bidenin ja myös varapresidentti Kamala Harrisin niin sanotusti ”bussin alle” marraskuussa käytävien puolivälivaalien jälkeen. Vaalien ei odoteta menevän demokraattien kannalta hyvin.

– He aikovat hylätä Joe Bidenin, Lahren sanoo. He aikovat käyttää Bidenia syntipukkina peitelläkseen oman politiikkansa epäonnistumisen.

”Varjopresidentti ja sätkynukke”

Tomi Lahren pitää Bidenia ”varjopresidenttinä ja sätkynukkena”, jonka syrjään heittäminen on ollut demokraattien suunnitelma alusta asti. Demokraattipuolueen tavoitteena on saada amerikkalaiset äänestäjät uskomaan, että vika on ollut vain Joe Bidenissa ja Kamala Harrisissa henkilökohtaisesti, ei demokraattien politiikassa, jota he ovat ajaneet.

Lahrenin mukaan nyt on enää kyse siitä, kenet demokraatit valitsevat seuraavaksi presidenttiehdokkaakseen. Hänen mukaansa se ei tule olemaan Joe Biden, Kamala Harris, Nancy Pelosi tai Hillary Clinton. Lahren uumoilee, että demokraattien seuraava valinta tulee olemaan Kalifornian nykyinen kuvernööri Gavin Newsom.

Kansan tuomio tulee välivaaleissa

Marraskuussa pidettävät vaalit osuvat Bidenin presidenttikauden puoliväliin. Välivaaleissa valitaan kaikki kongressin alahuoneen edustajat ja kolmasosa ylähuoneen eli senaatin jäsenistä. Samassa yhteydessä valitaan kymmeniä kuvernöörejä ja muita korkeita virkamiehiä.

Republikaanien ennustetaan menestyvän välivaaleissa hyvin. Jos republikaanit saavat enemmistön kongressissa, presidentti Bidenin on hyvin vaikea saada lakiesityksiään läpi.

Murskaavat gallup-luvut

Bidenin kannatus jatkaa tasaista alamäkeään. Tällä hetkellä vain joka kolmas (36%) amerikkalainen hyväksyy Bidenin toimet presidenttinä. Selvästi yli puolet (56%) ei hyväksy. Vielä vuosi sitten Biden sai niukasti enemmän positiivisia kuin negatiivisia arvioita.

Kesäkuun lopussa pidetyn kyselytutkimuksen mukaan peräti 88 prosenttia amerikkalaisista on sitä mieltä, että maa on menossa väärään suuntaan. Vain joka kymmenes on sitä mieltä, että oikealla tiellä ollaan.

Talous huolettaa paljon enemmän kuin aborttioikeus

Amerikkalaisten suurimmat huolenaiheet ovat inflaatio (33%) ja polttoaineiden hinnannousu (15%) ja muut talouteen liittyvät asiat. Korkeimman oikeuden äskettäinen aborttilainsäädäntöön liittyvä päätös – joka herätti paljon keskustelua Suomessa asti – ei ole kovinkaan monen amerikkalaisen mielestä vakava huolenaihe.

Aborttilainsäädännön siirtäminen yksittäisten osavaltioiden päätettäväksi herätti huolta vain viidessä prosentissa vastanneista. Suurin osa heistä on demokraattien äänestäjiä.

SUOMEN UUTISET