Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla vallitsee täysi kaaos. Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Alejandro Mayorkas sanoo maahanmuuttojärjestelmän olevan rikki. Ylikuormitetut rajavalvojat ovat kohdanneet tänä vuonna noin kaksi miljoonaa rajanylittäjää. Lisäksi maahan on salakuljetettu ennätysmäärä fentanyyliä, mikä on monin verroin heroiinia voimakkaampi aine.

Presidentti Joe Biden on muuttanut edeltäjänsä Donald Trumpin maahanmuuttolakeja. Biden kumosi asetuksen, jonka mukaan turvapaikkahakemus Yhdysvaltoihin tulisi jättää Meksikon puolella. Ohjelma tunnetaan nimellä ”pysy Meksikossa”.

Oikeuslaitos kumosi muutoksen menettelyvirheiden vuoksi ja Trumpin asetus on ollut joulukuun alusta asti taas voimassa. Pysy Meksikossa -ohjelma kärsii resurssipulasta.

Biden on keskeyttänyt rajamuurien rakentamisen. Hän on myös kumonnut matkustusrajoituksia terrorismin riskimaista.

Hän on kuitenkin jatkanut koronaturvallisuudesta huolehtivasta asetuksesta, mikä mahdollistaa pikakäännytykset. Ajatus on, ettei pandemia pääsisi leviämään vastaanottokeskuksissa. Bidenin hallinto ei sovella korona-asetusta alaikäisiin.

Rajavalvojat helisemässä

Rajavalvojat ovat ylikuormitettuja. Kymmenet tuhannet alaikäiset ovat voineet ylittää rajan ja välttyä pikakäännytyksiltä. Rajavalvojien resurssit uppoavat alaikäisten asioiden hoitoon. Samaan aikaan havaitsemattomien rajanylitysten määrä on rajavalvontaneuvoston tiedottajan arvion mukaan kasvanut jopa yli miljoonaan vuodessa.

Rajan yli pohjoiseen ei liiku pelkästään makeampaa elämää Yhdysvalloista hakevat muiden maiden kansalaiset. Rajan yli salakuljetetaan ennätysmäärä fentanyyliä, mikä on huumekäytössä erittäin vaarallista. Fentanyyliä käytetään laillisesti esimerkiksi syöpäpotilaiden kivunlievitykseen.

Rajavalvojia sapettaa myös Bidenin hallinnon nimittämä maan tulli- ja rajavalvontaviraston johtaja Chris Magnus. Senaatti hyväksyi nimityksen.

Magnus on toiminut aiemmin Tucsonin poliisipäällikkönä. Hänen aiemmat alaisensa kertovat Magnusin ”vihaavan lainvalvojia”.

Kansalaisuushanke vastatuulessa

Demokraattipuolue on ajanut Bidenin johdolla työlupia noin 6,5 miljoonalle laittomasti maassa olevalle ihmiselle. Puolueen sisällä etsitään kuumeisesti keinoa saada laittomat oleskelijat maan kansalaisiksi. Heitä on arviolta peräti 11 miljoonaa.

Demokraattien harmiksi senaatin neuvonantaja Elizabeth MacDonough katsoo työlupahankkeen vaativan senaatissa 60 edustajan enemmistön. Demokraatit tarvitsevat tukea työlupahankkeen taakse republikaaneilta. Tarvittavan tuen saaminen on käytännössä mahdotonta.

Pieni joukko demokraattien senaattoreita on kritisoinut MacDonoughin tulkintaa, mutta he eivät ole ilmoittaneet kapinoivansa tulkintaa vastaan.

Henri Alakylä