Sisäministeriön valmistelema hanke oleskelulupien myöntämisestä vuoden 2015 siirtolaisaallossa saapuneille paperittomille turvapaikanhakijoille on herättänyt tyrmistystä ja kovaa kritiikkiä yli puoluerajojen. Maahanmuuttoviraston arvion mukaan hanke koskisi noin kolmeatuhatta edelleen Suomessa oleskelevaa henkilöä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää hanketta käsittämättömänä.

– Sisäministeriön hanke on avoin kutsukirje kaikenlaisille onnenonkijoille ja turvapaikkashoppailijoille; mikäli ei tärppää ensimmäisellä kerralla, voit aina jäädä laittomasti maahan ja palkinnoksi saat oleskeluluvan. Tämä on täysin käsittämätöntä toimintaa. Suomen houkuttelevuutta pitää vähentää, ei lisätä! perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

EU:n ulkorajalla käynnissä hybridioperaatio

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hanke käynnistettiin toukokuussa, samoihin aikoihin, kun levottomuudet Valko-Venäjän ja EU:n välisellä rajalla alkoivat.

– EU:n ulkorajalla on käynnissä hybridioperaatio, mutta sisäministeriö haluaa jakaa oleskelulupia maassa vuosikausia laittomasti oleskelleille. On vain ajan kysymys, milloin vastaavaa toimintaa nähdään omilla rajoillamme, ja vieläpä sisäministeriön avustuksella, Antikainen varoittaa.

Suomalaisten turvallisuus on ilmeisen yhdentekevää

Vuonna 2019 Ilta-Sanomat kertoi merkittävän osan vuonna 2015 saapuneista irakilaisista turvapaikanhakijoista olevan sotilaskarkureita. Maahanmuuttoviraston mukaan sotilaskarkuruus ei itsessään ole peruste turvapaikan myöntämiselle vaan johtaa pääsääntöisesti kielteiseen päätökseen. Myöskään YK:n alaisen pakolaisjärjestö UNCHR:n mukaan sotilaskarkuruus ei ole riittävä peruste turvapaikalle.

– Maahanmuuttoviraston mukaan sotilaskarkureiden virta tyrehtyi heti kun sana levisi, että sotilaskarkuruudella ei saa turvapaikkaa Suomesta. Nyt näille tarinaansa useaan otteeseen muuttaneille ja uusintahakemuksia tehtaileville sekä laittomasti maassa oleskeleville henkilöille yritetään myöntää oleskelulupia sisäministeriön toimesta. Vihreälle sisäministerille suomalaisten turvallisuus on ilmeisen yhdentekevää, Suomen rajaturvallisuudesta puhumattakaan, Antikainen moittii.

Suomen Uutiset