Vaikka poliitikot ovat lupailleet, että karkotuksia pyritään panemaan toimeen tehokkaammin, tahti ei ole vuosien mittaan juurikaan parantunut. Ruotsin maahanmuuttovirasto antaa poliisin toimeenpantavaksi noin 18 000 karkotuspäätöstä joka vuosi. Viime vuonna poliisi etsintäkuulutti yli 10 000 karkotuspäätöksen saanutta henkilöä, joiden olinpaikasta poliisilla ei ollut tietoa. Suomessa hallitus puolestaan haluaa auttaa ”paperittomia” jäämään maahan.

Laittomasti maassa oleskelevien ”paperittomien” muodostama varjoyhteiskunta on usein toistuva puheenaihe maahanmuuttokeskustelussa, kertoo Ruotsin yleisradio SVT. Maassa laittomasti olevien kokonaismäärää ei tiedä kukaan, ei maahanmuuttovirasto eikä poliisi.

– Minun käsitykseni mukaan Ruotsiin tulevat tai täältä lähtevät liikkuvat valtavan nopeasti useiden rajojen yli Euroopan sisällä, sanoo rajapoliisin osastonjohtaja Cajsa Velden.

Ongelmana säilöönottokapasiteetti

Velden pitää säilöönottokeskusten kapasiteettipulaa ongelmana. Jos säilöönottopaikkoja olisi enemmän, poliisi voisi pitää käännytettäviä ja karkotettavia lukkojen takana, kunnes heidät saadaan ulos maasta.

Maahanmuuttovirasto jätti vuonna 2021 poliisille noin 18 000 sellaista maastapoistamispäätöstä, joiden toteuttamiseen katsottiin tarvittavan poliisin apua. Näistä henkilöistä yli 10 000 on nyt teillä tietymättömillä ja poliisi on etsintäkuuluttanut heidät. Osa oleilee Ruotsissa laittomasti, osa on ehkä poistunut johonkin toiseen EU-maahan.

Suomen hallitus jakamassa oleskelulupia

Laittomasti Suomessa oleskelevien määrää on vaikea arvioida. On kuitenkin selvää, että se kasvoi valtavasti vuoden 2015 turvapaikanhakijavyöryn jälkeen. Sisäministeriö ei halua puhua ”paperittomista” vaan käyttää termiä ilman oleskeluoikeutta (maassa) olevat henkilöt.

Vuonna 2019 Diakonissalaitos arvioi Suomessa olevan yhteensä 3 000–10 000 ”paperitonta”, joista suurta osaa ei pystytty palauttamaan siksi, että heidän kotimaansa ei suostu ottamaan vastaan pakkopalautettavia. Kuntaliiton vuonna 2020 tekemän arvion mukaan Suomessa eläisi vain noin tuhatkunta laittomasti maassa olevaa. Pääministeri Sanna Marinin hallitus haluaa joka tapauksessa auttaa heitä jäämään Suomeen.

Sisäministeriöllä selvä toimintaohjelma

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiän viime keväänä esittelemän toimintaohjelman yhtenä tavoitteena on auttaa ilman oleskeluoikeutta maassa olevia jäämään Suomeen, jos he ovat onnistuneet löytämään itselleen työpaikan.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi tuolloin, että tämä olisi yhteiskunnallisen turvallisuuden näkökulmasta askel parempaan. Antamalla laittomasti maassa oleville laillinen mahdollisuus jäädä Suomeen ehkäistäisiin varjoyhteiskunnan syntymistä.

SUOMEN UUTISET