Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) edistää vimmalla hallitusohjelmaan kirjattua tavoitetta helpottaa laittomasti maassa oleskelevien maahan jäämistä. Ministeriössä on käynnistetty ilmiöpohjainen työskentely ”osana sisäisen turvallisuuden strategian toimeenpanoa”. Ohisalon mukaan tavoitteena on estää varjoyhteiskuntien syntymistä.


Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra muistuttaa, että laittomasti maassa oleskelevien laillistaminen vain pahentaa perusongelmaa, joka on kehitysmaista saapuva massasiirtolaisuus ja turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö.

– Mikäli kielteisellä turvapaikkapäätöksellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, saako maahan jäädä, on koko turvapaikkainstituutio murtunut, Purra toteaa.

– Se, että voi hakea turvapaikkaa monta kertaa ketjuttaen, kääntyä yhtäkkiä kristityksi, muistaa olevansa homo, solmia lumeliiton tai muulla tavoin käyttää hyväksi liberaalin valtion koneistoa on oikeusvaltion irvikuva. Hallitus viimeistelee sen antamalla kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille erikseen oleskeluluvan jäädä Suomeen.

Hallitus tarjoaa jatkuvasti lisää etuja ja palveluita

Perussuomalaiset on maahanmuuttopoliittisessa ohjelmassaan vaatinut kielteisen päätöksen saaneille ja laittomasti maassa oleskeleville säilöönottoa.

– Se on ainoa toimiva vaihtoehto. Säilöönotosta pääsee vain yhteen suuntaan, pois maasta. Tällä hetkellä ihmisillä ei ole minkäänlaisia kannusteita suostua lähtemään maasta. Hallitus ja suuret kaupungit tarjoilevat laittomasti maassa oleskeleville koko ajan lisää etuja ja palveluita. Vihreät haluavat muuttaa termin ”laiton” termiksi ”luvaton – mikä tietysti korjataan antamalla lupa, Purra hämmästelee.

– Säilöönotto vähentää turvallisuusriskejä ja ihmisten katoamista, maamme houkuttelevuutta Euroopassa vaeltelevien siirtolaisten kohteena sekä turvapaikkaprosessin pitkittämistä. Sen käyttöönotto tulisi suurista yksikkökustannuksista huolimatta edullisemmaksi kuin nykyinen turvapaikkateatteri. Se itsessään karkottaisi näitä onnenonkijoita, mikä tietysti on sen tarkoituskin.

SUOMEN UUTISET