Perussuomalaiset vastusti EU-asioista päättävässä suuressa valiokunnassa Euroopan komission uutta maahanmuutto- ja turvapaikkajärjestelmäesitystä. Hallituksen ja kokoomuksen esitystä tukevat äänet kuitenkin voittivat.

Perussuomalaisten mukaan esityksen tarkoituksena pitäisi olla ensisijaisesti rajatoimien ja palautusten tehostaminen ja hallitsemattomien siirtolaisvirtojen vähentäminen. Näin ei kuitenkaan todellisuudessa perussuomalaisten mukaan tapahdu.

– Todellisuudessa komission esittämä maahanmuuttopaketti kiihdyttäisi siirtolaisvirtoja entisestään Eurooppaan ja Suomeen. Erityisesti jäsenvaltioita velvoittava taakanjakoon perustuva yhteisvastuumekanismi ja sisäisten siirtojen lisääminen tulee lisäämään Euroopan vetovoimaa siirtolaisten keskuudessa entisestään ja houkuttelemaan lisää tulijoita Eurooppaan, suuren valiokunnan varapuheenjohtaja Jani Mäkelä huomauttaa.

Valtion olisi vastaanotettava tai maksettava

Paketti antaisi voimaan tullessaan komissiolle merkittävää valtaa. Komissio päättäisi esimerkiksi hakijamäärien ja jäsenmaiden välisten tehtävien jakamisesta ja laittaisi jäsenvaltiot tilanteeseen, jossa niiden on joko vastaanotettava pakolaisia tai maksettava.

– Komission ehdotukset eivät sisällä yhtään konkreettista toimenpidettä, jolla hallitsematonta ja ei-toivottua siirtolaisuutta olisi mahdollista torjua. Päinvastoin, muuttoliike on komission mukaan pysyvä ja täysin normaali osa eurooppalaista kehitystä, Mäkelä ihmettelee.

Palautussopimukset voimaan tai rahahanat seis

Eurooppaan laittomasti maahan tulleiden palauttaminen on ollut jo kauan vaikeaa, sillä lähtömaat eivät suostu ottamaan tulijoita vastaan. Perussuomalaiset vaativatkin tukien ja kehitysavun sitomista palautuspolitiikkaan.

– Palautussopimusten aikaansaamiseksi EU:n tulisi käyttää kauppa- ja viisumipolitiikkaa laajemmin hyödyksi. Lisäksi sen tulisi pikimmiten vaatia kehitysapurahojen sitomista palautuspolitiikkaan. Kehitysavun maksaminen maalle, joka ei ota vastaan omia kansalaisiaan, pitäisi lakkauttaa.

– Lisäksi ns. meritaksipalvelu, jossa laittomia siirtolaisia noudetaan Libyan rannikolta Eurooppaan, tulisi lopettaa kokonaan. Kansalaisjärjestöjen ja alueen viranomaisten harjoittama toiminta on johtanut laajamittaisiin Välimeren ylityspyrkimyksiin ja tulee aiheuttamaan hukkumiskuolemia jatkossakin, Mäkelä sanoo.

Suomi ei hyödy mitään

Perussuomalaisten mukaan siirtolaisliike Suomeen on riski kansantaloudelle ja kansalliselle turvallisuudelle.

– Tästä syystä EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamisen lähtökohdaksi ei voi ottaa vain siirtolaisten ihmisoikeuksien suojelua, vaan jokaisen kansallisvaltion tehtävänä tulee olla ensisijaisesti omien kansalaistensa suojelu ja turvaaminen.

SUOMEN UUTISET