Pakolaisen on lähes mahdotonta päästä Eurooppaan maksamatta ihmissalakuljettajille. Matkajärjestelyt ja ohjeet turvapaikan hakemiseksi kustantavat ja paljon. Järjestäytynyt rikollisuus on tuhoamassa koko pakolaisjärjestelmän, ennustetaan Aftonbladetin kolumnissa.

Ukrainalainen välitysfirma on ohjeistanut paremman elämän etsijöitä Ruotsiin lupaamalla heille ilmaisen asunnon sekä ruoan ja tietysti töitä. Innokkaat työnhakijat saivat välittäjältä mukaansa tarinan, jonka perusteella hakea turvapaikkaa.

Unelmatehdas veloitti työnhakijoilta kynnysrahana 12 000 kruunua, mutta se tuskin jäi jobbarin ainoaksi ansioksi hyväksikäyttöjen ketjussa. Perillä oli tarjolla parhaimmillaankin vain pimeää työtä. Ukrainalaisnainen kertoi Ruotsin yleisradiolle, että hänelle suositeltiin elatuksen hankkimista prostituutiolla.

Vain rikolliset voittavat

– Kaikkia huijataan. Tekaistuilla syillä turvapaikkaa hakevat luulevat pääsevänsä tehtaaseen töihin ja tienaavansa isot rahat, mutta heistä tuleekin ihmiskaupan uhreja. Ruotsin valtio joutuu maksamaan rikollisoperaation viulut ja on kaiken lisäksi pakotettu lisäämään resursseja setviäkseen perusteettomia hakemuksia, kirjoittaa Wolfgang Hansson Aftonbladetin kolumnissaan.

– Oikeus turvapaikkaan sodan tai poliittisen kaltoinkohtelun takia on perua toisen maailmansodan valtavien pakolaisvirtojen ajoilta. Oikeus on tunnustettu kansainvälisesti mutta nyt koko järjestelmä on murtumassa kovan paineen alla. Huijarit ja roistot käyttävät sitä työkalunaan tienatakseen omaisuuksia ihmisten kaipuulla parempaan elämään.

Paperittomat ovat uusi proletariaatti

Vaikka turvapaikanhakija saa anomukseensa kielteisen päätöksen, hän jää yhä useammin länsimaahan oleskelemaan. Ainoat elinkeinot ovat tuolloin pimeä työ tai rikollisuus. Pelkästään viime vuoden aikana viranomaisten tutkasta katosi Ruotsissa 8 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä. Suomeen on jäänyt 700 – 1 000 kielteisen päätöksen saanutta, kertoo tuore Apu-lehti.

Näistä ihmisistä on muodostunut alati kasvava paperittomien proletariaatti, joka tekee hanttihommia nälkäpalkalla tai syyllistyy rikoksiin leipänsä edestä. Ja yleinen mielipide kääntyy yhä voimakkaammin pakolaisvastaiseksi.

Oikeus pakolaisstatukseen saa monet yrittämään Eurooppaan ja parempaan elämään – oli perusteita tai sitten ei. Jokainen hakemus on tutkittava. Tämän tietävät erityisen hyvin rikolliset.

SUOMEN UUTISET