Yhä useampi karkotettavaksi tuomittu rikollinen hyödyntää Ruotsin lain suomaa mahdollisuutta ja kieltäytyy koronatestistä. Siitä syystä, että lähes kaikki valtiot vaativat maahan saapuvalta henkilöltä negatiivisen Covid-19-testituloksen. Kaiken huipuksi moni vaarallinen lainrikkoja pääsee aikaa pelaamalla vapaalle jalalle.

Viime vuoden syksystä lähtien yhä useampi valtio on alkanut vaatia maahan saapujalta todistuksen siitä, että tällä ole koronaa. Joko tuoreen negatiivisen testituloksen tai todistuksen jo sairastetusta Covid-19-taudista. Ruotsin lain mukaan koronatesti on vapaaehtoinen.

– Jos ei halua palata kotimaahansa, niin kieltäytyy testistä. Näin nyt vaan toimitaan, toteaa rajapoliisin vt. päällikkö Mikael Holmgren Ruotsin yleisradion haastattelussa.

– Tapauksia on ollut suruksemme viikoittain ja niistä on tullut osa arkeamme.

Monet pelaavat aikaa

Jos karkotettava kieltäytyy koronatestistä, hänet pidetään säilössä enintään vuoden ajan. Monet ovat tosin olleet kiinni otettuina jo ennen pandemiaa, joten maksimiaika tulee heille helposti täyteen. Erityisesti silloin, jos rikollinen vielä kieltäytyy koronatestistä ja pelaa näin aikaa.

– Loppujen lopuksi meidän on päästettävä henkilö vapaalle jalalle.

Uppsala Nya Tidning kertoo, että rikollisia päästetään vapaaksi myös siksi, että Ruotsin säilöönottopaikat ja vankilat ovat tupaten täynnä. Lehden mukaan vapaaksi on päästetty muun muassa törkeistä seksuaalirikoksista tuomittuja henkilöitä.

SUOMEN UUTISET