Kalifaatti on kaatunut mutta väkivaltaisen islamismin uhka länsimaita kohtaan ei ole kadonnut minnekään. Ja vaara tulee lähivuosina yhä kasvamaan. Siksi on käsittämätöntä, että väkivaltaisen ideologian annetaan kasvaa vailla minkäänlaista vastarintaa, ihmettelee tutkija SVT:n uutisissa.

Terrorismin tutkija Magnus Ranstorp varoitti vuonna 2012 viranomaisia siitä, että Ruotsista matkusti henkilöitä Syyriaan liittyäkseen islamistijärjestöihin. Matkojen estämiseksi ei tehty mitään.

Kun Isis sitten kaksi vuotta myöhemmin perusti kalifaattinsa, matkat Syyriaan jatkuivat vanhaan malliin. Nyt tosin suoraan terroristijärjestön riveihin. Ranstorp yritti jälleen herätellä viranomaisia ja tulokset jäivät taas laihoiksi.

”Periaatteessa kyse on katastrofista”

Isis-järjestön riveihin lähti Ruotsista 300 henkilöä, joista 200 on palannut takaisin. Juuri ketään ei ole asetettu syytteeseen tahi tuomittu. Turvallisuusviranomaiset arvelevat paluumuuttajilla olevan kokemusta ja kykyä terrori-iskujen tekemiseen Ruotsissa.

– Periaatteessa kyse on katastrofista, myöhästymisten ketjureaktiosta kaikilla tasoilla. Erityisesti ennaltaehkäisevien toimien osalta, mutta sama koskee myös lainsäädäntöä. Turvallisuuspoliisi Säpo tekee hyvää työtä mutta he eivät yksin pysty pysäyttämään väkivaltaista islamia, terrorismin tutkija Ranstorp painottaa.

Ruotsissa 2 000 väkivaltaista islamistia

Väkivaltaisen islamismin kannatus lisääntyi Ruotsissa samaa vauhtia Syyriaan tehtyjen matkojen kanssa. Kun maassa kymmenen vuotta sitten oli ehkä 200 väkivaltaan valmista islamistia, niin tänään heitä on 2 000.

– Minusta tämä on hoidettu täysin käsittämättömällä tavalla ja koko yhteiskuntaa on petetty. Vihastun todella, kun ajattelenkin kaikkia näitä menetettyjä vuosia.

SUOMEN UUTISET