Jihadististen terrori-iskujen määrä on kaksinkertaistunut vuonna 2020 edeltäviin vuosiin verrattuna Euroopassa. Useimmiten tekijä on yksittäinen henkilö aseenaan puukko tai auto.

Europol julkaisee vuosittain raportin, joka antaa tilannekuvan terrorismista ja sen kehityssuunnista EU:n alueella, Isossa-Britanniassa sekä Sveitsissä (EU Terrorism Situation and Trend Report 2021).

Terrori-iskujen kokonaismäärää on pysynyt ennallaan vuoteen 2018 ja 2019 verrattuna. Iskuja tehtiin EU:n alueella kaikkiaan 57 ja niissä kuoli 21 ihmistä. Isossa-Britanniassa iskuja tehtiin 62 ja Sveitsissä kaksi. Isiksen ja al-Qaidan kannattajien tekemien iskujen määrä kuitenkin kaksinkertaistui koko Euroopassa.

Toteuttamiseen asti vietyjä iskuja oli enemmän kuin viranomaisten keskeyttämiä suunnitelmia ja tekijä oli lähes poikkeuksetta yksittäinen henkilö, ”yksinäinen susi”. Poliisi ja turvallisuusviranomaiset pystyivät estämään tuloksellisesti sellaisia iskuja, joiden suunnittelussa oli mukana useampia rikollisia. Terrorismista epäiltyjen pidätykset ovat kuitenkin vähentyneet voimakkaasti pandemian aikana.

Puukko tai auto aseena

Vuonna 2020 EU:n alueella tehtiin 10 jihadistista terrori-iskua. Iskuissa menehtyi 12 ja loukkaantui 47 ihmistä. Rikoksen tekovälineenä on useimmiten puukko, auto tai tarvikkeet tulipalon sytyttämiseksi.

Rikollisten taustat ja syntymäpaikat vaihtelevat, tavallisimmin tekijä oli turvapaikanhakija tai laiton maahanmuuttaja. Neljä kymmenestä jihadistiterroristista oli jonkun EU-maan kansalainen, ja lähes kaikki olivat viettäneet useampia vuosia unionin alueella.

Europolin mukaan muu kuin jihadistinen terrorismi on vähentynyt tai pysynyt entisellä tasolla Euroopassa. Vuonna 2020 Italiassa raportoitiin 24 äärivasemmistolaista terroritekoa ja Saksassa yksi äärioikeistolainen terroriteko. Separatistinen motiivi oli 14 terrori-iskun takana (IRA, ETA).

SUOMEN UUTISET