

Poliisi kuljettamassa Vetlandan hyökkäyksestä epäiltyä afgaanimiestä käräjäoikeuteen vangitsemisoikeudenkäyntiä varten. / LEHTIKUVA
Vetlandan puukotuksista epäillyn afgaanimiehen opinnot jäivät kesken – sai oleskeluluvan koulunkäyntiin, mutta aakkoset jäivät oppimatta
Ruotsissa viime keskiviikkona seitsemää ihmistä puukottanut afgaanimies saapui Ruotsiin suuren muuttoaallon mukana ja sai oleskeluluvan koulunkäynnin perusteella. Koulu ei maistunut ja pian poliisikin puuttui miehen tekemisiin.
Seitsemästä murhan yrityksestä epäilty afganistanilaismies saapui yksin Ruotsiin vuosien 2015-2016 pakolaisaallon mukana. Hän puukotti satunnaisesti kohtaamiaan ihmisiä pikkukaupunki Vetlandan keskustassa Etelä-Ruotsissa keskiviikkona. Miehen terrorismiyhteyksiä selvitellään edelleen.
Kabulista kotoisin oleva nuorukainen sai oleskeluluvan koulunkäynnin perusteella vuonna 2017 . Oleskelulupaan myönnettiin jatkoa marraskuussa vuonna 2018. Koulunkäynti ei mennyt oikein putkeen ja todistukset jäivät saamatta. Nyrkkeily sen sijaan kiinnosti.
Aakkosten oppiminen kangerteli
Hän odotti jatkoa syksyllä umpeen menneeseen oleskelulupaansa. Miehen iäksi ilmoitetaan 22 vuotta mutta Facebookin ja Instagramin kuvissa hän näyttää selvästi vanhemmalta.
Lukutaitokurssilla aakkosten oppiminen tiettävästi kangerteli pahasti, josta voidaan päätellä, että mies on ainakin osin luku- ja kirjoitustaidoton. Ja siten riippuvainen verkon ja somen kuva- sekä äänipalveluista ja myös näiden manipuloitavissa. Facebookissa hänellä ei juuri näytä olevan ruotsalaisia kavereita.
Vuonna 2019 poliisi otti miehen kiinni häiriön aiheuttamisesta yleisellä paikalla. Huumetesti antoi positiivisen tuloksen ja poliisin mukaan miehen mieliala vaihteli voimakkaasti. Hän on ollut tekemisissä virkavallan kanssa myös tämän jälkeen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mielialan vaihtelut huumetesti häiriön aiheuttaminen aakkoset luku- ja kirjoitustaito muuttoaalto 2015-2016 Vetlanda terroriteko murhan yritys huumeiden käyttö Kabul koulunkäynti puukotus pakolaisvyöry törkeä pahoinpitely oleskelulupa Afganistan
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tuore tutkimus Ruotsissa: Puolet raiskauksista tuomituista ulkomailla syntyneitä – maahanmuuttajatausta vielä useammalla

Taas uusi julkisen rahan kankkulan kaivo: Tampereella luodaan kuntoutuspolkuja ulkomaalaistaustaisille seksuaalirikollisille oikeusministeriön piikkiin

Turvapaikan oikeutus katoamassa: ”Pakolaisuus on kauppatavaraa, josta hyötyvät ainoastaan rikolliset”

Purra: Keinoja maasta poistamiseen olisi, jos olisi riittävästi tahtoa

Jumiutuneet karkotuspäätökset ovat johtaneet tilanteeseen, jossa maahanmuutosta on Ruotsissa tullut kasvava turvallisuusongelma

Europol: Jihadististen terrori-iskujen määrä tuplaantui vuonna 2020 – tekijä useimmiten ”yksinäinen susi”

Halla-aho: Afgaanit ovat somalien ja irakilaisten ohella kaikkein heikoimmin integroituva maahanmuuttajaryhmä Suomessa – “Yliedustettuina kaikessa ikävässä”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.