Ruotsissa viime keskiviikkona seitsemää ihmistä puukottanut afgaanimies saapui Ruotsiin suuren muuttoaallon mukana ja sai oleskeluluvan koulunkäynnin perusteella. Koulu ei maistunut ja pian poliisikin puuttui miehen tekemisiin.

Seitsemästä murhan yrityksestä epäilty afganistanilaismies saapui yksin Ruotsiin vuosien 2015-2016 pakolaisaallon mukana. Hän puukotti satunnaisesti kohtaamiaan ihmisiä pikkukaupunki Vetlandan keskustassa Etelä-Ruotsissa keskiviikkona. Miehen terrorismiyhteyksiä selvitellään edelleen.

Kabulista kotoisin oleva nuorukainen sai oleskeluluvan koulunkäynnin perusteella vuonna 2017 . Oleskelulupaan myönnettiin jatkoa marraskuussa vuonna 2018. Koulunkäynti ei mennyt oikein putkeen ja todistukset jäivät saamatta. Nyrkkeily sen sijaan kiinnosti.

Aakkosten oppiminen kangerteli

Hän odotti jatkoa syksyllä umpeen menneeseen oleskelulupaansa. Miehen iäksi ilmoitetaan 22 vuotta mutta Facebookin ja Instagramin kuvissa hän näyttää selvästi vanhemmalta.

Lukutaitokurssilla aakkosten oppiminen tiettävästi kangerteli pahasti, josta voidaan päätellä, että mies on ainakin osin luku- ja kirjoitustaidoton. Ja siten riippuvainen verkon ja somen kuva- sekä äänipalveluista ja myös näiden manipuloitavissa. Facebookissa hänellä ei juuri näytä olevan ruotsalaisia kavereita.

Vuonna 2019 poliisi otti miehen kiinni häiriön aiheuttamisesta yleisellä paikalla. Huumetesti antoi positiivisen tuloksen ja poliisin mukaan miehen mieliala vaihteli voimakkaasti. Hän on ollut tekemisissä virkavallan kanssa myös tämän jälkeen.

SUOMEN UUTISET