Torstaina eduskunnan kyselytunnilla käytiin keskustelua terrorismista, islamismista ja ulkomaalaisista rikollisista.


Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra kysyi hallitukselta, mitä se aikoo tehdä, jotta Suomi olisi vapaa maa suomalaisille eikä vapaa maa ulkomaalaisille rikollisille ja islamisteille.

– Ulkomaalaislain mukaan maasta voidaan karkottaa ulkomaalainen, joka on syyllistynyt rikokseen, josta enimmäisrangaistus on vähintään vuosi vankeutta. Teoriassa myös pakolainen voidaan karkottaa, Purra sanoi.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) vastasi hallituksen tehneen todella paljon suomalaisten turvallisuuden eteen, ”enemmän kuin yksikään hallitus vuosiin, ehkä vuosikymmeniin”.

”Koska ihmisoikeudet ja turvallisuustilanne”

Ohisalo sanoi hallituksen osoittaneen ”satoja miljoonia suomalaisten turvallisuuteen”. Hän myös väitti, että ”rikolliset palautetaan, se on varmasti kaikille aivan selvää”.

– Valitettavasti hyvin usein rikollistenkaan kohdalla maasta poistamista ei voida panna täytäntö. Miksikö? Koska ihmisoikeudet ja turvallisuustilanne. Siis lähtömaassa.

– On yksi asia tuntea ulkomaalaislakia, perustuslakia ja kansainvälistä oikeutta ja tietää, mitä siellä sanotaan. On täysin toinen asia hyväksyä tai olla hyväksymättä, että rikollisen ulkomaalaisen oikeudet menevät suomalaisten turvallisuuden ja ihmisoikeuksien edelle, Purra sanoi.

Kehitysapua ja lomamatkoja

Ministeri korosti myös palauttamispolitiikan yleisiä ongelmia – ikään kuin nekin olisivat luonnonvoima, jolle ei voida mitään.

– Samaan aikaan maat, jotka eivät ota vastaan omia kansalaisiaan, välttämättä edes rikollisia, saavat meiltä kehitysapua. Kyseisissä maissa voi myös käydä lomailemassa, vaikka nauttii kansainvälistä suojelua suhteessa kyseiseen maahan.

– Keinoja maasta poistamiseen ja asioiden korjaamiseen kyllä olisi, jos olisi riittävästi tahtoa, Purra sanoi.

SUOMEN UUTISET