Perussuomalaiset syyttivät kyselytunnilla hallitusta sananvapauden ja erityisesti turvallisuustilanteen heikentämisestä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä totesi, että sananvapaus koskee myös sellaisia tietoja tai ajatuksia, jotka loukkaavat, järkyttävät tai häiritsevät.


– Pariisi, Wien, Nizza. Islamistinen terrori iskee kerta toisensa jälkeen. Taas tekosyynä vihateolle on pilakuva ja se, että ainakin Ranskassa pidetään kiinni länsimaisesta sananvapaudesta, Jani Mäkelä aloitti.

– Hallitus ei edelleenkään sano selvästi, että olemme sananvapauden puolella. Päinvastoin sisäministeriö käynnistää kampanjoita puheen suitsemiseksi samalla, kun Eurooppaan hyökätään.

Sisäministeri ei vastannut

Mäkelä viittasi lisäksi hankkeeseen, jossa sisäministeriö etsii keinoja jakaakseen oleskelulupia laittomasti maassa oleville.

– Arvoisa hallitus, te pahennatte turvallisuusuhkaa. Kysynkin, aiotteko perua suunnitelmat oleskelulupien jakamisesta laittomasti maassa oleville?

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ei vastannut tähän kysymykseen lainkaan, vaan puhui vain terrorismintorjunnasta. Mäkelä huomauttikin seuraavassa kysymyksessään, että vastaus jäi uupumaan.

Suomessa tuhansia laittomasti

Suomessa oleskelee laittomasti jopa tuhansia henkilöitä. Tuoreiden tietojen mukaan Suojelupoliisilla on jo 390 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä seurannassa.

– Supo arvioi, että Al-qaida ja Isil pyrkivät edelleen tekemään iskuja länsimaissa. Laittomasti maassa olevien säilöön ottaminen pienentäisi oleellisesti tätä riskiä, Mäkelä huomautti.

Kansalaisuuslakia kiristettävä

Henkilöiden karkottaminen vaikeutuu tai jopa muuttuu mahdottomaksi, jos henkilö saa Suomen kansalaisuuden.

– Suomen kansalaisuuden saa nykyään suorastaan alennusmyynnistä! Mäkelä totesi.

Perussuomalaiset ovat esittäneet, että asumisaikavaatimus Suomen kansalaisuutta haettaessa nostetaan kymmeneen vuoteen – kuten monessa muussa Euroopan maassa.

– Kysyn vielä, ja haluan selkeän vastauksen, aiotteko ottaa laittomasti maassa olevat säilöön ja kiristää kansalaisuuden saamisen ehtoja? Perussuomalaisten esittämillä tavoilla.

Ohisalo perusteli, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö voi silti saada oleskeluluvan jo nykyisen lain puitteissa. Hänen mukaansa ihmisille olisi parempi löytää jonkinlainen status ja torjua näin varjoyhteiskunnan syntyä.

SUOMEN UUTISET