Veitsihyökkäys kahta keski-ikäistä miesturistia vastaan Dresdenin vanhassa kaupungissa on osoittautunut terrori-iskuksi. Saksassa on paljon nuoria, radikalisoituneita muslimimiehiä, ja etenkin turvapaikanhakijoina maahan tulleet ovat valtavasti yliedustettuina väkivalta- ja henkirikostilastoissa.

Dresdenissä lokakuun alussa tapahtuneesta veitsihyökkäyksestä on vangittu 20-vuotias syyrialainen turvapaikanhakija, kertoo Saksan yleisradio. Syyrialaismies oli tullut Saksaan vuonna 2015 alaikäisenä turvapaikanhakijana.

Hän on saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa, mutta häntä ei ole käännytetty maasta. Bild-lehden mukaan hänet tuomittiin jo vuonna 2018 nuorena rikoksentekijänä 2 vuoden ja 9 kuukauden vankeusrangaistukseen Isis-järjestön tukemisesta.

Vapautui vankilasta vain muutama päivä ennen iskua

Syyrialainen Abdullah A. oli vapautunut nuorisovankilasta vain muutama päivä ennen terrori-iskuaan. Hän löi veitsellä kahta muualta Saksasta tullutta turistia Dresdenin vanhassa kaupungissa. 55-vuotias uhri kuoli myöhemmin sairaalassa. Toinen uhreista, 53-vuotias mies, haavoittui vakavasti. Epäilty saatiin kiinni DNA-jälkien perusteella pari viikkoa teon jälkeen.

Saksassa on paljon nuoria, radikalisoituneita muslimeja, jotka juhlivat Ranskan äskettäisen terrori-iskun tekijää sankarinaan, kertoo Tagesspiegel-lehti. Myös Ranskan terroristilla oli yhteyksiä Isis-järjestöön.

– Islamistinen terrorismi on jatkuva uhka yhteiskunnallemme, kommentoi oikeusministeri Christine Lambrecht Saksan yleisradiolle.

– Poliisin, turvallisuusviranomaisten ja oikeuslaitoksen on oltava varuillaan ja toimittava päättäväisesti, oikeusministeri jatkoi.

Turvapaikanhakijat yliedustettuina väkivaltarikostilastoissa

Turvapaikanhakijat ovat selvästi yliedustettuina väkivaltarikostilastoissa, uutisoi Bild-lehti äskettäin. Saksan keskusrikospoliisin laatiman tilastokatsauksen perusteella joka kahdeksas (13,3 %) törkeästä pahoinpitelystä vuosina 2015-19 epäilty oli turvapaikanhakija. Tämä tarkoittaa lähes sataa tuhatta turvapaikanhakijan tekemää törkeää pahoinpitelyä kyseisellä viiden vuoden ajanjaksolla.

Murhissa ja tapoissa turvapaikanhakijoiden osuus oli vielä hieman suurempi: 14,9 prosenttia. Tämä tarkoittaa yli kahta tuhatta turvapaikanhakijan tekemää henkirikosta. Tilastollisesti turvapaikanhakijoiden yliedustus on valtava, sillä he edustavat vain noin kahta prosenttia koko väestöstä.

SUOMEN UUTISET