Terrorisminvastaisen ICCT-keskuksen tutkijat varoittavat, että Isis kykenee yhä terrori-iskuihin Saksassakin. Uhkana ovat Syyrian Isis-alueilta palaajien lisäksi islamistien Saksasta värväämät terroristit, joiden iskuja järjestö kykenee suunnittelemaan ja koordinoimaan netin välityksellä. Tutkijat pelkäävät, että viranomaiset aliarvioivat islamistien uhan keskittyessään estämään äärioikeiston iskuja.

Saksan poliisi pidätti huhtikuun puolivälissä neljä Tadžikistanin kansalaista, joiden epäillään valmistelleen terrori-iskua Yhdysvaltain Saksassa olevia sotilastukikohtia vastaan. Miesten arvellaan liittyneen Isis-järjestöön jo tammikuussa 2019, mutta tiettävästi he eivät ole missään vaiheessa matkustaneet Isis-alueille, vaan ovat saaneet ohjeensa järjestön johdolta netin kautta.

Terrorisuunnitelmia netin välityksellä

Terrorisminvastaisen ICCT-keskuksen tutkijoiden mukaan tämä olisi jälleen yksi esimerkki Isis-järjestön kyvystä suunnitella ja koordinoida eri maissa tapahtuvia terrori-iskuja netin välityksellä. Terrori-iskun ”aivot” omaava suunnittelija voi piileskellä jossakin Lähi-idässä ja etsiä netin välityksellä iskun toteuttajaksi sopivan yksilön tai tiimin.

Suunnittelija voi myös ohjata ”yksinäisiä susia” yhteen tai koordinoida heidän tekemiään erillisiä iskuja. Esimerkiksi tunisialaisen turvapaikanhakija Anis Amrin arvellaan saaneen ohjeita terrori-iskuunsa Isis-järjestön suunnittelijoilta. Anis Amri teki vuonna 2016 rekka-autolla berliiniläiselle joulutorille terrori-iskun, jossa kuoli kaksitoista ihmistä.

Saksasta lähti terroristijärjestön riveihin yli 1 000 Saksan kansalaista. Näistä 330 tiedetään jo palanneen, useimmat vuosina 2014-15. Kurdijoukkojen vankeina on pari sataa Saksan kansalaista, ja jonkin verran saattaa olla vielä vapaalla jalalla Syyriassa ja Irakissa. Osa heistä yrittää jossain vaiheessa todennäköisesti palata Saksaan toteuttaakseen terrori-iskun siellä.

Uhkakuva: Äärijärjestöt tekevät kilvan terrori-iskuja

Tutkijat ovatkin huolissaan siitä, että viranomaisten terrorisminvastainen työ Saksassa saattaa keskittyä liikaa äärioikeiston iskujen torjumiseen. Onhan Saksassa äskettäin tapahtunut kaksi runsaasti huomiota saanutta, äärioikeistolaiseksi terrori-iskuksi luokiteltua tapausta.

Viime lokakuussa Hallessa juutalaisen seurakunnan synagoogaan tehdyssä iskussa kuoli kaksi ihmistä. Helmikuussa Hanaussa mielenterveysongelmista kärsinyt saksalaismies ampui yhdeksän maahanmuuttajaa kahdessa eri vesipiippukahvilassa. Kotiin palattuaan hän surmasi vielä äitinsä ennen kuin teki itsemurhan.

ICCT:n tutkijat korostavat, että sekä äärioikeisto että islamistit aiheuttavat terrorismin uhkaa samanaikaisesti, joten viranomaisten ei pidä keskittyä vain jompaan kumpaan ääripäähän kerrallaan. Pikemminkin tulisi valmistautua sellaiseen tilanteeseen, että lähitulevaisuudessa molemmat ääripäät lähtevät tekemään terrori-iskuja suorastaan kilpaa, jolloin saksalaisen yhteiskunnan polarisoituminen lisääntyy entisestään.

SUOMEN UUTISET