Verkossa on noin kahden viikon ajan vellonut tapaus, joka kietoutuu vasemmistoliiton julkisuudesta kadonneeseen toiminnanjohtaja Misha Dellingeriin. Rajuista väkivaltafantasioista aiemminkin uutisiin nousseen Dellingerin perustamalta Twitter-tililtä on kylvetty systemaattisia murhakehotuksia sekä nimetty vihan kohteita. Näihin kuuluvat muun muassa Björn Wahlroos, Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari. Suomen Uutiset on yrittänyt tavoittaa Dellingeriä ja vasemmistoliiton johtoa kymmeniä kertoja, tuloksetta. Yle uutisoi tänään vasemmistoliiton meriselityksistä.

LÄhdetään liikkeelle tutkija Teemu Tammikosta, joka kertoi äskettäin Ylen haastattelussa, että some-raivo on uusi väkivallan muoto. Hänen mukaansa väkivalta on löytänyt uusia foorumeita sosiaalisen median kautta. Vastakkainasettelu ja äärikärjistyneeksi äitynyt keskustelu ovat turvallisuusuhkia koko Suomelle, kertoi Yle.

– Some tekee mahdolliseksi poliittiseen väkivaltaan kuuluvan viholliskuvan rakentamisen ja sen helpon levittämisen, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko kertoi Ylelle.

Kuvaava esimerkki äärikärjistyneestä keskustelusta nähtiin Twitterissä viime viikon alkupuolella, kun Tampereen yliopiston filosofian apulaisprofessori Panu Raatikainen arvosteli Päivän Byrokraatti -twittertiliä leimaten sen sisällön muukalaisvihaksi, rasismiksi, ”äärioikeistokuraksi” sekä nettikiusaamiseksi. Vasemmistotaustaisen apulaisprofessori Raatikaisen mielestä ”on kylmäävää katsoa sen vaikutusvaltaista seuraajalistaa”.

Mediapersoona Jari Sarasvuo uudelleentwiittasi Raatikaisen moitteet kommentoiden, että vasemmistolaisilla on kummallinen halu kontrolloida muita ihmisiä. Seuraavaksi keskusteluun liittyy vasemmistoliiton läntisen alueen toiminnanjohtaja Misha Dellinger, ja loppu onkin historiaa: tuloksena on huippunopeasti kärjistyvä keskusteluketju, jota on helpoin seurata arkistoidusta versiosta. Monia twiittejä on myöhemmin poistettu tai piilotettu.

Dellinger leimaa Päivän Byrokraatin kirjoittajan saman tien uusnatsiksi ja holokaustin kieltäjäksi. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pyytää Dellingeriltä linkkiä materiaaliin, jossa PB kieltäisi holokaustin. Dellinger ei halua esittää mitään todisteita, vaan toistaa, että ”PB on yleisesti tunnettu ala-arvoisista, äärioikeistolaisista ja rasistisista mielipiteistään”.

Seuraavaksi keskusteluun liittyy kokoomuspoliitikko Tere Sammallahti, joka toteaa keskustelun tilanteen ja pyytää Romakkaniemen tavoin esimerkkejä ”natseilusta tai holokaustin kieltämisestä”.

Tässä vaiheessa on syytä huomauttaa, että sekä Päivän Byrokraatti -blogi että Libera-säätiön sisältöjohtaja Tere Sammallahti edustavat aatemaailmaltaan lähinnä liberalismia ja kokoomuksen linjaa, ja ovat niin kaukana natsiaatteesta kuin nyt ylipäätään voi olla.

Keskustelu ottaa yhä lisää kierroksia. Vuorokauden verran mennään samalla kaavalla, jossa eri keskustelijat pyytävät Dellingeriltä edes jotain todisteita hänen väitteidensä tueksi, ja Dellinger jatkaa vänkäämistä esittämättä mitään perusteluja.

Sitten tiistai-iltana kaikki yhtäkkiä muuttuu. Päivän Byrokraatti -tili ihmettelee äkillistä käännettä:

– Vasemmiston Länsi-Suomen toiminnanjohtaja Misha Dellinger mouhosi koko eilisen päivän mielipuolisia ”PB kiistää holokaustin” juttuja ja väkivaltafantasioita, joissa PB ja Tere saavat puukolla rintaan. Sitten illalla ”hups, olinkin väärässä”, ja nyt salasi tilinsä.

Dellinger syyttää virallisella Twitter-tilillään Päivän Byrokraattia natsismista ja keskustelee puukottamisesta. Lähde.

Dellinger todellakin muutti Twitter-tilinsä asetuksia siten, että vain hänen erikseen hyväksymänsä ihmiset voivat nähdä hänen twiittinsä. Sitä ennen hän kirjoitti anteeksipyynnön, jossa hän myönsi tulkintansa osuneen väärään ja että Päivän Byrokraatti ei hänen mielestään olekaan uusnatsi tai holokaustin kieltäjä.

Dellingerin virallisen tilin lisäksi samalla katosi toinenkin Twitter-tili. Siitä hetken päästä lisää.

Dellingerin aiemmat väkivaltakommentit

Toiminnanjohtaja Misha Dellinger ei ole ensimmäistä kertaa ”pappia kyydittämässä”. Hän on kunnostautunut julkisilla väkivaltafantasioilla ennenkin. Vuonna 2015 Varsinais-Suomen vasemmistonuorten piirisihteerinä toimiessaan Dellinger pohti Facebook-keskustelussa Ruotsin kuninkaallisten ampumista. Turun Sanomat tarttui väkivaltamaalailuun.

Misha Dellinger kommentoi Ruotsin kuninkaallisten häihin liittyvää päivitystä näin: ”Eniten mua kiinnostaa et miksei noita oo ammuttu jonkun ladon alakerrassa ja jouduttu ampumaan pari kertaa koska vaatteisiin omellut jalokivet on suojanneet luodeilta?”.

Dellinger viittasi Venäjän viimeisen hallitsijaperheen kohtaloon: tsaari Nikolai II, hänen puolisonsa, heidän neljä tytärtään ja verenvuototaudista kärsinyt 13-vuotias kruununperillinen Aleksei joutuivat kommunistien teloittamiksi vuonna 1918. Lasten vaatteisiin oli ommeltu timantteja kätköön, joten ampumisen lisäksi heidät lävistettiin myös pistimillä.

Tuolloin Dellinger korosti, ettei keskustelu liittynyt hänen poliittiseen asemaansa mitenkään. Hän myös väitti, että ”missään tapauksessa en sanonut, että ketään pitäisi ampua”. Dellingerin Facebook-kommentin tarkka sanamuoto oli siis: ”eniten mua kiinnostaa et miksei noita oo ammuttu”.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi kommentoi tuolloin Turun Sanomille, että ”järjestönä emme missään tapauksessa kannusta väkivaltaan”. Ahlakorpi vakuutti, että vasemmistonuorten piirisihteeri Dellinger ei puolustanut ”väkivallan käyttöä ratkaisuna asioihin”.

Vuonna 2017 Misha Dellinger innostui Jussi Halla-ahon Turussa kokemasta uhkaavasta välikohtauksesta ja äityi vaatimaan inhokkiryhmiensä poistamista Turusta. Iltalehden uutisen sivuilleen linkittänyt tyytyväinen Dellinger kirjoitti: ”Jep, jatkossakin fasistit, äärioikeisto, rasistit ulos Turusta. Ette kuulu tänne. Olen ylpeä kaupungistani!”

Misha Dellinger ilmoittaa olevansa ylpeä siitä, että Jussi Halla-ahoa yritettiin muiluttaa ulos Turusta.

Suomen Uutiset kirjoitti tapauksesta sekä vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin väliintulosta tuolloin näin:

”Halla-ahoon kohdistunut uhkaava tapaus sekä Dellingerin kirjoitus herätti illan aikana rajuja moitteita verkossa. Vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta tivattiin, miten vasemmistoliiton riveistä voidaan hehkuttaa väkivaltaista häirintää. Andersson vetosi väkivallattomuuden puolesta.

Neljätoista minuuttia Anderssonin kirjoituksen jälkeen Dellingerin kirjoitusten sävy muuttui, ja hän alkoi vakuutella väkivallattomuuttaan. ’Ahdistelu ei ok’, kirjoitti Dellinger, joka oli vain muutamaa tuntia aikaisemmin todennut olevansa ylpeä häiriköinnistä. Hän nöyrtyi myös vakuuttelemaan: Rasistit ja fasistit, jotka eivät ole mm Turussa, ovat ihan jees’. Li Andersson ja Miska Dellinger toimivat Turun vasemmistoliiton kunnallisjärjestössä.”

Toiminanjohtajan tili yllyttää murhaamaan

Vasemmisto syyttää usein oikeistolaisia väkivallan ihannoinnista, mutta samaan aikaan netissä on paljon vasemmistohenkisiä nimimerkkejä, jotka syytävät törkyä ja väkivallan ihannointia sosiaaliseen mediaan. Eräs näistä tileistä on Twitterin nimimerkki Crusty Old Sea Dog (@huggywuggy2). Tili on perustettu jo vuonna 2010 ja sillä on yli 1700 seuraajaa.

Netissä on myös tarkkasilmäisiä käyttäjiä, jotka ovat hyviä penkomaan asioita ja panemaan merkille mielenkiintoisia asiayhteyksiä. Kun Misha Dellinger kätki oman Twitter-tilinsä ihmisten näkyvistä tiistai-iltana, tapahtui jotain hyvin mielenkiintoista: myös Crusty Old Sea Dog meni samaan aikaan piiloon.

Hieman tätä ennen eräs tarkkasilmäinen netin käyttäjä oli havainnut, että Crusty Old Sea Dog oli marraskuussa 2014 postannut kuvan, jossa näyttäisi olevan Misha Dellinger lapsen kanssa. Kuva oli postattu vastauksena ketjuun, jossa Twitterin käyttäjät halusivat yhdellä kuvalla kertoa, millaisia he ovat isänä tai äitinä. Kuvan hoksannut tarkkasilmäinen Twitterin käyttäjä kertoo kysyneensä tiistaina kolme kertaa Misha Dellingeriltä, että onko hän tuossa kuvassa. Dellinger ei vastannut kysymykseen, mutta lopulta sekä Crusty Old Sea Dog että Dellingerin oma tili poistuivat yleisön näkyviltä.

Crusty Old Sea Dog -tililtä twiitattu kuva, jossa Misha Dellinger esiintyy lapsen kanssa. Kuvatunnisteena #isänäoon


Crusty Old Sea Dog -tilin sisältöä voisi luonnehtia kovan luokan vihapuheeksi ja vihanlietsonnaksi. Osa twiiteistä on suomeksi, osa englanniksi. Erityisen vihan kohteena ovat natsit ja fasistit, joita löytyy tilin mukaan kaikkialta.

”Karskin vanhan merikarhun” (Crusty Old Sea Dog) mielestä pankkiiri Björn Wahlroos on ”proto-fasisti”. Kirjailija ja tutkija Jari Ehrnrooth puolestaan on ”ihan täys fasisti”. Myös presidentti Donald Trump on ”fasisti”.

Kaikkein fasistein on tietenkin PS, joka on ”kirjaimellisesti fasistinen puolue”. Jussi Halla-aho on ”ihan selvä fasisti”, jonka kannattajat ovat ”täysiä natseja”. Laura Huhtasaari on ”valkoisen ylivallan” kannattaja ja tietenkin myös ”fasisti”.

Varsinaiseen vihanlietsontaan päästään siinä vaiheessa, kun Crusty Old Sea Dog kertoo, mitä ”natseille ja fasisteille” pitäisi hänen mielestään tehdä: ”natsit pitäisi ampua ilman armoa” ja etenkin Jussi Halla-ahon kaltaiset ”fasistit” pitäisi tappaa. ”Natsien” lisäksi myös ilmastonmuutoksen epäilijät pitäisi ampua.

Verkkokeskustelijoiden kooste Crusty Ole Sea Dog -tilin twiiteistä. Tekstejä uudelleenryhmitelty Suomen Uutisten toimesta.

Vasemmistoliiton toiminnanjohtajan Twitter-tilillä Crusty Old Sea Dog tekee twiiteissään täysin selväksi, että hänen väkivalta on erittäin toimiva ratkaisu. Hän korostaa toisessakin twiitissään, että ”väkivalta on tehokasta. Se on tehokkain voima mitä on olemassa.”

Keitä kohtaan väkivaltaa pitäisi sitten käyttää? ”Natseiksi” ja ”fasisteiksi” leimattuja ihmisiä kohtaan. Crusty Old Sea Dog twiittaa, että ”fasistien tappaminen on pelkkää itsepuolustusta”.

Netissä räyhätään, livenä paetaan

Suomen Uutiset yritti tavoittaa Misha Dellingeriä pian Twitter-tilien katoamisen jälkeen. Toimituksemme on viime viikosta lähtien yrittänyt tavoittaa Dellingeriä eri tavoin parikymmentä kertaa, mutta vastausta ei kuulu. Viime perjantain jälkeen Dellingerin numero ei enää hälyttänyt, puhelut menivät suoraan vastaajaan.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen ei myöskään suostunut kommentoimaan asiaa Suomen Uutisille tai lopulta edes vastaamaan soittopyyntöihin. Yhden kerran puoluesihteeri lupasi tekstiviestitse palata asiaan, mutta sen jälkeen kommunikointi loppui kuin seinään.

Lukija ehkä kysyy tässä kohdassa, miksi Suomen Uutiset ei ole kertonut asiasta aikaisemmin? Tämä johtuu siitä, että eräs journalismin keskeisiä käsitteitä on molemminpuoleinen kuuleminen. Tämänkaltaista juttua ei hevin voi julkaista ilman että asianosainen kommentoi sitä jollain tavalla. Periaate kumpuaa siitä, että raskaiden syytösten kohteeksi joutuneella tulee olla mahdollisuus puolustautua.

Tapaus nytkähti tänään eteenpäin, kun ensin Yle julkaisi tänään uutisen jossa puolue lopulta vastaa syytöksiin. Yle kertoo yrittäneensä tavoitella Dellingeriä torstaiaamupäivästä lähtien.

Vasemmistoliiton virallinen selitys kerrottiin Ylelle seuraavasti:

Vasemmistoliiton mukaan tili on Dellingerin perustama. Puolueen mukaan Dellinger ei kuitenkaan ole kirjoittanut viestejä. Vasemmistoliiton selitys on se, että Dellinger olisi luovuttanut tilin kahdelle muulle henkilölle, jotka olisivat kirjoittaneet viestit. ”Näin hän on vastannut minulle, kun olen asiaa kysynyt”, sanoo Vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen, joka on keskustellut asiasta Dellingerin kanssa tänään torstaina.

Yle kysyy, voiko Dellingerin sanaan luottaa. Puoluesihteerin vastaus kuuluu: ”Ei ole mitään syytä epäillä työntekijän sanaa tässä asiassa.”

Vasemmistoliitto näyttää laskelmoineen, että niin kauan kuin asiaa selvittää ainoastaan pienehkö puoluelehti Suomen Uutiset, se voi istua salaisuutensa päällä ja vaieta. Kun Ylen toimittajaryhmä otti yhteyttä, oli pakeneminen pakko lopettaa.

Jäljellä on enää yksi pakopaikka – selitys, että jotkut muut, joiden nimiä ei tietenkään kerrota, kirjoittivat murhaamiseen yllyttävät twiitit.

Samaa tarinaa ilmestyi hetken päästä kertomaan myös Dellinger itse. Hän avaa henkilökohtaisen Twitter-tilinsä lopulta torstai-yönä ja kertoo:

”Uutisointi on antanut kuvan, että pitäisin väkivaltaa tai sillä uhkailua hyväksyttävänä. En pidä eivätkä @huggywuggy2-tilin väkivaltatwiitit ole kirjoittamiani tai vastaa arvojani. Tuomitsen kaiken väkivallan ja sillä uhkailun. Tili on anonyymitili, jolla on useita käyttäjiä. Tili perustettiin ennen työsuhdettani Vasemmistoon eivätkä tilillä julkaistut väkivaltaviestit vastaa arvojani. Pyydän nöyrästi anteeksi puolueelta, puoluetovereiltani ja vasemmistoliiton äänestäjiltä asian ympärille syntynyttä kohua.”

On kysyttävä, onko tämä selitys kestävä.

Toiminnanjohtajan perustamalta tililtä on twiitattu viestejä, joissa kirjaimellisesti yllytetään murhaamaan. Samalla tilillä on julkaistu toiminnanjohtaja iloisessa perhekuvassa lapsen kanssa. Kun maa alkaa polttaa toiminnanjohtajan jalkojen alla, tili poistuu samalla kuin hänen virallinen tilinsä.

Toiminnanjohtaja, joka on aikaisemmin toistuvasti omalla nimellään ylistänyt väkivaltaisia toimintatapoja tai jopa pohtinut tappamista, onkin yhtäkkiä sitä mieltä, että väkivaltatwiitit ”eivät vastaa hänen arvojaan”? Siitäkin huolimatta, että hän viralliselta tililtään kirjoittaa vastaavanlaista tekstiä – siis natsisyytöksiä ja tappamispohdintoja.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on viime kuukausina puuttunut etäisiinkin vihjauksiin ja vitseihin, joista on havaittu vääränlaisia kaikuja. Olisiko tässä jutussa tutkimisen aihetta? Ei se oikein niinkään voi mennä, että raamattuun uskomisesta joutuu oikeuteen, ja murhiin yllyttämisestä ei seuraa yhtään mitään.


Lisäys 28.2.2020 klo 00.27 Tekstiä täydennetty puukko rintaan -osuuden kohdalla.

SUOMEN UUTISTEN TYÖRYHMÄ