Valtakunnansyyttäjä on tänään tehnyt päätöksen olla nostamatta Twitter-viesteistä syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin hallinnoimalta Twitter-tililtä on lähetetty viestejä, joissa yllytetään tappamaan ja tuhoamaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen tekemä päätös syyttämättä jättämisestä on tehty ei rikosta -perusteella, eli vasemmistoliiton läntisen alueen entisen toiminnanjohtajan Misha Dellingerin hallinnoimalta Twitter-tililtä lähetetyt viestit eivät valtakunnansyyttäjän mukaan täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä. Päätöksessä todetaan myös, että asiassa ei ole ollut syytä epäillä muita rikoksia.

Dellingerin hallinnoimalta Twitter-tililtä on ainakin vuosina 2016-2017 lähetetty useita viestejä, joissa muun muassa yllytetään tappamaan ja tuhoamaan ilmastonmuutoksen kieltäjiksi, natseiksi ja fasisteiksi kuvailtuja ihmisiä. Useissa viesteissä kehotetaan väkivaltaan.

Tililtä lähetetyissä kirjoituksissa myös mainitaan nimeltä perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho sekä europarlamentaarikko Laura Huhtasaari. Epäsuorasti siis myös nimeltä mainitut henkilöt ovat yhdistettävissä tappamiskehotuksiin.

Myönsi luoneensa sometilin, kiisti viestien lähettämisen

Rikoksen esitutkinnassa Dellinger kiisti syyllistyneensä rikokseen ja väitti, että hän ei ole julkaissut väkivaltaan ja tappamiseen yllyttäviä kirjoituksia. Dellinger kuitenkin myönsi luoneensa Twitter-tilin, jolta vihaviestit on lähetetty. Hän ei suostunut kertomaan, ketkä muut henkilöt hänen lisäkseen ovat käyttäneet Twitter-tiliä ja julkaisseet sen kautta.

Dellingeriä epäiltiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Rikoslaissa kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö pitää sisällään muun muassa uhkauksen syntyperän, kansallisen alkuperän tai vakaumuksen perusteella.

Poliittinen näkemys on vakaumus, mutta lain suoja jää heikoksi

Valtakunnansyyttäjä Toiviainen kuitenkin katsoo, että poliittinen vakaumus jää kiihottamisrikoksen soveltamisalan ulkopuolelle. Valtakunnansyyttäjän aiempaan ratkaisukäytäntöön viitaten päätöksessä todetaan, että poliittisen mielipiteen perusteella muodostuneilla ryhmillä on erilainen luonne kuin sellaisilla ryhmillä, jotka muodostuvat synnynnäisten ominaisuuksien ja identiteetin perusteella.

Dellingerin siis epäiltiin julkaisseen uhkaavia viestejä, joiden kohteena olivat ilmastonmuutoksen kieltäjiksi, natseiksi tai fasisteiksi kuvatut ihmiset. Valtakunnansyyttäjän päätöksen mukaan kyseessä on poliittisten ja yhteiskunnallisten aatesuuntauksien tai ajatusmallien ympärille syntyneitä ryhmittymiä, jotka eivät ole yhteiskunnallisen suojan tarpeessa.

Valtakunnansyyttäjä Päivi Räsäsen kimpussa

Sosiaalisessa mediassa päätöstä ihmetellään, etenkin siksi, koska Toiviainen on nostanut rikossyytteitä kansanedustaja Päivi Räsästä (kd) vastaan tämän uskonnollisten käsitysten esittämisestä.

Perussuomalaisten Espoon valtuutettu Jiri Keronen kirjoittaa Facebookissa, että kiihottamisrikoksen tunnusmerkistö on mielivaltainen, eikä sisällä objektiivisia tunnusmerkkejä rikoksesta. Keronen myös vertaa Dellingerin tapausta Päivi Räsäseen.

– Valtakunnansyyttäjän mukaan siinä ei ole mitään rikollista, että vaatii poliittisia vastustajia ammuttavaksi. Sen sijaan siinä on rikollista, että uskot kristinuskoon ja siteeraat Raamattua.

Toimiiko valtakunnansyyttäjä valikoivasti?

Monet Twitter-käyttäjät katsovat valtakunnansyyttäjä Toiviaisen menettelevän valikoivasti.

– Laki ei ole kaikille sama. Valtakunnansyyttäjä on suurin este tasavertaisuuden toteutumiselle lain edessä. Melkoinen häpeätahra koko järjestelmälle.

– Eipä tullut yllätyksenä tämä. Toisen kertomana tilastot ovat maailmanloppu ja toisen kirjoittamana tappouhkaukset no big deal.

– Suomella on nyt, sitten sodan jälkeisten vuosien, pitkästä aikaa hyvin politisoitunut valtakunnansyyttäjä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kiinnittää huomiota siihen, että Twitterissä on aiemmin julkaistu myös viesti, jossa kirjoittaja kertoo edistävänsä ”valkoisen rodun tuhoa” mutta tämä julkaisu ei ole johtanut seuraamuksiin.

– Tyyppi kertoo ajavansa valkoisen rodun tuhoa. Siis yhden ihmisryhmän tuhoa. Missä valtakunnansyyttäjä? Antikainen kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET