Poliittisen historian tohtorikoulutettava Miska Dellinger (vas.) innostui Jussi Halla-ahon (ps.) lauantai-iltana kohtaamasta uhkaavasta välikohtauksesta ja äityi vaatimaan inhokkiryhmiensä poistamista Turusta. Iltalehden shokeeraavan uutisen sivuilleen linkittänyt tyytyväinen Dellinger kirjoitti: ”Jep, jatkossakin fasistit, äärioikeisto, rasistit ulos Turusta. Ette kuulu tänne. Olen ylpeä kaupungistani!”

Muiluttamisella tarkoitetaan henkilön väkivaltaista kuljettamista toiselle paikkakunnalle tai valtakunnan rajan taakse. Toiminnalla on raskas historia, useita ihmisiä sai 1930-luvulla surmansa muilutusten aikana. On hämmästyttävää, että Dellinger poliittisen historian tohtorikoulutettavana flirttailee tällaisella retoriikalla.

Vasemmistoliiton ja sen edeltäjien SKDL:n ja Suomen Kommunistisen Puolueen SKP:n piiristä on ankarasti moitittu muilutuksia tehnyttä Lapuan liikettä.

Pohdiskeli aikaisemmin kuninkaallisten ampumista

Miska Dellinger ilmoittaa olevansa turkulainen kunnallispoliitikko, järjestösihteeri, politiikantutkija, kampanja-aktiivi ja yhteiskunnallinen kommentaattori. Hän toimii Varsinais-Suomen Vasemmistonuorten piirisihteerinä.

Dellinger on aiemminkin päätynyt otsikoihin rajujen kirjoitustensa vuoksi. Turun Sanomat kirjoitti tapauksesta, jossa 2015 julkaistussa Facebook-päivityksessä Joonas Korhonen ihmetteli, ”Miks Suomen televisiossa näytetään jonkun veronmaksajien rahoilla loisivan runkkarin häät.”

Misha Dellinger kommentoi päivitystä näin: ”Eniten mua kiinnostaa et miksei noita oo ammuttu jonkun ladon alakerrassa ja jouduttu ampumaan pari kertaa koska vaatteisiin omellut jalokivet on suojanneet luodeilta?”

Andersson puuttui peliin

Halla-ahoon kohdistunut uhkaava tapaus sekä Dellingerin kirjoitus herätti illan aikana rajuja moitteita verkossa. Vasemmistoliiton puheenjohtajalta Li Anderssonilta tivattiin, miten vasemmistoliiton riveistä voidaan hehkuttaa väkivaltaista häirintää. Andersson vetosi väkivallattomuuden puolesta.

Neljätoista minuuttia Anderssonin kirjoituksen jälkeen Dellingerin kirjoitusten sävy muuttui, ja hän alkoi vakuutella väkivallattomuuttaan. ”Ahdistelu ei ok”, kirjoitti Dellinger, joka oli vain muutamaa tuntia aikaisemmin todennut olevansa ylpeä häiriköinnistä. Hän nöyrtyi myös vakuuttelemaan: ”Rasistit ja fasistit, jotka eivät ole mm Turussa, ovat ihan jees”.

Li Andersson ja Miska Dellinger toimivat Turun vasemmistoliiton kunnallisjärjestössä.

Täsmennys 6.11.2017: Muilutuksia teki Lapuan liike, ei IKL.

SUOMEN UUTISET