Terroristijärjestö Isis on kasvattanut aktiivisuuttaan koronakriisin aikana. Huhtikuussa Isis teki 110 terrori-iskua pelkästään Irakissa ja myös naapurimaa Syyriassa järjestön tekemät murhat ovat kasvussa. Eniten uhreja vaatineet attentaatit Isis on keväällä toteuttanut kuitenkin Afganistanissa.

Isis-terroristien propagandassa koronavirus nähdään jumalallisena rangaistuksena Kiinalle, yleisvaroituksena Iranin shiioille ja kostona länsimaille. Isis on varoittanut taistelijoitaan matkustamasta Eurooppaan ja kehoittanut sen sijaan paikallisia kannattajiaan iskuihin Euroopan eri maissa.

Aiemmin esitetyn uhkauksensa mukaisesti Isis on lisännyt väkivaltaisia operaatioitaan huhti- ja toukokuussa myös Ramadanin takia. Muslimien pyhä kuukausi päättyy Eid al-Fidr -juhlaan lauantaina 23. toukokuuta.

Nuorimmat uhrit muutaman tunnin ikäisiä

Huhtikuussa raportoitiin 110 terrorijärjestön iskua pelkästään Irakissa. Isis teki attentaatin muun muassa maan turvallisuusjoukkoja vastaan Bagdadissa, jolloin 11 kansalliskaartin jäsentä sai surmansa. Isis-järjestön murhatöitä on raportoitu koronan kuluessa myös Filippiineiltä, Malediiveilta, Mosambikista, Egyptistä ja Jemenistä.

Järjestön verisimmät iskut ovat pandemian aikana tapahtuneet Afganistanissa. Hyökkäyksessä Kabulin synnytysklinikalle kuoli ainakin 24 ihmistä, joista nuorimmat olivat vasta muutaman tunnin ikäisiä. Amerikkalaislähteiden mukaan iskun takana oli juuri Isis. Samana päivänä terroristijärjestö teki toisaalla Afganistanissa itsemurhaiskun hautajaisseurueeseen, jolloin 32 ihmistä kuoli ja 130 haavoittui.

SUOMEN UUTISET