Presidentti Bashar al-Assad on kiistaton kukko Syyrian sodan verisellä tunkiolla. Pinnan alla kuitenkin kuplii ja kansaa on jo kaduilla vaatimassa Assadin eroa. Verdens Gang sai haltuunsa harvinaisen videon hallituksen vastaisesta mielenosoituksesta virallisessa Syyriassa.

Norjalaislehden näyttämä videoleike kuvaa tapahtumia hallituksen valvomassa Suwaydan kylässä lauantaina 13. kesäkuuta. Väki marssii kaduilla ja huutaa iskulauseita, joita ei ole kuultu sitten Assadin vastaisen kansannousun vuonna 2011. Väki on liikkeellä henkensä kaupalla:

”Kansa vaatii hallitus alas!”

”Emme pidä sinusta – häivy!”

”Eläköön Syyria kuolkoon Assad!”

Kenkää Assadin hallinnolle

Verdens Gang haastatteli puhelimessa mielenosoituksessa mukana ollutta henkilöä:

– Mielenosoitukset alkoivat 7. kesäkuuta ja jatkuivat viikon ajan. Lauantaina mielenosoituksiin otti osaa satoja eri-ikäisiä ihmisiä. Kaikki vaativat Bashar al-Assadin hallinnon eroa, mies kertoi.

Miehen mukaan kansa pitää Assadia vastuullisena Syyrian talouden alamäestä ja yleisestä turvattomuudesta. Kansa vaatii myös venäläisten ja iranilaisten joukkojen poistamista maasta. Suwaydassa järjestettiin viime sunnuntaina myös vastamielenosoitus, jossa tuettiin voimakkaasti Assadin hallintoa.

SUOMEN UUTISET