Polttoaineiden hinnannousua vastustavat iranilaiset lähtivät kaduille marraskuussa 2019. Iranin pappisvalta ja vallankumouskaarti vastasivat rauhanomaisiin mielenosoituksiin äärimmäisellä väkivallalla. Satoja mielenosoittajia kuoli ja 7 000 ihmistä joutui vankilaan. Amnesty on tutkinut 500 vangitun ihmisen kohtaloita. Raportista kertoo SVT.

Marraskuun 15. vuonna 2019 Iranissa tapahtui jotakin ennen kuulumatonta: vallankumouskaartin rautaisessa otteessa ollut kansa lähti kaduille protestoimaan hallituksen tekemiä polttoaineiden hinnankorotuksia vastaan. Toki rettelöintiä ja tuhopolttojakin tapahtui, mutta mielenosoitukset olivat pääosin rauhallisia.

Turvallisuusjoukot vastasivat pappisvallan vanhan malliin; tappoivat satoja mielenosoittajia ja vangitsivat 7 000 kansalaista. Amnesty on SVT:n mukaan yrittänyt selvittää, mitä kiinni otetuille on tapahtunut. Järjestö on pystynyt selvittämään 500 ihmisen henkilöllisyyden ja kohtalot turvallisuuskoneiston kynsissä.

Kidutusta ja valeteloituksia

Ainakin kolme ihmistä on tuomittu kuolemaan ”vihamielisyydestä Jumalaa vastaan”. Muut tuomitut ovat saaneet 10 vuotta vankeutta. Ihmisiä on tuomittu myös ruoskittavaksi. Useita on kidutettu ja kohdeltu epäinhimillisesti pidätyksen ja vankeuden aikana.

Miehiä, naisia ja lapsia on hakattu pampuilla ja sähköjohdoilla ja heitä on seisotettu tuskallisissa asennoissa pitkiä aikoja. Myös ruoka ja vesi on ollut kortilla. Turvallisuus- ja tiedustelupalveluiden edustajat ovat pakottaneet ihmiset riisumaan itsensä alasti ja antaneet heille sähköiskuja. Myös valeteloitukset ovat olleet käytössä.

Rikoksia ihmisyyttä vastaan

Monet pidätetyistä ovat kadonneet omaisiltaan päiviksi, viikoiksi tai jopa kuukausiksi, kun he ovat olleet salaisissa pidätyskeskuksissa. Raportin mukaan jopa omaisensa kohtaloa tiedustellut henkilö on joutunut pidätetyksi. Mielenosoittajia on tuomittu ”yleisen järjestyksen häiritsemisestä”, ”järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä” sekä ”korkeimman johtajan loukkaamisesta”.

Iran on Amnestyn mukaan syyllistynyt mielenosoittajiin kohdistamillaan toimilla törkeisiin ihmisoikeuden loukkauksiin.

SUOMEN UUTISET