Tyytymättömyys EU:n koronaelvytyspakettiin, keskieurooppalaisten pankkien tukiin sekä EU:n liittovaltiokehitykseen keräsi eduskuntatalon eteen satoja mielenosoittajia, jotka heiluttivat Suomen lippuja ja vaativat hallituksen eroa.

Helsingin poliisin arvion mukaan mielenilmauksen alussa väkeä oli kerääntynyt paikalle noin 350 henkeä. Väkimäärä lisääntyi iltapäivän edetessä. Suurimmillaan mielenilmaisijoita oli arviolta 750. Mielenilmaus sujui rauhallisesti.

Mielenilmauksen järjestäjä oli pyytänyt pääministeri Sanna Marinia (sd.) puhumaan paikalle kokoontuneille ihmisille. Pääministeriä ei näkynyt.

Aktivisti Ari ”Bono” Alen huvitti väkeä median vallasta todeten aikanaan parodiajulkaisu Pahkasian lopettaneen toimintansa, koska Helsingin Sanomat kalastelee samoilla vesillä.

Vappusataset Välimerelle

Puhujavieraaksi pyydetty Sami Kilpeläinen lähetti terveisensä kirjeitse. Viestin sisältö oli, että euro on luonut Suomelle tarpeettoman kymmenen vuoden talouskurimuksen.

Kilpeläinen muistutti, että EU:n elpymispaketin nettomaksuilla sosiaalidemokraattien vaalilupaus vappusatasesta voitaisiin toteuttaa 6-7 vuoden ajan.

Terveisten jälkeen oli taas iskulauseen vuoro.

– EU alas, itsenäisyys takas!

Hilkka Leikko ihmetteli omassa puheenvuorossaan, miten 5,5-miljoonainen kansa maksaa Espanjan perustuloa ja Italian veroleikkauksia. Hän piti järkyttävänä Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) ajatusta, ettei omaa kansaa ei tulisi ajatella ensin, koska se on vaarallista.

Nettomaksut EU:lle kuittaisivat sopeutustarpeet

Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen -iskelmän jälkeen Jali Raita puolestaan muistutti, ettei valuuttakurssi jousta Suomessa euron aikakaudella. Hänen mukaansa Suomi ei ole juridisesti edes liittynyt EU:hun.

Pekka Tiainen kertoi tutustuneensa VM:n tuoreimpiin talouslukuihin. Niiden mukaan Suomen velkaisuusaste nousee viidessä vuodessa 80 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Velkaisuusasteen nipistäminen onnistuisi nykytasolle vuoteen 2035 mennessä rajuin sopeutustoimien ja vähintään sadantuhannen uuden työpäikan avulla.

Sopeutustarve on 11 miljardia euroa. Suomen rahat riittäisivät tähän ilman EU:n jäsenyyden mukana tuomia nettomaksuja. EU on lisäksi aikeissa kuormittaa kansalaisia lisää uusien EU-verojen myötä.

Suomalaisia ei kuunneltu

Tuomas Malinen joutui hetken odottamaan omaa puheenvuoroaan raikuvien aplodien vuoksi. Hän muistutti EU:n muuttuvan nyt niin dramaattisella tavalla, ettei siitä voi olla enää hiljaa.

Hän korosti oman valuutan merkitystä. Oma valuutta heijastaa kyseisen maan yleistä talouden tilaa. Eurojäsenyydessä on se vaara, että taloustilanteen ja valuuttakurssin vinoumien myötä pääomien liikkeet johtavat vakaviin ongelmiin. Esimerkiksi Kreikka joutui kontrolloimaan pääomiensa liikkeitä.

Malinen huomautti, että euron pelastuspakettien yhteydessä Suomi oli ainoa euromaa, jossa kansalaiset saivat kertoa terveisensä parlamenttivaalien myötä vuonna 2011. Malinen kertoi suomalaisten sanoneen ei, mutta Jyrki Katainen ei suostunut kunnioittamaan selkeää muutosta vaalituloksessa.

Italian olisi hänen mukaansa viisainta lähteä eurosta. Hän oli huolissaan eurooppalaisesta historiasta, jossa rajojen takaa velkoja on usein peritty asevoimin.

– Jos edustajat ei kuuntele meitä, niin me marssitaan hallitus nurin, Malinen huudahti.

Väkijoukko antoi raikuvat aplodit.

Tukirahaa kultakasojen päällä istuville

Kansanedustaja Ano Turtiainen kertoi EU:n elpymispaketin rajoittavan itsemääräämisoikeutta. Perustuslakivaliokunnan kielteinen kanta pakettiin sysättiin kylmän rauhallisesti syrjään eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Turtiainen ihmetteli paketin lahjarahojen sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen, kun perustuslait ovat vain kuolleita kirjaimia paperilla. Hän myös muistutti, että Italian ja Kreikan kultavarannot ovat merkittävästi suuremmat kuin Suomella.

Turtiaisen mukaan Suomen tulee tehdä viipymättä selvitys eurosta eroamiselle. Hän muistutti, ettei Suomi ole koskaan äänestänyt liittovaltioon liittymisestä. Siksi jopa EU-ero on välttämätön korjausliike.

– Fixit, fixit, fixit! väki vastasi.

Henri Alakylä