Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Iranin levottomuudet kääntymässä kansannousuksi – maailmapolitiikan kortit voivat mennä uusjakoon

Papiston vastainen liikehdintä ei osoita laantumisen merkkejä Iranissa. Hallintorakennuksia poltetaan ja kansa on kaduilla, vaikka vanhan vallan puolustajat ampuvat tappaakseen. Islamilaisen tasavallan luhistuminen heijastuisi laajasti Lähi-itään ja koko maailmanpolitiikkaan.

Mahabadin kuvernöörin toimitilat tulessa ja kansa raivoaa kadulla. Video on tiettävästi kuvattu 27. lokakuuta. Shiialaispapiston tyranniaa vastustavien rohkeus kasvaa ja vastaavia, varmistamattomia kuvia löytyy Twitteristä ja muualta sosiaalisesta mediasta yhä useammin.

Hieman aiemmin toisaalla: protestoivia lapsia vangitaan ja heidät lähetetään uudelleenkoulutusleireille Kiinan ja Pohjois-Korean malliin. Iranin opetusministeri Yousef Nouri selittää, että kyse on lasten ”kasvatuksesta ja muutoksesta käyttäytymiseen”.

Mielenosoitukset kääntymässä kansannousuksi

Iranin islamilaisen tasavallan pappis- ja sotilasjohto alkanee tällä kertaa tajuta toden olevan kyseessä. Siksi mieltään osoittavien kansalaisten kohtelu on vieläkin brutaalimpaa kuin aiemmin, kun kansa ajoittain on osoittanut mieltään hirmuvaltaa vastaan.

Iranin edellinen kansannousu kesti vuoden ja päättyi helmikuussa 1979, kun suurajatolla Ruhollah Khomeini palasi Teheraniin maanpaosta. Šhaahi Mohammad Reza Pahlavi oli tuolloin jo poistunut maasta. Tuhansia ihmisiä oli kuollut yhteenotoissa ja salaisen poliisin SAVAK:n käsittelyssä.

Kansannousun keulakuva on nyt Mahsa Amini. Nuori kurdinainen kuoli uskonnollisen poliisin käsittelyssä saamiinsa vammoihin 16. syyskuuta. Viranomaisten mielestä naisen hijab oli väärin puettu.

Rauha Lähi-itään ja energiaa Eurooppaan

Enemmistö Iranin kansalaisista on alle 30-vuotiaita ja he haluavat vapautta ja valtaa päättää itse omasta elämästään. Tämä on huono uutinen shiialaispapistolle sekä Kiinan, Venäjän ja Syyrian itsevaltaisille johtajille, jotka jäisivät vaille tärkeä liittolaista Lähi-idässä.

Lähi-idän poliittiset kuviot menisivät muutenkin täysin uusiksi, jos Israelin ainoa varteenotettava vihollinen luopuisi ydinaseen kehittelystä ja naapurimaa Syyrian johto sekä terroristijärjestöksi luokiteltu Hizbollah jäisivät vaille tärkeää tukijaansa.

Euroopan energiakriisissä kituville kansalaisille Iranin avautuminen tietäisi mahdollisesti uusia energianlähteitä ja siten helpotusta Venäjän kuristusotteeseen.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Maahanmuuttokriittisyys kasvaa – eliitti ja media kieltäytyvät näkemästä Euroopan poliittista muutosta

03.10.2024 |13:12

Uusimmat