Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana EU:n alueelle saapui laittomasti 228 240 henkilöä. Luku on korkein sitten pakolaiskriisin aikojen ja 70 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Pelkästään syyskuussa Frontex tilastoi 33 380 laitonta maahanmuuttajaa.

Aktiivisinta laiton muuttoliike oli läntisellä Balkanin reitillä, jossa tilastoitiin tuplasti enemmän tulijoita kuin vuotta aikaisemmin. Laittomia rajanylityksiä kertyi Frontexin tilastoihin 19 160. Suuri lukumäärä saattaa johtua siitä, että henkilöt olivat jo läsnä Balkanilla ennen lähtöään Euroopan unionin alueelle.

Siirtolaispaine on kova myös keskisen Välimeren reitillä, jossa erityisesti Italian viranomaiset ovat olleet helisemässä maahan laittomasti yrittävien ihmisten kanssa. Euroopan raja- ja merivartiosto olikin auttamassa maan viranomaisia tulijoiden tunnistamisessa ja rekisteröinnissä. Laittomia matkaajia reitillä oli kaikkiaan 7 200, vain hieman enemmän kuin vuotta aiemmin samaan aikaan.

Luvuissa ei Ukrainan pakolaisia

Ukrainalaiset pakolaiset eivät ole mukana Frontexin laittomien siirtolaisten luvuissa. Ukrainasta Euroopan unionin alueelle on tullut Venäjän hyökkäyksen aikana 11 miljoonaa henkilöä. Ukrainaan on myös palannut huomattava määrä ihmisiä.

Euroopan mantereelta Englannin kanaalin poikki Britanniaan on matkannut syyskuun loppuun mennessä 52 700 henkilöä eli 68 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Luvut tulevat vielä nousemaan, ennen kuin talvikelien tulo tekee Kanaalin ylittämisen kumiveneillä liian vaikeaksi.

SUOMEN UUTISET