Hallituksen ilman oleskeluoikeutta maassa olevia koskeva hanke on etenemässä eduskunnan käsittelyyn marraskuun alussa. Valmistelussa olevassa laissa työllistyneet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt voisivat saada oleskeluluvan minkä tahansa työn perusteella.

Ulkomaalaisasioita käsittelevän hallintovaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat tyrmäävät hallituksen aikeen.

– Hallitus tekee juuri sen, mistä olemme varoittaneet. Se haluaa vesittää koko turvapaikkajärjestelmän myöntäessään oleskelulupia niille, joille ei turvapaikkaa ole herunut. Perussuomalaisten ehdottomana kantana on, että henkilön, joka ei ole oikeutettu turvapaikkaan, on poistuttava maasta, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra linjaa.

Oleskelulupa jopa ilman henkilöllisyystodistusta

Hallituksen luonnoksessa ulkomaalaislakiin tehtäisiin muutos, joka mahdollistaisi oleskeluluvan ja muukalaispassin myöntämisen hakijalle, jolta puuttuu matkustusasiakirja oleskeluluvan edellytyksistä.

Tämä mahdollistaisi oleskeluluvan myöntämisen ilman henkilöllisyystodistuksia jopa sellaisissa tapauksissa, joissa kielteisen päätöksen saanut hakija työskentelee ilman työnteko-oikeutta.

– Hallitus on luomassa automaatin, jossa jokainen maahantulija saa myös tänne jäädä. Jatkossa ei ole varmuutta, keitä tulijat ovat ja esitys mahdollistaa oleskelulupien saannin minkä tahansa työn kautta millä tahansa ehdoin. Tämä tulee väistämättä lisäämään ihmiskaupan kaltaisia ilmiöitä, eikä suinkaan vähentämään niitä. Keskustan jalkapannat ovat vaihtuneet oleskelulupiin ja passeihin, kansanedustaja Mari Rantanen kummastelee.

Lisäksi hallintovaliokunnan jäsenet hämmästelevät miten Suomessa on ylipäänsä mahdollista työskennellä, avata pankkitili ja maksaa veroja, jos henkilöllisyys ei ole kenenkään varmentama.

Poliisilta kritiikkiä

Poliisihallinnon mielestä hakijalle, jolla ei ole työnteko-oikeutta, ei tulisi myöntää oleskelulupaa tai muukalaispassia. Suojelupoliisin mukaan esityksellä on turvapaikkajärjestelmän uskottavuutta ja lain noudattamista heikentävä vaikutus. Lisäksi Supon mukaan esitys asettaa eriarvoiseen asemaan ne henkilöt, jotka noudattavat saamaansa lainvoimaista maastapoistamispäätöstä verrattuna niihin, jotka eivät noudata.

– Hallituksen esityksessä palkitaan ne, jotka ovat keplotelleet itsensä maahan ja vältelleet maasta poistamista. Esitys on jälleen yksi kutsuhuuto laittomille maahantulijoille, kansanedustaja Mauri Peltokangas toteaa.

SDP:n ja keskustan ryhmät aiemmin esitystä vastaan

Vuosi sitten lähettämässään tiedotteessaan SDP:n ja keskustan valiokuntaryhmät vastustivat laittomasti maassa olevien kertalaillistamista hallitusohjelman vastaisena.

– Hallituksen uusi esitys menee vielä kertalaillistamistakin pidemmälle. Toivottavasti siis voimme luottaa siihen, että SDP:n ja keskustan kansanedustajat äänestävät valiokunnassa perussuomalaisten kanssa esityksen kumoon, Purra sanoo.

SUOMEN UUTISET