Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli tänään hallituksen esitystä, joka mahdollistaisi laajat terveyspalvelut laittomasti maassa oleville. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan perussuomalaisten jäsenten Arja Juvosen, Kaisa Juuson ja Minna Reijosen mielestä olisi viisainta perua koko esitys, joka ilmiselvästi hiertää hallituksessa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen esitti tänään asian pöytäämistä 17.11.2022 kokoukseen. Asian käsittely keskeytyi ja hallitus piti neuvottelutauon.

– Tehtyämme pöytäysesityksen kokous keskeytyi ja oppositio poistui valiokuntahuoneesta käytävälle. Odotimme käytävässä hallituspuolueiden neuvottelua noin 15 minuutin ajan. Tämän jälkeen valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) ilmoitti kokouksen jatkuvan. Kokous ei ollut kuitenkaan enää päätösvaltainen, sillä hallituksen edustajat keskustaa lukuun ottamatta poistuivat paikalta. Me opposition edustajat olimme kyllä paikalla. Nyt herää kysymys, mitä hallitus aikoo tämän lakiesityksen kanssa tehdä. Ilmiselvästi se hiertää hallituksessa. Viisainta olisi perua esitys, valiokunnan perussuomalaiset jäsenet arvioivat.

Esitys hylättävä jo kansallisen turvallisuuden näkökulmasta

Juvonen ja valiokunnan muut perussuomalaiset jäsenet Kaisa Juuso ja Minna Reijonen näkevät esityksessä lukuisia riskejä.

– On selvää, että esitetty lainsäädäntö mahdollistaisi Suomen terveydenhuoltojärjestelmään kohdistuvan hybridisodankäynnin. Puolassa ymmärrettiin, että Venäjä voi ohjata suuria määriä ihmisiä rajalle, ja se rakensi Kaliningradin rajalle aidan muutamassa päivässä. On käsittämätöntä, ettei Suomen hallitus ymmärrä näitä uhkia, vaan sinisilmäisesti kuvittelee, että Suomeen tullaan vain hyvissä tarkoituksissa.

– Perussuomalaisille on selvää, että esitys pitäisi hylätä jo kansallisen turvallisuuden näkökulmasta. Olemme pyytäneet esityksen vaikutuksista ja kustannuksista lisäselvityksiä sekä asian käsittelyä myös hallintovaliokunnassa. Hallituspuolueille hallintovaliokunnan lausunnon pyytäminen ei kuitenkaan sopinut, Juvonen, Juuso ja Reijonen kertovat.

Edustajien tietojen mukaan asian käsittely jatkuu ensi viikon kokouksissa.

Suomen Uutiset