Eduskunnassa käytiin tänään lähetekeskustelu hallituksen esityksestä, jossa hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki ja HUS velvoitettaisiin antamaan kiireellisen hoidon lisäksi välttämättömiä terveyspalveluita ulkomaalaisille, joilla ei ole perustetta saada suomalaista terveydenhuoltoa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen pitää päätöstä periaatteellisesti kestämättömänä:

Sanna Marinin hallitus jatkaa vimmaisesti laittomasti maassa olevien palveluiden lisäämistä ja maassa pysymisen edellytyksiä. Esitys on tässä terveydenhuollon ja talouden kriisissä vastuuton ja moraaliton.

Suomalainen terveydenhuolto vaikeuksissa

Hallituksen esityksessä ei ole tarkkaa vaikutusten arviointia aiheutuvista kustannuksista, potilasmääristä ja kuormituksesta sairaanhoitoon.

Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto on siirtymässä hyvinvointialueiden järjestämäksi vuodesta 2023 lähtien. Ylen selvityksen mukaan hyvinvointialueet tarvitsevat jopa 1,5 miljardia euroa lisää rahaa ensimmäiselle toimintavuodelleen.

– Suomen sote-järjestelmä on kriisissä ja hallitus on laajentamassa sitä koskemaan kaikkia maahantulijoita. Omat kansalaiset joutuvat jo nyt jonottamaan hoitoa: päivystykset ovat ruuhkautuneet, jatkohoitoon pääsyssä on ongelmia ja hoitajapula kuormittaa koko järjestelmää. Milloin hallitus aikoo laittaa oman maan asiat kuntoon? Rantanen kyseenalaistaa.

Laittomasti maassa oleville parempi hoito

Rantanen kiinnittää huomiota myös esityksestä löytyvään yksityiskohtaan, jossa kerrotaan, että HUS:iin saapuneista paperittomista 88 prosenttia saapui ilman lähetettä ja vain 12 prosenttia lähetteellä. Esityksen mukaan ilman lähetettä saapuneita voidaan pitää kiireellisinä.

– Laittomasti maassa oleskelevilla on Suomen kansalaisia parempi pääsy terveydenhuoltoon, sen kun vain lampsii erikoissairaanhoidon päivystykseen. Miten ihmeessä ihmisten erilaiseen kohteluun ei puututa, vaan sitä jopa vahvistetaan lainsäädännöllä? Muu maailma ei voi Suomessa tulla ennen suomalaisia, Rantanen hämmästelee.

SUOMEN UUTISET