Laittomasti maassa oleskelevat ja siten ulkomaalaislakia rikkovat henkilöt ovat saamassa oikeuden kiireettömään hoitoon, jos tällä viikolla eduskunnalle annettu hallituksen esitys toteutuu. Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnilan mukaan hallituksen tulisi keskittyä sosiaali- ja terveysalaa kurittavien haasteiden ratkaisemiseen eikä rakentaa Suomesta koko maailman terveyskeskusta.

– Sosiaali- ja terveysala elää jatkuvassa kriisissä. Henkilökunnasta on pulaa, hoitojonot venyvät, hoitajat penäävät palkkojaan eikä hoitotakuu toteudu. Silti hallitus on lisäämässä terveyspalvelujen kuormitusta sallimalla laittomasti maassa oleskeleville yleisen terveydenhoidon, jyrähtää perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila.

Sosiaaliset ja taloudelliset kustannukset olisivat hirvittäviä

Laittomasti maassa oleskelevien eli ”paperittomien” terveyspalveluiden laajentamista yritettiin tuloksetta viimeksi vuonna 2015. Sen jälkeen suuret kaupungit ovat tehneet vastuuttomia päätöksiä tarjota kiireellisen hoidon lisäksi myös perusterveydenhoitoa. Hallituksen esitys pakottaisi jokaisen hyvinvointialueen toimimaan samalla tavalla.

– Ulkomaalaislakia rikkovia henkilöitä loikoilee Suomessa arvioiden mukaan jopa kuusi tuhatta. Terveyspalveluiden laajentaminen toimisi vetovoimatekijänä maihin, joissa hoidon saaminen ei ole mahdollista. Sosiaaliset ja taloudelliset kustannukset olisivat hirvittäviä. Tätä ei tule hyväksyä, Junnila kertoo.

Toteutuessaan hallituksen esitys murentaisi turvapaikkajärjestelmän toimivuutta ja uskottavuutta. Kansallisen turvallisuuden näkökulmasta laittomasti maassa olevat henkilöt muodostavat myös turvallisuusuhan.

– Nämä henkilöt tulee poistaa maasta. Paperittomille paluulippu palveluiden sijaan, Junnila linjaa.

Suomen Uutiset