

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Pitääkö ulkomaalaisen laiton oleskelu Suomessa palkita oleskeluluvalla? – Perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Ratkaisu ei ole tehdä laittomasta laillista vaan edistää lakien noudattamista”
Eduskunnan lähetekeskustelussa oli eilen kansalaisaloite, jolla vaaditaan nelivuotisen jatkuvan oleskeluluvan myöntämistä laittomasti Suomessa oleskeleville henkilöille. Perussuomalaiset antoi aloitteelle täystyrmäyksen. Puoluejohtaja Riikka Purra painottaa, että suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa ei tule ohjata suuntaan, jossa laittomasti maassa olevien haluttomuus poistua Suomesta palkitaan oleskeluluvalla.
Eduskunnan vihervasemmisto tavanomaiseen tapaansa on innosta soikeana aina, kun tarjoutuu tilaisuus edistää maahanmuuttopolitiikan löysentämistä, vaikka se tarkoittaakin samalla rikollisuuden kasvua ja entistä raskaampaa taakkaa veronmaksajille.
Tilaisuus tarjoutui jälleen eilen, kun eduskunnan lähetekeskustelussa oli kansalaisaloite, jonka otsikko on muotoiltu tunteisiin vetoavaan tyyliin: ”Lupa elää”, ikään kuin elämä olisi luvanvaraista.
Aloitteessa esitetään nelivuotisen jatkuvan oleskeluluvan myöntämistä ”paperittomiksi” kutsutuille Suomessa laittomasti oleville henkilöille, eli pääosin kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille. Aloitteessa myös vaaditaan, että mahdollinen maahantulokielto ei saa estää oleskelun virallistamista.
Vihervasemmiston edustajilta, esimerkiksi Veronika Honkasalolta (vas) ja Saara Hyrköltä (vihr) kuultiin aloitetta puoltavat tyypilliset maailmanparannusjargonit. Puheissa esiintyi sanoja kuten ihmisyys, eheys, inhimillisyys, epävarmuus sekä muun muassa lause, jonka mukaan ”silmien sulkeminen ei ole vaihtoehto”.
Laittomuuden ja laillisen oleskelun eroa ei tule hämärtää
Perussuomalaiset antoi salissa aloitteelle täystyrmäyksen. Puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että aloitteessa kyse ei ole paperittomista ihmisistä, sillä Suomessa suurin osa näistä ihmisistä on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita.
– Heillä todellakin on paperit, ja niissä sanotaan, että oikeutusta kansainväliseen suojeluun tai oleskelulupaan ei ole. He eivät ole paperittomia, vaan maassa laittomasti oleskelevia.
Kansalaisaloitteessa sanotaan, että paperittomuuden lisääntyminen aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle ja että jopa kuusi vuotta turvapaikkaa hakeneita ja paperittomuusuhan alla eläviä on Suomessa vähintään 5 000.
Purra painotti, että ratkaisu valtavaan ongelmaan ei kuitenkaan ole tehdä laittomasta laillista vaan edistää kaikin tavoin lakien noudattamista.
– Laittomasti maassa olevan ja laillisen oleskelun välisen eron hämärtäminen hallitukselta ja tämän kansalaisaloitteen pohjalta on väärä tie.
Pitääkö koko maailma kutsua kylään?
Purra muistutti, että kaksi eniten turvapaikkajärjestelmän uskottavuutta rapauttavaa tosiasiaa ovat 1) laittomasti maassa olevien tosiasiallinen tai käytännössä tapahtuva laillistaminen ja 2) tähän liittyen haluttomuus poistaa maasta kielteisen päätöksen saaneet.
– Vihervasemmiston hyödyntämä vahva emotionalismi vetoaa toki joihinkin. Nämä eivät kuitenkaan voi ohjata valtiollista maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa. Lisäksi luulisi, että kotimaisistakin väestöryhmistä, kuten vaikkapa vanhuksista, löytyisi sellaisia, joista olla riittävästi huolissaan ja suruissaan – ilman että tarvitsee kutsua koko maailmaa kylään.
Turvapaikan saaminen ei ole subjektiivinen oikeus
Kansanedustaja Jani Mäkelä muistutti, että kenelläkään ei ole subjektiivista oikeutta saapua Suomeen ja jäädä oleskelemaan tänne. Oikeudesta hakea turvapaikkaa ei seuraa oikeutta jäädä Suomeen.
– Turvapaikan saaminen ei ole subjektiivinen oikeus. Jos ihminen kokee tarvitsevansa suojelua, hän voi sitä hakea, jolloin hänen asiansa selvitetään Maahanmuuttovirastossa. Jos päätös ei tyydytä, siihen päätökseen voi hakea muutosta hallinto-oikeudessa, sen jälkeen korkeimmassa hallinto-oikeudessa, ja jos tämä käsittely maailman kenties kehittyneimmässä oikeusvaltiossa ei tuota henkilölle kansainvälisen suojelun oikeutta, niin epäilemättä hänelle ei sellaista oikeutta tulisi käytännössä missään muussakaan maassa maailmassa, eli suomeksi sanottuna hänellä ei ole oikeutta kansainväliseen suojeluun.
Perusteeton hakemusten uusiminen torpattava
Paperittomuuden ongelmaan Mäkelä tarjosi ratkaisuksi, että yhteiskunnan täytyy jatkossa puuttua hakemusten perusteettomaan uusimiseen.
– Eihän tässä ole mitään järkeä, että turvapaikkahakemuksen voi uusia mielivaltaisesti kolmiportaisen käsittelyn jälkeen keksimällä vain jonkin uuden perusteen, että ”nyt on tällä tavalla” ja ”minäpä teen uuden hakemuksen, käyn uuden polun läpi”, Mäkelä sanoi.
Vasta viime kesänä eduskuntaan tuotu kansalaisaloite päätyi salikeskusteluun poikkeuksellisen nopeasti. Seuraavaksi aloite jatkaa hallintovaliokuntaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maksutaakka valituskierre Saara Hyrkkö hallintovaliokunta Kansainvälinen suojelu turvapaikkajärjestelmä veronmaksajat vihervasemmisto laittomasti maassa oleskelevat kielteinen turvapaikkapäätös Veronika Honkasalo oleskelulupa Riikka Purra Oikeuslaitos Jani Mäkelä perussuomalaiset kansalaisaloite hallitus Rikollisuus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihervasemmisto vaatii Suomen kuntiin lisää maahanmuuttajia tekemään työt – perussuomalaiset laittaisi ammatillisen koulutuksen kuntoon ja suomalaiset töihin

Purra: Hallitus haluaa turvata laittomasti maassa olevien palvelut – toisin kuin suomalaisten

Hallitus esittää laittomasti maassa olevien terveydenhuoltoa lakiin – ”Sen kun vain lampsii erikoissairaanhoidon päivystykseen”

Eduskunnan syyskausi alkoi hallituksen esittämillä maahantulon helpotuksilla – perussuomalaisilta täystyrmäys: ”Umpihullu ajatus”

Hallitus murentaa loputkin turvapaikkajärjestelmästä – haitallista maahanmuuttoa lisääviä esityksiä tuodaan kuin takaovesta

Siirtolaisia lennätettiin ökyrikkaiden huvilasaarelle – vieraanvaraisuutta kesti 44 tuntia

Järkeä maahanmuuttopolitiikkaan – ”Suomessa oli elokuussa noin 33 000 ulkomaalaista työtöntä työnhakijaa”

Kohta puolet Kelan työttömyystuen saajista Vantaalla ja Espoossa vieraskielisiä – Koponen: ”Suomen hyvinvointivaltion rippeet eivät kestä tällaista”

Marinin hallitus pyrkii parantamaan laittomasti maassa olevien palveluja – perussuomalaiset siirtyisi jo kotouttamisesta kotiuttamiseen:”Säästäisi rahaa ja yhteiskuntarauhaa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää