Eduskunnan syyskausi alkoi kahdella hallituksen esityksellä ulkomaalaislakiin maahantulon helpottamiseksi. Toisessa esitetään kesäkuun alussa voimaan tulleen pitkäaikaisen ns. kansallisen D-viisumin laajentamista uusiin tulijaryhmiin kuten opiskelijoihin, tutkijoihin ja heidän perheenjäseniinsä. Toinen esitys poistaisi toimeentulovaatimukset alaikäisen perheenkokoajan perheenyhdistämisissä.

Ulkomaalaisasioita käsittelevän hallintovaliokunnan perussuomalainen valiokuntaryhmä tyrmää esitykset.

Lisää ankkurilapsi-ilmiötä

Hallitus esittää, että kansainvälistä suojelua saavien alaikäisten perheenyhdistämisissä ei sovellettaisi toimeentuloedellytyksiä. Maahanmuuttoviraston mukaan perheenyhdistämiset lisääntyisivät arvioitua enemmän ja loisivat vetovoimatekijöitä ankkurilapsi-ilmiölle, jossa alaikäinen lähetetään yksin hakemaan turvapaikkaa vieraasta maasta.

– Perheenyhdistämisen helpottaminen ankkurilapsi-ilmiötä voimistamalla on hallitukselta käsittämätön veto tällaiseen kriisitilanteeseen. Kaiken huomion pitäisi erityisesti nyt kohdistua suomalaisten auttamiseen. Mutta tässä ovat hallituksen prioriteetit. Se haluaa lisää valtavan kalliiksi tulevaa maahanmuuttoa Afganistanista, Somaliasta ja Irakista, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Riskinä väärinkäytökset

Hallitus esittää, että tällä kaudella kasvuyrittäjiä ja erityisasiantuntijoita sekä heidän perheenjäseniään varten luodut pitkäaikaiset ns. kansalliset D-viisumit ulotettaisiin koskemaan EU-maiden ulkopuolisia kansalaisia, jotka ovat tulossa Suomeen opiskelijoiksi, tutkijoiksi, sertifioitujen työnantajien työntekijöiksi, toimimaan yritysten johtotehtävissä sekä edellä mainittujen perheenjäseniin. Uudistuksella tavoitellaan viikon tai kahden nopeampaa maahantuloa.

– Suomi haalii maailmalta opiskelijoita ilmaiseen tutkintoon valmistavaan koulutukseen tai toiselle asteelle. Suomesta on jo tehty maailman sosiaali- ja terveysasema, ja nyt hallituksen aikomuksena on tehdä Suomesta vielä koko maailman koulu, kansanedustaja Mari Rantanen kommentoi.

Viisumi venyy moneksi

D-viisumi voidaan myöntää myös ulkomailla oleskelevalle kolmannen maan kansalaiselle, jolla on voimassa oleva Suomen myöntämä oleskelulupa, jos hakijan oleskelulupakortti on kadonnut, anastettu, vanhentunut tai se ei muusta vastaavasta syystä ole hakijan hallussa tai käytettävissä.

– Sitä, tuleeko jatkossa kansainvälisiä osaajia Suomeen siksi, että tänne pääsee viikon tai kaksi nopeammin, voi jokainen tykönään miettiä. Mutta se on aivan umpihullu ajatus, että kun ulkomaalainen oleilee kotimaassaan ja oleskelulupa vanhenee, niin Suomesta myönnetään pitkäaikainen viisumi paluuta varten, kansanedustaja Mauri Peltokangas toteaa.

Suomen Uutiset