Pääministeri Sanna Marin vaati puheessaan Euroopan parlamentille, että viisumien myöntämistä venäläisille on rajoitettava. Aiemmin Marin on odotellut kantansa kanssa EU:n yhteistä päätöstä ja nyt sellainen on, kun EU päätti rajoittaa venäläisten viisumien saantia tekemällä turistiviisumin saamisesta nykyistä vaikeampaa ja kalliimpaa.

Puolueista viisumikieltoa venäläisille vaati jo heinäkuun loppupuolella perussuomalaiset puheenjohtajansa Riikka Purran suulla.

– Venäläisten shoppailu- ja rentoutumislomat Suomessa ja Suomen kautta Euroopassa raivostuttavat oikeutetusti monia. Turistiviisumien myöntämisen keskeyttäminen on perusteltua, kuten Viro on tehnyt, Purra kirjoitti tuolloin Twitterissä.

Suomi ei ole suostumassa täyskieltoon

Suomi ei kuitenkaan ole osallistumassa Baltian maiden linjaukseen, jolla estetään venäläisten turistien pääsy maahan. Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik on arvostellut Suomen haluttomuutta estää venäläisten kulku Eurooppaan, mutta Suomesta on selitelty, ettei yhden maan kansalaisille voisi asettaa täyskieltoa. Pohdittavaksi jää, miten se on silti mahdollista Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

Purra huomauttaakin, että vaikka Marinin ja muiden ministereiden puheet viisumirajoituksista venäläisille ovat nyt tiukkoja, todellisuudessa hallitus ei ole valmis kunnollisiin rajoituksiin.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner totesi Twitterissä vastauksessaan Kristi Raikille, ettei nykyisen Suomen lain mukaan yksiselitteistä viisumikieltoa venäläisille voitaisi Suomessa asettaa.

– Oikeusvaltioperiaate edellyttää, että jokainen viisumihakemus – ja jokainen rajalla oleva henkilö – on arvioitava tapauskohtaisesti laissa asetettujen täsmällisten kriteerien mukaan, Tanner kirjoitti.

Eduskunta säätää lait

Purra hämmästelee Tannerin vastausta. Vaikka lainsäädäntöpohjaa ei tällä hetkellä olisi, Purra huomauttaa, että eduskunta säätää ja muuttaa lait Suomessa tarpeelliseksi katsomallaan tavalla.

– Jos tahtoa on, lainsäädäntöpohja viisumien täyssululle voidaan asettaa eduskunnan enemmistön tekemillä lainsäädäntömuutoksilla.

– On melkoista, että Suomeen kyllä saatiin hakemalla al-Holin leiriltä Isis-yhteyksistä tunnettuja henkilöitä veronmaksajien piikkiin, mutta hyökkäyssotaa käyvän Venäjän huvimatkailijoita emme kuitenkaan saa pidettyä maan ulkopuolella, Purra ihmettelee.

SUOMEN UUTISET