Useat mediat ovat uutisoineet tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin julistamasta osittaisesta liikekannallepanosta. Venäjän presidentti kertoo liikekannallepanoon liittyvien toimien alkavan jo saman päivän aikana. Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kertoo myös, kuinka Venäjä puolustaa alueitaan ja maataan, jotka ”länsi tahtoo tuhota”. Samaan aikaan Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan Venäjä ei taistele ”niinkään Ukrainaa kuin länttä vastaan”.

– Tällä hetkellä Venäjältä pääsee suoraan Eurooppaan vain Suomen kautta, Baltian maiden ja Puolan suljettua rajansa venäläisiltä. Samaan aikaan Suomen hallitus on ollut kykenemätön päätöksentekoon eikä se ole ollut valmis sulkemaan itärajaa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

– Pääministeri Sanna Marin on tuttuun tapaansa väistellyt tässäkin asiassa vastuutaan. Ensin hän piiloutui EU:n ja sitten virkamiesten selän taakse. Marinille ei ollut ongelma eristää Uuttamaata muusta maasta koronan takia, mutta Suomen itärajan hän antaa olla apposen auki, vaikka naapuri julistaa sotaa länsimaille, johon Suomi tiettävästi kuuluu.

Turistiviisumi käyttökelpoinen väline

Venäjä on 2000-luvulla toteuttanut Euroopassa useita salamurhia turisti­viisumien turvin. Helsingin Sanomat kirjoitti (28.8.), kuinka Venäjän epäillään käyttäneen turistiviisumilla liikkuneita tappajia ainakin kolmessa salamurhassa tai sen yrityksessä 2000-luvulla – toisin sanoen kaikissa tunnetuissa.

– Esimerkiksi paljon huomiota saanut entisen KGB-agentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä myrkyttäneet GRU-upseerit liikkuivat Britanniassa turistiviisumeiden turvin. Helsingin Sanomien jutussa mainitaan myös kokonaiskuvan puutteellisuus, koska tietoa on vain operaatioista, joista Venäjä on jäänyt kiinni. Onnistuneiden operaatioiden epäilläänkin olevan moninkertainen määrä ja että turistiviisumi vaikuttaa olleen käyttökelpoinen väline murharyhmien työssä. Jo tässä on riittävä peruste sille, että tilanteessa, jossa Venäjä katsoo taistelevansa länttä vastaan, venäläisille ei pidä myöntää pääsyä Schengen-alueelle ilman painavaa syytä, Antikainen painottaa.

Suomen estettävä maahanpääsy

Supon vuosikirjan 2021 tiedotteessa Supon verkkosivuilla kuvaillaan Venäjän vaikuttamista Suomessa. Tiedotteessa kerrotaan, kuinka laaja-alaisen vaikuttamisen keinovalikoiman ääripäässä ovat väkivaltaiset teot, joihin Venäjän tiedustelu on viime vuosikymmenellä ollut valmis myös EU-maissa.

Supo kertoo esimerkiksi Venäjän sotilastiedustelun toiminnasta asevarastojen tuhoamisessa Tsekissä ja Bulgariassa sekä Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalvelujen tekemistä salamurhista ja niiden yrityksistä Saksassa ja Iso-Britanniassa.

– Tutkija Arto Alajoutsijärven selvityksessä vuodelta 2016 kerrotaan, kuinka Venäjän salaisin, tehokkain ja pelätyin tiedusteluelin, sotilastiedustelu GRU, on noussut aiempaa merkittävämpään asemaan Venäjän turvallisuuspolitiikassa ja asevoimissa. Selvitys kertoo GRU:n toimitavoista, jotka ovat perinteinen epälineaarinen sodankäynti, jolloin sen tehtävänä on tehdä salaisia operaatioita ja sabotaasia syvällä vihollisen selustassa.

– Samaisessa selvityksessä sekä Ylen tekemässä haastattelussa Alajoutsijärvi mainitsee, kuinka Suomessa voi tällä hetkellä olla sabotaasiin tarkoitettuja, rauhan aikana ”nukkuvia agentteja”, mutta kriisitilanteessa aktivoituvia henkilöitä. Suomen pitää ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin estääkseen tällaisten toimijoiden pääsy maahan, Antikainen vaatii.

Taustoja mahdotonta varmistaa

Antikainen muistuttaa, että julkisista lähteistä saa paljon tietoa Venäjän tiedusteluelimien GRU:n, FSB:n ja SVR:n toiminnasta ja toimintatavoista.

– Selvää on, että heitä on jo maassamme, mutta tällä hetkellä Suomen avonaisen rajan vuoksi Venäjä on voinut ja voi ujuttaa heitä yhä lisää maahamme. Jos Venäjä kokee olevansa sodassa länttä, siis myös meitä vastaan, niin ei liene vaikeaa päätellä ettei se varmasti jätä Suomen avoimen itärajan mahdollisuuksia käyttämättä.

– Venäjältä tulevien taustaa ja motiiveja matkustaa ei voi aukottomasti varmistaa rajalla, vaikka rajavartijamme tekevätkin tarkkaa työtä. Avointa rajaa hyödyntäen Venäjä ei voi vain ujuttaa salaista tiedustelu- ja operatiivista henkilöstöään maahamme, vaan myös maamme kautta muualle Eurooppaan. Suomi siis voi pahimmillaan olla osallinen omalla toimimattomuuden siihen, jos Venäjän tiedustelupalvelut tekisivät Euroopassa jonkinlaisen operaation tai iskun.

Uhka kansalliselle turvallisuudelle

Antikaisen mielestä kysymys kuuluukin, mitä nykyisen kaltainen toimettomuus tällaisessa tilanteessa tekisi kansainvälisille suhteillemme.

– Yhtä kamalaa olisi toki, jos isku tehtäisiin Suomessa. Hallituksen toimimattomuus itärajan suhteen tällä hetkellä on uhka kansalliselle turvallisuudelle. Jos hallitus ei korjaa linjaansa, herää myös kysymyksiä siitä, miksi näin on. Vaikuttaako Venäjän toiminta tai painostus jotenkin hallituksen linjaan ja toimintaan, sekä jos vaikuttaa, niin kenen ja minkä puolueiden kautta? Antikainen kysyy.

SUOMEN UUTISET