Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin tänään venäläisten viisumiasiasta. Hallitus on ollut kyvytön kieltämään venäläisten huvimatkailua kokonaan, vaikka Baltian maat ja Puola niin toimivat. Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen huomauttikin, ettei matkustaminen Suomeen ole ihmisoikeus.

– Se ei ole sitä etenkään Venäjältä, joka käy raakaa hyökkäyssotaa Euroopassa Ukrainaa vastaan, sanoi Olli Immonen.

Immonen huomautti, että EU on mahdollistanut tiukemman viisumipolitiikan jäsenmaille. Liettua, Latvia, Viro ja Puola aikovat kieltää venäläisten matkustamisen rajojensa yli kokonaan. Tästä huolimatta Suomen hallitus on ilmoittanut, ettei se aio estää venäläisten matkustamista Suomeen. Samalla Suomi toimii porttina venäläisille muualle Eurooppaan.

– Näin suomalaisena minua hävettää tämä hallituksen haluttomuus estää Venäjän kansalaisten huvimatkailua Suomeen.

– Arvoisa pääministeri, miksi ette lopeta kokonaan turistiviisumien myöntämistä venäläisille? Immonen kysyi.

Hallitus menee EU:n ja nykyisen lain selän taakse

Pääministeri Sanna Marin korosti, että he ovat toivoneet yhteistä ratkaisua EU:n kanssa. Marinin mukaan hallitus toivoo, että venäläisturistien viisumit voitaisiin kieltää toistaiseksi kokonaan. Tämä selitys on kuitenkin perussuomalaisten mukaan ristiriitainen, sillä hallitus ei ole tuomassa tällaista lakiesitystä.

– Hallitus yrittää nyt piiloutua tässä viisumikysymyksessä EU:n selän taakse. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei EU tälläkään hetkellä estä Suomea lopettamasta venäläisten turistien maahantuloa, Immonen huomautti.

– Lisäksi te vetoatte siihen, että venäläisten turistien maahantulon estäminen on hankalaa, koska oikeusperusta ei muka mahdollista sitä. Eduskunta säätää lait Suomessa. Jos halua on, te voitte estää turistiviisumit venäläisiltä.

– Arvoisa pääministeri, nyt suora kysymys; kyllä vai ei, aiotteko tuoda esityksen turistiviisumin kieltämiseksi venäläisiltä? Immonen tivasi.

Hallitus ei ole esittänyt lainkaan lakimuutoksia

Pääministeri Marin jatkoi selittämistä sillä, että hallituksen tahto kyllä on kieltää turistien tulo EU:n alueelle kokonaan, mutta Suomessa ei ole lainsäädäntöpohjaa tällaisen kategorisen kiellon luomiseksi. Marinin mukaan viisumihakemuksia voidaan kyllä hidastaa ja ruuhkauttaa, mutta juridista selkänojaa kiellolle ei ole.

Perussuomalaisista päätellään, ettei todellista tahtoa luoda kieltoa siis ole, sillä lainsäädäntöä kyllä voidaan muuttaa ja luoda eduskunnan tarpeelliseksi katsomalla tavalla. Tällöin tarvittava lainsäädäntö kiellolle olisi, kuten sellainen on Baltian maissa.

– Te, pääministeri Marin, kävitte kyllä puhumassa EU:n parlamentissa siitä, kuinka viisumit pitäisi kieltää, mutta sen sijaan hallitus ei ole esittänyt mitään muutoksia kansalliseen lainsäädäntöön, perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen kuittasi.

Suomen Uutiset