Kansanedustaja Jussi Wihonen ihmettelee, miksi Suomi ei aio evätä venäläisturisteilta pääsyä rajojensa yli samoin kuin muut Venäjän rajanaapurit EU:ssa. Hän on jättänyt kirjallisen kysymyksen liittyen matkustajavirtoihin Venäjältä ja rajan ylityksen rajoituksista.

Venäjän aloittaman sodan seurauksena on kansainvälisessä yhteisössä kohdistettu erilaisia pakotteita Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Myös Suomi on ollut mukana pakoterintamassa. Kummastusta on kuitenkin herättänyt venäläisten jatkunut matkustajavirta rajojen yli. Sotatilasta huolimatta venäläisturisteja on virrannut länteen, ja erityisesti Suomi on ollut kauttakulkumaana.

Kansanedustaja Jussi Wihonen toteaa, että viisumien myöntämiseen on toki jo tehty rajoituksia ja niiden määrät ovat pudonneet. Matkustajavirta on kuitenkin jatkunut.

– Venäjän naapurimaista Viro, Latvia, Liettua ja Puola ovat päättäneet evätä venäläisturisteilta pääsyn rajojensa yli. Maat ovat perustelleet päätöstään muun muassa turvallisuusriskeillä. Muissa EU-maissa kyseistä linjausta ei ole tehty, ei ilmeisesti Suomessakaan. Kiellon astuessa voimaan on Suomi ainoa Venäjän EU-rajan valtio, johon turistit pääsevät, Wihonen kuvaa tilannetta. Perusteluiksi on esitetty, että jokaisen hakijan tilanne tarkastellaan yksilökohtaisesti ja on kannettu huolta ihmisoikeuksien toteutumisesta.

Onko rajan ylittäminen absoluuttinen oikeus?

Wihosen mukaan Suomen linjaukset asiassa ovat herättäneet ihmetystä, kun toisaalta julkisesti linjataan, että venäläisten liikkumista rajan yli halutaan vähentää, mutta samalla vedotaan yksityiskohtaisiin arviointeihin. Halutaan estää maahantulo, mutta ei kuitenkaan. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner totesi Ylen A-studiossa (12.9.2022), että matkustajavirta Suomen kautta tulee ilman muuta kasvamaan, kun Venäjän muut rajanaapurit ovat sulkemassa rajojaan Schengen-alueelle.

– Tuntuu varsin kummalliselta, ettei Suomessa nähdä vastaavia turvallisuusuhkakuvia kuin muissa Venäjän rajanaapurimaissa. Tuntuu, että ulkorajan yli kulkeminen on tilanteessa kuin tilanteessa absoluuttinen oikeus, oli ylittäjän motiivi mikä tahansa. Pääministeri on talouden osalta puhunut poikkeusoloista ja käyttänyt jopa termiä sotatalous kuvatakseen nykytiloja ja tulevaa talvea. Kenties olisi aika herätä myös hallinnon muilla aloilla ja pohtia turvallisuusuhkia ja poikkeusoloja tarkemmin, Wihonen sanoo.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen tiedustelee hallitukselta, aikooko Suomi tarkastella linjauksiaan venäläisille myönnettävien viisumien osalta Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan tavoin ja miten hallitus aikoo reagoida venäläisten kasvavaan matkustajavirtaan Suomen kautta. Lisäksi Wihonen tivaa vastausta siihen, onko Suomen asema ainoana Venäjän EU-rajan valtiona, johon venäläisturistit pääsevät, hallituksen mielestä toivottava, vai pitäisikö linjauksia tarkastella uudelleen?

Suomen Uutiset