Sanktioista huolimatta Venäjän sotakone pyörii hämmästyttävän länsivetoisesti. Ukrainan taistelua hyökkääjää vastaan voidaan auttaa tehokkaasti laittamalla vienti Venäjälle nykyistä kovempaan syyniin. Tämä osoitetaan ajatuspajan raportissa.

– Venäjän tapa käydä sotaa perustuu paljolti kohteen seurantaan. Ensin etsitään maali ja sen jälkeen kohde eliminoidaan massiivisella tulenkäytöllä. Lähes jokainen lenkki tässä ketjussa perustuu länsimaisiin komponentteihin, toteaa Royal United Services Institute -ajatuspajan tutkija Jack Watling BBC:lle.

Raportin tekijät ovat viime kuukausien aikana analysoineet 27 ukrainalaisten käsiin joutunutta venäläistä asejärjestelmää, pitkän kantaman ohjuksista ilmatorjuntajärjestelmiin. Asejärjestelmistä löytyi ainakin 450 ulkomaista komponenttia.

Venäläisillä ei kotimaista vaihtoehtoa

Löydökset olivat muun muassa erilaisia mikropiirejä, sensoreita sekä kameroiden kennoja. Joukossa oli myös kaksikäyttötuotteita, joita tarvitaan myös autoteollisuudessa tai viihde-elektroniikassa. Pääosa ulkomaisista komponenteista oli valmistettu Yhdysvalloissa. Muita valmistusmaita olivat muun muassa Saksa, Hollanti ja Englanti.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamat Venäjän tullin dokumentit osoittavat, että komponenttitoimitukset Venäjälle jatkuvat pakotteista huolimatta edelleen. Käytännössä myynnin ja toimitukset hoitaa usein kolmas osapuoli, jonka avulla pakotteiden kiertäminen on mahdollista.

Raportin tekijöiden mukaan on ensiarvoisen tärkeätä lopettaa länsimaisen teknologian virta Venäjälle, jotta maan asevoimat saadaan pysäytetyksi. Venäjän aseteollisuus kun perustuu paljolti ulkomaisiin komponentteihin. Kotimaista vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ole olemassa.

SUOMEN UUTISET