Kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen toimista Venäjä-pakotteiden kiertämisen estämiseksi.

Kansanedustaja Jussi Wihosen mukaan Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Euroopan ja koko maailman ilmapiiriä ja poliittisia suhteita.

– Useat maat ovat osoittaneet viime kuukausien aikana tukeaan Ukrainalle, Suomi mukaan luettuna. Venäjän toimia on tuomittu ja useita venäläisiä toimijoita on asetettu pakotteiden alle.

Pakotteet ovat kohdistuneet yksittäisiin henkilöihin, yrityksiin ja organisaatioihin.

– Useat länsimaiset yritykset ovat jättäneet toimintansa Venäjällä, ja tavaroiden toimitukset maahan on lopetettu. Vaikka pakotteet ovat aiheuttaneet useassa maassa inflaatiota erityisesti energian hinnan osalta, on kansalaisten keskuudessa pakotteille ollut vankka tuki, Wihonen toteaa.

Jäävätkö vastatoimet vain puheiden tasolle?

Wihosen mukaan puheissa pakotteiden merkitystä on korostettu, mutta samalla niitä on pystytty kiertämään.

– Venäläistä energiaa virtaa edelleen länteen, ja esimerkiksi venäläisturisteja on turistiviisumien avulla edelleen virrannut moniin maihin. Esimerkkejä löytyy monilta eri aloilta, ja ajatuksena toimijoilla tuntuu olevan, ettei oma toiminta liity sotaan.

Wihonen toteaa kysymyksessään, että Suomessa kansalaiset ovat olleet valmiita pakotteisiin, vaikka niiden seurauksena on nähty kustannusten nousua ja oman elämän vaikeutumista.

Kriisin pitkittyessä pakotteista on pidettävä kiinni

– Kriisin pitkittyessä ja kustannusten noustessa moraalinen kestävyys joutuu koetukselle. Siksi on erityisen tärkeää, että pakotteista pidetään kiinni ja varmistetaan niiden toimivuus. Venäjän hyökkäyksen tuomitsemisen tulee näkyä paitsi puheissa myös toiminnassa. Ei voi olla niin, että kansalaisten kustannukset kasvavat pakotteiden seurauksena, mutta samalla pakotteita pystytään kiertämään ja erilaiset keplottelijat tienaavat itäisessä naapurissa, Wihonen sanoo.

Kirjallisessa kysymyksessään Wihonen kysyy hallitukselta, miten se aikoo varmistaa sen, ettei asetettuja pakotteita päästä kiertämään. Wihonen haluaa tietää myös, aiotaanko yksityisten henkilöiden ja yritysten yhteistyötoiminta Venäjän valtion kanssa hyväksyä vai aiotaanko kyseisille toimijoille määrätä sanktioita.

Suomen Uutiset