Venäjään on kohdistettu talouspakotteita johtuen sen hyökkäyksestä Ukrainaan. Pakotteet kohdistuvat osaltaan myös venäläisten ostosmatkailuun Suomessa, joka on kiihtynyt koronarajoitusten purkamisesta johtuen. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen Venäjän vientirajoitteiden valvonnasta.

Koska tällä hetkellä ei rajoiteta yleisesti venäläisten viisumien saantia, matkustajamäärät ja vienti ovat kasvussa.

– Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua. Pidetään laajalti kestämättömänä, että julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaiset voivat vapaasti käydä Suomessa ostoksilla, sanoo kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.).

Rajoitukset ja kiellot eivät estä tehokkaasti vientiä

Ylellisyystavaroihin kohdistuvat 300 euron vientirajoitukset ja vastaavat kiellot eivät kaikissa tapauksissa tehokkaasti estä pakotteiden alaisen tavaran vientiä.

Varsinkin ruokatavaraa viedään suuressa määrin rajan yli. Erityisen huolestuttavaksi tilanne voi muodostua, jos Venäjän hyökkäyksen aiheuttama häiriö ruuan maailmanmarkkinoilla johtaa tulevana talvena ruokapulaan. Lisäksi on mahdollista, että teknisellä vientitavaralla voi olla sotilaallista käyttöä.

– Mihin toimiin hallitus on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä pakotteiden alaisen tavaran, ruokatarvikkeiden laajan viennin ja mahdollista sotilaallista käyttötarkoitusta omaavien tuotteiden Venäjälle viennin estämiseksi ja vientikiellon valvonnan tehostamiseksi? Mäkelä kysyy hallitukselta.

Suomen Uutiset