

Matti Matikainen
Venäläisten ostosmatkailu Suomessa kiihtynyt, tavaraa viedään rajan yli suuret määrät vientikiellosta huolimatta – Jani Mäkelä: “Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua”
Venäjään on kohdistettu talouspakotteita johtuen sen hyökkäyksestä Ukrainaan. Pakotteet kohdistuvat osaltaan myös venäläisten ostosmatkailuun Suomessa, joka on kiihtynyt koronarajoitusten purkamisesta johtuen. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen Venäjän vientirajoitteiden valvonnasta.
Koska tällä hetkellä ei rajoiteta yleisesti venäläisten viisumien saantia, matkustajamäärät ja vienti ovat kasvussa.
– Tilanne koettelee kansalaisten oikeustajua. Pidetään laajalti kestämättömänä, että julmaa hyökkäyssotaa käyvän maan kansalaiset voivat vapaasti käydä Suomessa ostoksilla, sanoo kansanedustaja Jani Mäkelä (ps.).
Rajoitukset ja kiellot eivät estä tehokkaasti vientiä
Ylellisyystavaroihin kohdistuvat 300 euron vientirajoitukset ja vastaavat kiellot eivät kaikissa tapauksissa tehokkaasti estä pakotteiden alaisen tavaran vientiä.
Varsinkin ruokatavaraa viedään suuressa määrin rajan yli. Erityisen huolestuttavaksi tilanne voi muodostua, jos Venäjän hyökkäyksen aiheuttama häiriö ruuan maailmanmarkkinoilla johtaa tulevana talvena ruokapulaan. Lisäksi on mahdollista, että teknisellä vientitavaralla voi olla sotilaallista käyttöä.
– Mihin toimiin hallitus on ryhtynyt tai aikoo ryhtyä pakotteiden alaisen tavaran, ruokatarvikkeiden laajan viennin ja mahdollista sotilaallista käyttötarkoitusta omaavien tuotteiden Venäjälle viennin estämiseksi ja vientikiellon valvonnan tehostamiseksi? Mäkelä kysyy hallitukselta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ruokatarvikkeet vientirajoitteet ostosmatkailu vientituotteet Ukrainan sota Venäjän hyökkäys ruokapula koronarajoitukset kirjallinen kysymys Talouspakotteet Jani Mäkelä Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uniper-sotkusta tuppisuuna pysynyt pääministeri Marin palaa lomilta julkisuuteen – keskustelee Flow-festivaalilla musiikkielämästä

Antikainen: Suomen lopetettava turistiviisumien myöntäminen venäläisille

Jussi Halla-ahon 20 teesiä Ukrainan sodasta: Venäjän aggressioon on vastattava samalla mitalla

Fortumin tytäryhtiö Uniper taipumassa Putinin vaatimuksiin – Junnila: Valtion omistajaohjauksen puututtava välittömästi

Luukkanen: Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa on alkanut ratkaiseva käänne – ”Ukraina pystyy vastaamaan aggressioon tehokkaasti”

Venäläistä energiaa virtaa edelleen länteen – Kansanedustaja Jussi Wihonen: Miten estetään Venäjä-pakotteiden kiertäminen?

Halla-aho: Jos Venäjä saavuttaa tuloksen, jonka se voi tulkita voitoksi, se johtaa uuteen sotaan muutaman vuoden viiveellä

Immonen: Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus

Rajan ylittäminen ei ole absoluuttinen oikeus – Wihonen vaatii hallitusta tarkastelemaan linjauksiaan venäläisille myönnettävien viisumien osalta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.