Jussi Halla-aho herättelee kansaa Twitterissä lännen kaksijakoisesta suhtautumisesta Ukrainaa terrorisoivaan Venäjään. Yhtäältä Venäjä halutaan pysäyttää ja toisaalta veteen piirrettyä viivaa ei haluta ylittää sodan laajentumisen pelossa. Nyt on johtopäätösten aika.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho twiittasi 20 Ukrainan sotaa käsittelevää englanninkielistä teesiä ja sai hillittömästi tykkäyksiä kautta sosiaalisen mediamaailman.

Halla-aho nosti rohkeasti esille länsimaiden oudon ja dualistisen suhtautumisen Venäjään: miksi länsi ei vastaa kovaan kovalla?

– Venäjä terrorisoi Ukrainaa ohjuksilla turvalliselta etäisyydeltä valiten maaliksi kohteita, joilla ei ole sotilaallista merkitystä. Samaan aikaan emme halua antaa Ukrainalle riittävän pitkälle kantavia aseita, joilla yltäisi Venäjän maaperällä oleviin kohteisiin. Sodan laajentumisen pelossa, Halla-aho kirjoittaa Twitterissä.

Kun Venäjä ampuu ohjuksia omalta maaperältään kohti Ukrainaa, laukaisupaikat ovat Halla-ahon mukaan täysin oikeutettuja sekä laillisia kohteita, katsoi asiaa sitten moraalisesti, lainopillisesti tai miltä muulta kannalta hyvänsä.

Halla-aho unilukkarina

– Mikä täsmälleen on tämä eskalaatio, jota pelkäämme? Venäjä pommittaisi Ukrainan kaupunkeja ja kohteita varsinaisen sotatoimialueen ulkopuolella tai että he yrittäisivät osua läntiseen apuun? Herätkää, eivät he pysty juuri sen enempään kuin jo tekevät.

Halla-aho ottaa esiin presidentti Vladimir Putinin ukaasissaan esittämät ”punaiset viivat”, joiden ylittäminen johtaisi kolmanteen maailmansotaan. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja muistuttaa, että mahdollisessa ydinsodassa Venäjä olisi raunioina muun maailman ohella.

Tärkeätä sen sijaan on havaita, että perinteistä sotaa Venäjä kestää huomattavasti länttä heikommin.

Lännen avoimuus pelaa Putinin pussiin

Suurin länsimaiden virhe Ukrainan sodassa on ollut se, että länsi toitottaa etukäteen sen, mitä ei aio tehdä. ”Emme lähetä hävittäjiä”. ”Emme lähetä omia joukkoja Ukrainaan”. ”Emme toimita uusimpia tankkeja”. ”Emme anna pitkän kantaman ohjuksia”.

– Näiden julistusten seurauksena Putin näkee rajat, joiden puitteissa voi toimia tarvitsematta pelätä suoraa yhteenottoa lännen kanssa. Hänelle on kerrottu tehokkaasti, että hän voi pommittaa ja tuhota Ukrainaa niin pitkään kuin huvittaa.

Halla-aho muistuttaa Talvisodan opetuksista. Stalin ei tehnyt rauhaa Suomen kanssa siksi, että neuvostojoukot kärsivät hirvittäviä tappioita. Stalin teki rauhan, koska pelkäsi Ranskan ja Britannian lähettävän joukkoja Suomeen.

Maailma saattaisi olla kovasti toisen näköinen, jos ranskalaiset ja britit olisivat tulleet ajoissa Suomen avuksi.

Putinilla ei huolta huomisesta

Venäjän presidentin ei tarvitse välittää kansansuosiostaan ja venäläisistä on pitkälti tehty zombeja, jotka ainakin virallisesti kannattavat sotaa Ukrainassa. Välittämättä omasta edustaan.

Putinilla on käytössään rajattomasti vanhaa aseistusta, jotka hän voi kaivaa varastoista modernien aseiden uupuessa. Hänellä ei ole mitään syytä lopettaa sotaa, johon kukaan ei halua suoraan puuttua.

Putin on Halla-ahon mukaan ”kiusaaja, joka halveksii heikkoja mutta kunnioittaa voimaa”. Hän ei koskaan aloittaisi sotaa tai riskeeraisi sen lopputulosta kaltaisiaan vastaan.

Johtopäätösten aika

Vaikka länsi ei Halla-ahon mielestä välittäisi Ukrainan tulevaisuudesta sinänsä, kannattaa meidän nyt kysyä itseltämme, kannattaako taistelu hävitä kaiken sen jälkeen, mitä olemme panostaneet sodan voittamiseen.

– Hyökkääjältä ei pidä enää tiedustella, miten paljon ja millaista apua saamme antaa tämän uhrille. Meidän on annettava Ukrainalle kaikki mahdollinen tuki invaasion pysäyttämiseksi. Sitten meidän on vakavasti pohdittava, miten Putin saadaan tekemään rauha.

SUOMEN UUTISET