Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt julkilausuman, jossa kehotetaan ulkoministeriä julistamaan virallisesti, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Tämä asettaisi Venäjän samaan ryhmään Kuuban, Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian kanssa. Seuraukset olisivat Venäjän kannalta melkoiset. Toissijaisia pakotteita voisi kohdistua myös Venäjän kanssa kauppaa käyviin maihin.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi keskiviikkona yksimielisesti julkilausuman, jossa kehotetaan ulkoministeri Antony Blinkenia julistamaan virallisesti, että Venäjä on terrorismia tukeva valtio. Senaatti ei kuitenkaan voi pakottaa ulkoministeriä tekemään niin.

Julkilausuman tekstissä vedotaan muun muassa siihen, että presidentti Vladimir Putinin johtama Venäjän hallinto on tehnyt terroritekoja poliittisia vastustajiaan ja muita maita kohtaan Tsetsenian ja Syyrian sodissa sekä vuodesta 2014 lähtien Ukrainan alueella käydyissä taisteluissa.

Painostusta ulkoministeriä kohtaan

Yhdysvaltain hallinnon sisäisen työnjaon mukaan terroristivaltioksi julistaminen kuuluu ulkoministerin vastuulle, mutta kongressissa on yli puoluerajojen sellaista henkeä, että jos ulkoministeri ei kohta pian julista Venäjää terrorismin tukijaksi, kongressi säätää itse sitä koskevan lain. Tätä mieltä on muun muassa kongressin alahuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi (dem), kertoo Politico-lehti.

Ulkoministeri Blinken saattaa viivytellä Venäjän julistamista terroristivaltioksi, koska neuvottelut kahden Venäjällä vangittuna olevan amerikkalaisen vaihtamisesta ovat kesken. Koripalloilija Brittney Griner on tuomittu kannabiksen salakuljettamisesta Venäjälle ja Paul Whelan on tuomittu vakoilusta.

Mitä seurauksia julistamisella olisi?

Talouslehti Forbesin kolumnisti Stuart Anderson käy läpi niitä seurauksia, joita Venäjän julistamisella terrorismia tukevaksi valtioksi olisi. Hänen mukaansa taloudelliset seuraukset olisivat huomattavat ja vaikuttaisivat vuosikymmenien ajan.

Tähän mennessä Yhdysvallat on julistanut Kuuban, Pohjois-Korean, Iranin ja Syyrian terroristivaltioiksi. Terroristivaltioiden listalle joutuminen tarkoittaa muun muassa laajoja vientirajoituksia.

Pakotteita Venäjälle aseita myyviä maita kohtaan

Pakotteet saattaisivat kohdistua myös sellaisiin maihin, jotka käyvät kauppaa – etenkin asekauppaa – Venäjän kanssa. Yhdysvallat kohdistaisi tällaisiin maihin toissijaisia pakotteita, paitsi jos presidentti erikseen hyväksyy kyseiset kaupat.

Venäjän julistaminen terrorismia tukevaksi valtioksi tarkoittaisi siis kaikille Venäjälle vientikauppaa käyville maille vaikeuksia niiden suhteissa Yhdysvaltoihin. Tämä vaikeuttaisi myös Venäjällä toimivien ulkomaisten yritysten asemaa entisestään. Yhä useammat yritykset todennäköisesti vetäytyisivät Venäjältä.

Venäjä voitaisiin haastaa oikeuteen USA:ssa

Terroristivaltioksi julistaminen antaisi kolmansille valtioille ja niiden kansalaisille mahdollisuuden haastaa Venäjä oikeuteen Yhdysvalloissa. Sudanin ollessa vielä terroristivaltioiden listalla se joutui oikeuteen, kun Yhdysvaltain Kenian ja Tansanian lähetystöihin tehtyjen pommi-iskujen uhrit vaativat korvauksia terroristeja tukeneelta Sudanin valtiolta.

Ukrainalaisille sodan uhreille avautuisi vastaavanlainen mahdollisuus haastaa Venäjän valtio oikeuteen. Amerikkalaiset tuomioistuimet myöntäisivät todennäköisesti ukrainalaisille vahingonkorvauksia, joiden summat olisivat jenkkityyliin miljoonalukemissa. Ja nämä vahingonkorvaukset voitaisiin maksaa Venäjän valtion jäädytetyistä rahavaroista.

SUOMEN UUTISET