Lukuun ottamatta eräitä korkean profiilin demarivaikuttajia ja osin vihreitä eduskunnassa alkaa olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne vaatii nyt hallitusta ryhtymään ripeästi toimeen. – Hallituksella on kaikki keinot edistää viisumien myöntämisen keskeyttämistä, mikäli hallituksen selkeä enemmistö vain sitä haluaa.

Suomen valtiojohdossa paine kasvaa venäläisten turistiviisumien myöntämisen rajoittamisesta.

Ukrainassa jo liki puoli vuotta hyökkäyssotaa käyneen Venäjän valtion kansalaiset voivat edelleen melko vapaasti saapua Suomeen, ja samalla halutessaan jatkaa täältä matkaa muualle Eurooppaan.

Venäjän ja Suomen välisessä liikenteessä matkustaja tarvitsee viisumin. Pelkästään 1.-22. heinäkuuta välisenä aikana Venäläisille onkin myönnetty Suomeen yli 10 000 viisumia.

Useat EU-maat, esimerkiksi Latvia ja Tšekki, kuitenkin lopettivat viisumien myöntämisen Venäjän kansalaisille jo keväällä. Myös perussuomalaiset vaatii viisumien myöntämisen keskeyttämistä, kuten sittemmin myös muun muassa Viro on jo tehnyt.

Suomen lähimaat keskeyttivät viisumien jakamisen

Viron ex-ulkoministerin Eva-Maria Liimetsin mukaan viisumien myöntämistä voidaan jatkaa vasta sitten, kun Venäjä on lopettanut sotatoimet Ukrainassa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne vaatii myös välitöntä keskeyttämistä viisumien myöntämisestä venäläisille, ja korostaa, että monet muutkin Suomen lähimaat ovat näin tehneet.

– Nyt kaikkien Venäjän naapurien tulisi toimia yhteisessä rintamassa. Tilanne on se, että me emme voi enää sulkea silmiämme Venäjän rumalta toiminnalta siten, että annamme maan kansalaisten matkustaa vapaasti Suomeen ja Suomen läpi.

Ranne huomauttaa, että samaan aikaan, kun Venäjä tuhoaa pommittamalla Ukrainaa, Venäjän kansalaiset voivat osin kiertää Venäjää vastaan kohdistettuja pakotteita shoppailemalla Suomessa.

– Euroopassa on sotatila, joten nyt meidän on käytettävä kaikki keinot kyykyttää Venäjää, jotta se lopettaisi sotatoimet.

Yksityiset pakotteetkin pyörivät

Viisumien myöntämisen rajoittamista vastaan on argumentoitu esimerkiksi sillä, että ”tavallisia venäläisiä” ei tulisi rangaista hirmuhallitsija Vladimir Putinin toimien vuoksi. Ranne huomauttaa, että tässä hetkessä ei ole mahdollista miettiä erikseen ”hyviä ja pahoja” venäläisiä.

– Nyt on vain pakko toimia yhteisten käytäntöjen mukaan muiden maiden kanssa. On myös muistettava, että poikkeuksiakin on, esimerkiksi kaksoiskansalaisuuden omaavien kohdalla, ja että viisumien myöntämisen keskeyttäminen koskisi lähtökohtaisesti vain uusia viisumeja.

Venäläismatkailun rajoittaminen luonnollisesti vaikuttaa Suomen, varsinkin itäisen Suomen yritysten myyntivolyymiin. Venäläiset tunnetusti ovat aiemmin innolla hamstranneet Suomesta etenkin Oltermanni-juustoja.

Ranne huomauttaa, että pariin edeltävään vuoteen nähden venäläismatkailun rajoittaminen ei kuitenkaan tarkoittaisi isoa muutosta.

– Jo pelkästään koronan vuoksi ostosmatkailu on ollut jumissa pitkään, joten isompaa muutosta ei olisi havaittavissa. Parempi on vain pitää yhdessä tiukka linja. Yritysten menetettyä myyntiä kaakkoisessa Suomessa voi pyrkiä kompensoimaan esimerkiksi alueellisella EU-tuella.

Tosin venäläisiin kohdistuu yksityisten yritysten ”pakotteita” jo nyt myös Suomen rajojen sisäpuolella. Esimerkiksi Lappeenrantalainen autoliike Auto-Suni on kieltäytynyt myymästä varaosia venäläisostajille. Linjaus on tullut varaosien maahantuojilta ja valmistajilta, ja se perustuu EU:n Venäjää vastaan asettamiin pakotteisiin.

Demarit menivät EU:n taakse

Italiassa lomailevaa pääministeri Sanna Marinia (sd) sijaistava Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoi aiemmin tällä viikolla, että Suomessa ei tällä hetkellä ole valmistelussa turistiviisumien myöntämisen lopettamista Venäjän kansalaisille. Tuppurainen vetoaa EU-politiikkaan ja Tuppuraisen mukaan asiassa olisi toimittava yhdessä EU-kumppaneiden kanssa.

Tuppuraisen puoluetoveri Kimmo Kiljunen ei myöskään kannata rajoituksia viisumeihin, sillä Kiljusen mielestä Suomen ja Venäjän välillä tulee pitää yllä suhteita nimenomaan kansalaisten tasolla.

Ranne sanoo, että häntä jo hävettää se, että rajaa ei ole vielä saatu kiinni.

– Hävettää Suomen puolesta se, että me muka emme voisi lopettaa viisumien myöntämistä edes väliaikaisesti. On myös muistettava, että Ukrainasta on paennut sotaa paljon ihmisiä, joita on nyt myös Suomessa. Ei ole oikein, että samaan aikaan hyökkääjävaltion kansalaisilla on samaan aikaan vapaa pääsy tänne reissaamaan ja shoppailemaan, se ei vain toimi.

Ranne sanoo, että eräitä korkean profiilin demarivaikuttajia ja osin vihreitä lukuun ottamatta eduskunnassa alkaa olla yhtenäinen tahtotila venäläismatkailun rajoittamiseksi. Kansanedustaja vaatiikin nyt hallitusta ryhtymään ripeästi toimeen.

– Hallituksella on kaikki keinot edistää viisumien myöntämisen keskeyttämistä venäläisille, mikäli hallituksen selkeä enemmistö sitä haluaa. Pääministeri Marin kuitenkin on tällä hetkellä piilossa julkisuudelta, joten asiaan ei saada selkoa. Eihän tämä hyvältä näytä, Ranne sanoo.

Yle teki oharit kansanedustaja Ranteelle

Myös Ylen A-studiossa keskusteltiin eilen siitä, pitäisikö itäturistien maahantuloa rajoittaa Venäjän hyökkäyssodan vuoksi. Ylen Studioon keskustelemaan oli saatu kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok) ja Hanna Holopainen (vihr).

Myös Ranne oli kutsuttu mukaan, mutta Yle teki viime hetkellä oharit ja torppasi ps-kansanedustajalta pääsyn ohjelmaan.

– Sain ensin puhelimitse kutsun tv-lähetykseen, jossa piti olla aiheena myös Uniper-sotkun jälkiselvittelyt. Minulle kerrottiin puhelimessa, että saan myöhemmin tiedon, ketkä muut ovat tulossa ohjelmaan mukaan.

Ranteelle yllättäen ilmoitettiin myöhemmin tekstarilla, ettei häntä sittenkään kaivata mukaan ohjelmaan. Syytä ei kerrottu, sillä Ranteelle sanottiin vain, että ”aiheet ja vieraat ovat muuttuneet”.

– Ilmeisesti Yle ei vain halunnut perussuomalaisia mukaan keskustelemaan viisumeista ja Uniperista, vaan tila haluttiin antaa kokoomukselle ja vihreille, Ranne hymähtää.

Myös kansanedustaja Jani Mäkelä kommentoi tapausta somekanavillaan.

SUOMEN UUTISET