EU:n ulkorajojen koronarajoitukset päättyvät kesäkuun lopussa, minkä odotetaan lisäävän liikennettä myös itärajalla. Samalla se herättää kysymyksiä siitä, ovatko Venäjän kansalaisille myönnettävät viisumit turvallisuusuhka Suomelle.

Aihetta puitiin aiemmin maaliskuussa eduskunnan kyselytunnilla, jolloin sisäministeri Krista Mikkonen (vihr.) vakuutti viranomaisten olevan tietoisia siitä, keitä itärajan yli saapuu Suomeen.

– Rajanylitysten helpottuessa tulisi myös ottaa huomioon, että tilanne itärajalla on muuttunut matkustusrajoitusten voimaantulon jälkeen. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa, ja toukokuussa Suomi jätti Nato-hakemuksen. Maidemme väliset suhteet ovat muuttuneet peruuttamattomasti, eikä voi olla täyttä varmuutta siitä, millä motiivilla Venäjän kansalaiset saapuvat Suomeen matkustusrajoitusten loppuessa, kertoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Perheen, työn tai opiskelun perusteella matkustaminen voi olla perusteltua, mutta erityisesti turistiviisumien myöntäminen sodan jatkuessa Ukrainassa on kyseenalaista. Viisumien perusteet tulee ottaa aiempaa tarkempaan tarkasteluun, turistiviisumien myöntäminen tulee lopettaa sekä luopua viisumien myöntämisestä Venäjän kansalaisille silloin, jos kansallinen turvallisuus on uhattuna.

Varaa sinisilmäisyyteen ei enää ole

Hybridivaikuttaminen ja sen torjunta ovat olleet kevään kestopuheenaiheita Venäjän sotatoimien sekä Suomen Nato-hakemuksen ohella.

– Suomi on pitkän itärajansa vuoksi monia muita EU-maita alttiimpi Venäjän vihamielisille vaikuttamisyrityksille. Venäjän häikäilemätön toiminta Ukrainassa ja jatkuva EU-maiden uhkailu antaa aihetta olettaa, ettei Venäjä myöskään kaihda mahdollisuuksia esimerkiksi tiedusteluhenkilöstön ujuttamisessa Suomen maaperälle. Venäjän raakalaismaiselle hallinnolle ei tule antaa pienintäkään mahdollisuutta vaarantaa Suomen sisäistä turvallisuutta millään tavalla. Me emme saa enää olla sinisilmäisiä Venäjän suhteen, ja kansallinen turvallisuutemme on otettava vakavasti, Antikainen painottaa.

Suomen Uutiset