

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Suomi voi sulkea rajansa, jos itärajalta isketään siirtolaisaseella: Ulkomaalaisen oikeus asettua Suomeen ei ole perus- tai ihmisoikeus
Hallituksen esittelemät rajavartio- ja valmiuslain muutokset ovat parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Samaan aikaan vihervasemmistolaiset kansanedustajat ja hallitus ovat jo ehtineet levittää runsaasti harhaanjohtavaa tietoa, jonka mukaan Suomen ei muka olisi mahdollista suojata ulkorajojaan siirtolaisilla itärajan yli toteutettavan hybridihyökkäyksen varalta. Tosiasiassa kansainvälisen oikeuden mukaan Suomi voi estää ulkomaan kansalaisilta pääsyn Suomen alueelle.
Juhannuksen lähestyessä eduskunnassa käydään tiukkaa vääntöä rajavartio- ja valmiuslain muutoksista. Oppositio perussuomalaisten johdolla on toistuvasti nostanut esille, että hallituksen alkuperäiset esitykset lainsäädäntöuudistuksista eivät paranna Suomen mahdollisuuksia torjua laajamittaista maahantuloa – ainoastaan tulijoiden vastaanottoa parannetaan. Perussuomalaiset määrätietoisesti vaatii lakiin toimivia pykäliä, joilla voidaan estää siirtolaisilla toteutettava hybridihyökkäys.
Perussuomalaiset vaatii, että lakiin on kirjattava mahdollisuus lakata ottamasta vastaan rajalla turvapaikkahakemuksia tarvittaessa, jos turvapaikanhakijoiden massoilla pyritään painostamaan Suomea.
Rajavartio- ja valmiuslain muutoksista kuitenkin levitetään, erityisesti vihervasemmistolaisten kansanedustajien toimesta runsaasti väärää tietoa siihen liittyen, miksi Suomen ei muka olisi mahdollista suojata rajojaan.
Vihreiden johdossa oleva sisäministeriö esitti toukokuussa sosiaalisessa mediassa hämmentävän viestin, jonka mukaan Suomen ei muka olisi mahdollista sulkea rajaa edes poikkeusoloissa.
Perussuomalaiset on viime aikoina korjannut toistuvasti virheellisiä väitteitä ja vihjailuja rajaturvallisuuteen liittyen. Kansanedustaja Mari Rantanen huomauttaa, että Suomella on oikeus päättää keitä se alueelleen päästää ja Suomen on voitava suojella omaa kansaansa kansallista turvallisuutta uhkaavilta toimilta.
– Mutta meillä tulkitaan kaikkea toisinpäin, jokaisella tänne haluavalla on oikeus tulla maahamme sisään. Tilanne on täysin päätön, Rantanen kirjoittaa blogissaan.
Suomessa jo tuhansia laittomasti
Turvapaikanhakijoiden massoilla Suomeen toteutettavan hybridihyökkäyksen keskeinen vaara olisi varsinkin ihmismassojen päästäminen Suomen rajojen sisäpuolelle tehtailemaan hakemuksia ja odottelemaan käsittelyjä.
Kuten hyvin tiedetään, kun tulijan on onnistunut päästä Suomen rajan yli, käytännössä Suomesta ei useinkaan tarvitse poistua, sillä kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen on mahdollista valittaa päätöksestä tai hakea turvapaikkaa uusilla perusteilla, jolloin hakemusralli jää vuosiksi pyörimään.
Suomessa elää myös suuri joukko laittomasti maassa olevia ihmisiä, joiden tarkempaa lukumäärää ei edes tiedetä. Arvioiden mukaan puhutaan useista tuhansista, mahdollisesti jopa 10 000 ihmisestä, joiden oleskelu maassa ei ole viranomaisten tiedossa tai sallimaa.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri on myös pitänyt eduskunnassa esillä sitä, että Suomen hallinto-oikeudet ovat ruuhkautuneet, osin jo lähes tukossa maahanmuuttoasioiden käsittelyn vuoksi, jolloin kantasuomalaisten asioiden, kuten rakennuslupa-asioiden käsittely viivästyy.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra esitti tällä viikolla ehdotuksen, joka täyttäisi vihreiden vaatimuksen turvapaikanhakuoikeuden jatkumisesta myös poikkeusoloissa, mutta jolla turvattaisiin Suomen ulkorajat. Purra ehdotti, että itärajan kautta Suomeen pyrkivien turvapaikkahakemukset keskitettäisiin Suomen konsulaattiin Moskovaan, jolloin rajalla kohdistuva paine hellittäisi.
Purran kuvaama rajapykälä itse asiassa on jo kirjoitettu valmiiksi, mutta se vedettiin pois poliittisista syistä hallituksen iltakoulussa. Poistetussa pykälässä turvapaikkahakemukset olisi keskitetty Moskovaan.
Suomen kansalaisella laajemmat perusoikeudet
Hallituspuolueiden, erityisesti vihreiden, edustajat pyrkivät puheissaan vihjaamaan, että Suomi ei muka pystyisi pitämään vieraiden valtioiden kansalaisia rajojen ulkopuolella. Oikeudellisesti tarkasteltuna asianlaita ei kuitenkaan ole näin. Vieraan valtion kansalaisella ei ole yleistä oikeutta tulla Suomeen.
Suomen perusoikeuksista säädetään Suomen perustuslain 2. luvussa. Perusoikeudet suojaavat yhdenvertaisesti kaikkia Suomessa olevia ihmisiä, mutta Suomen kansalaisilla on kuitenkin vieraiden valtioiden kansalaisia hieman laajemmat perusoikeudet, mikä ilmenee myös maahan saapumista ja maassa oleskelua koskevasta perustuslain 9 §:n liikkumisvapaussäännöksestä. Sen mukaan vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa on Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella.
Onkin erittäin tärkeää huomata, että ulkomaalaisen liikkumisvapaus edellyttää oleskelua Suomessa laillisesti. Lisäksi perustuslain 9 §:ssä todetaan selvästi, että Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan tai karkottaa maasta, mutta ulkomaalaisen oikeudesta tulla Suomeen ja oleskella maassa säädetään lailla.
Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta on aiemmin todennut, että ulkomaalaisen oikeus asettua maahan ei ole perus- tai ihmisoikeus eikä sellaista oikeutta voi johtaa myöskään kansainvälisen oikeuden pääsäännöistä.
Ulkomaalaisen maahantulo-oikeudesta säädetään lailla
Siinä missä Suomen kansalaista ei siis saa perustuslain mukaan estää saapumasta Suomeen, Suomella on oikeus päättää siitä, päästääkö se alueelleen vieraan valtion kansalaisia. Perustuslakiin kirjatun säännön mukaan ulkomaalaisen oikeudesta saapua Suomeen säädetään erikseen lailla.
Kansainvälinen oikeus tunnustaa valtioiden suvereenisuuden, josta seuraa valtioiden yksinomainen toimivalta päättää muiden valtioiden kansalaisten maahantulosta. Periaate on johdettavissa kansainvälisistä sopimuksista. Esimerkiksi kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevassa kansainvälisessä yleissopimuksessa (KP-sopimus) ei ole määräyksiä ulkomaalaisen oikeudesta saapua toiseen valtioon.
Ulkomaalaisen oikeutta saapua toisen valtion alueelle perus- ja ihmisoikeuskysymyksenä tarkastellaan myös syksyllä julkaistavassa oikeustieteen tohtori Petter Kavoniuksen tutkimuksessa, joka tarkastelee haitallisen maahanmuuton vaikutuksia perusoikeuksien toteutumiseen.
– Perus- ja ihmisoikeus ei ole Suomen asettaminen kaikkien maailman ihmisten sosiaaliturvan takaajaksi, eli kaikkien maailman ihmisten oikeus saapua suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, Kavonius sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- haitallinen maahanmuutto Petter Kavonius kansainväliset oikeudet ulkorajat turvapaikanhakuoikeus rajavartiolaki hybridihyökkäys maahantulo rajojen sulkeminen valmiuslaki siirtolaisvyöry rajapolitiikka lainsäädäntö vihervasemmisto Riikka Purra Sisäinen turvallisuus Leena Meri Mari Rantanen Sosiaaliturva perussuomalaiset Perustuslaki hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Peltokangas: Kansainväliset sopimukset eivät estä Suomea sulkemasta rajojaan – ”Kysymys on hallituksen tahtotilasta”

PS-edustajat: Epäkohdat ja väärinkäytökset näyttävät olevan irrottamaton osa työperäisen maahanmuuton ominaisuuksia

EU-virkamiehen arvion mukaan Geneven pakolaissopimuksesta luovutaan, jos se vaatii EU:n vapaan liikkuvuuden sisärajoilla

Riikka Purra ja Mari Rantanen hybridihyökkäyksistä: Marinin hallituksen malli keskittyy maahantunkeutujien sujuvaan vastaanottamiseen, ei heidän tulonsa estämiseen

Perussuomalaiset ei taivu: Lakiin on kirjattava mahdollisuus lakata ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia – ”Suomen on kyettävä suojautumaan hybridioperaatiolta”

Libanon on pakolaisten uusi portti Eurooppaan – EU on lyhyen mutta vaarallisen merimatkan päässä

Halla-aho: Itänaapurilla on supervaltiomentaliteetti – ”Venäläiseen ajatteluun ei mahdu, että säännöt koskevat myös Venäjää”

Virallinen Venäjä siivoaa sodan sivummalle – banderollit katosivat rakennusten seiniltä

Perussuomalaiset saivat vaatimuksensa läpi valiokunnassa: Koko itäraja voitava sulkea poikkeustilanteessa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää