Libanon on käytännössä romahtanut valtio, jonka asukkaista 80 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella. Kyprokselle ja EU:n alueelle on 175 kilometrin hengenvaarallinen merimatka. Yhä useammat ovat valmiita ottamaan riskin.

Libanonissa asuu 2,2 miljoonan paikallisen lisäksi 1,5 miljoonaa syyrialaista ja yli 200 000 palestiinalaista pakolaista. 80 prosenttia väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, syyrialaisista jopa 89 prosenttia.

Kansalaisten ostovoima katosi viimeistään silloin, kun Libanonin punnan arvosta oli haihtunut 90 prosenttia. Inflaatio jyllää edelleen. Libanon on tuonut elintärkeästä vehnästään 96 prosenttia Ukrainasta ja Venäjältä. Venäjän hyökkäyssota katkaisi viljantuonnin.

Maan julkiset palvelut ovat romahtaneet Beirutin sataman räjähdyksen ja pandemian seurauksena. Valtion täydellisen romahtamisen ovat paradoksaalisesti estäneet maan lukuisat uskonnolliset ja poliittiset ryhmät sekä kansainvälinen humanitaarinen apu.

Lyhyt matka Euroopan unioniin

Libanonissa elää omassa kuplassaan myös satumaisen vauraita ihmisiä. Ei kuitenkaan liene ihme, että huomattava osa asukkaista miettii lähtöä maasta. Lähtöä helpottaa maantieteellisesti se, että valtio sijaitsee 175 kilometrin merimatkan päässä Kyproksesta ja Euroopan unionista.

Aljazeeran mukaan onkin odotettavissa, että kesän myötä pakolaisvirta Libanonista Eurooppaan kasvaa.

Kesäkuun alussa Libanonin hallituksen sotilasviranomaiset pidättivät 64 hengen seurueen veneestä Tripolin edustalla. Eurooppaan oli lähdössä 64 libanonilaista, palestiinalaista sekä syyrialaista.

Epätoivoinen pakoyritys päättyi katastrofiin

Huhtikuun lopulla 60 pakolaista kuljettanut vene upposi Tripolin edustalla, kun viranomaiset yrittivät estää veneen matkan avomerelle. Seitsemän uhrin ruumiit on löydetty ja kuusi henkilöä on vielä kateissa. Ihmissalakuljettajien 10-metrinen vuonna 1974 valmistunut alus oli suunniteltu kantamaan kuusi henkilöä.

Satamassa omaiset odottivat tietoja uhreista ja selviytyneistä ja eräs heistä purki tuntojaan France24-uutisille:

– Veljenpoikani ja hänen viisi lastaan sekä kaksosia odottava vaimonsa, he yrittivät paeta nälkää ja köyhyyttä.

SUOMEN UUTISET