Laittoman maahantulon yritykset ja mellakat Puolan rajalla jatkuvat yhä, vaikka osa irakilaisista onkin jo palannut kotiinsa. Ihmissalakuljettajat eivät kuitenkaan anna periksi, vaan etsivät aina uusia reittejä EU-alueelle. Tällä hetkellä Lähi-idässä mainostetaan Venäjän kautta Suomeen kulkevia matkoja.

Radio Free Europe kertoo, että ihmissalakuljettajat ovat alkaneet mainostaa Venäjää uutena porttina EU-maihin. Tieto perustuu siihen, että Yhdysvaltain kongressin rahoittama radioasema seuraa tarkasti muun muassa arabian- ja kurdinkielisiä sosiaalisen median sivustoja.

Semantic Visions -turvallisuusyrityksen julkaiseman raportin mukaan Facebook ja muut sosiaalisen median alustat ovat tärkeitä mainoskanavia ihmissalakuljettajille. Facebookin kautta laittomat siirtolaiset voivat myös jakaa kokemuksiaan parhaista rajanylityspaikoista ja vinkkejä rajavartijoiden ja poliisien välttämiseen.

Suomessa suojelupoliisi vahvistaa havainneensa muutoksen ihmiskauppiaiden markkinoinnissa. Minskin ja Valko-Venäjän sijasta laittomille tulijoille tarjotaan Venäjän kautta Suomeen kulkevaa reittiä. Suojelupoliisi kertoo tarkkailevansa tilanteen kehittymistä.

Tulijamäärät ovat täysin Venäjän varassa

Venäjän kautta Suomeen kulkevan reitin käyttökelpoisuus riippuu tietenkin täysin Venäjän asenteesta. Tähän asti Venäjä on pysäyttänyt rajavyöhykkeeltä tavatut laittomat siirtolaiset. Ja myös uutisoinut näistä pysäytyksistä ikään kuin lähettääkseen Suomelle viestin.

Pahantahtoiseksi ruvetessaan Venäjä voisi alkaa myöntää Lähi-idästä tulijoille viisumeita massoittain ja samalla löysentää rajavartiointia omalla puolellaan. Tällöin Suomen rajalle muodostuisi varmasti painetta.

Perussuomalaiset vaativat jo marraskuussa hallitusta säätämään hätätilapykälän, jonka nojalla turvapaikkahakemusten vastaanotto voitaisiin poikkeustilanteessa lopettaa. Tuolloin hallitukselta ei saatu konkreettisia vastauksia perussuomalaisten välikysymykseen.

Valmiuslaki ei pysty vastaamaan hybridiuhkiin

Eduskuntapuolueiden edustajat kokoontuivat keskiviikkona pohtimaan valmiuslain uudistamista, kertoo Helsingin Sanomat. Turvallisuuskomitean tausta­selvityksen mukaan nykyinen valmiuslaki ei pysty vastaamaan nykypäivän turvallisuusuhkiin. Yksi näistä uusista uhkista on laajamittaisen maahantulon ja siirtolaisten käyttäminen Suomen painostamiseen.

Valitettavasti mitään konkreettisia toimenpiteitä ei taida olla odotettavissa nytkään, sillä hallituksesta on sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) suulla kerrottu, että nykylainsäädäntö antaa riittävästi valtuuksia viranomaisille, joten kiireeseen ei ole syytä.

SUOMEN UUTISET